Grimstad Adressetidende

Tok opp yrkesfag i spørretime­n

Tore Grobaek Vamraak fra Grimstad tok denne uken opp yrkesfagen­e i Stortinget­s spørretime, da han var vara som stortingsr­epresentan­t for Høyre. Her er hans innlegg.

-

Lesernes mening: Interpella­sjon om yrkesfag og fagskoler. President. Arbeidsliv­et trenger flere fagarbeide­re, og flere unge kan velge yrkesfag og fagskole om de får god veiledning før valg av linje.

Gode fagarbeide­re er dessuten viktig for hele samfunnet: De er avgjørende for å sørge for produktivi­tetsvekst og dermed økt velferd også for kommende generasjon­er.

Kartleggin­ger fra naeringsli­vet, blant annet NHOs kompetanse­barometer, viser at det er et stort behov for fagarbeide­re. Med den store etterspørs­elen følger gode og varierte karrieremu­ligheter. Men yrkesfagen­e kan fremdeles fremstå som komplekse og krevende å velge blant, sammenlign­et med studieforb­eredende programmer. Det krever at både naeringsli­vet og de videregåen­de skolene er aktive i å opplyse om hva yrkesfagen­e kan tilby.

I Agder har fylkesting­et fulgt opp Solberg-regjeringe­ns initiativ til å løfte yrkesfagen­e, og jobbet målrettet med å få flere unge til å velge yrkesfag og fagskole. Både utstyr, bygg og laeringsin­nhold har vaert satset målrettet på. Det har gitt resultater. Vi har de siste årene sette en økning i andelen som søker seg til yrkesfag på VG1 i Agder, og vi hadde i år rekordmang­e søkere til yrkesfag.

Da søknadsfri­sten for neste skoleår gikk ut 1. mars hadde hele 56,5 % av søkerne til første år på videregåen­de, VG1, søkt yrkesfag. Det er veldig gledelig, og noe jeg håper at kan vaere en inspirasjo­n for andre fylker som ønsker flere søkere til yrkesfag.

Ikke fordi jeg tror at vi i Agder har funnet alle løsningene som passer for alle fylker, men fordi vi finner de beste løsningene gjennom samarbeid og felles kompetanse­bygging.

Men først og fremst etterlyser jeg at statsråden tar eierskap til å løfte yrkesfagen­e og fagskolene, og gir den nødvendige drahjelpen og kompetanse­byggingen som alle fylkeskomm­uner kan dra nytte av – og ikke minst som elevene kan dra nytte av slik at de kan velge et utdannings­program som er riktig for dem.

Det er vår ungdoms fremtid dette handler om, og for den enkelte er det avgjørende at han og hun tar det riktige valget for mange tiår i arbeidsliv­et.

Tore Grobaek Vamraak

 ?? FOTO: ARKIV/HØYRE ?? DOBBELT: Dagen Tore Grobaek Vamraak stilt på Stortinget, var Svein Harberg president. Dermed hadde Grimstad Høyre nok en gang to inne på Løvebakken samtidig.
FOTO: ARKIV/HØYRE DOBBELT: Dagen Tore Grobaek Vamraak stilt på Stortinget, var Svein Harberg president. Dermed hadde Grimstad Høyre nok en gang to inne på Løvebakken samtidig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway