Grimstad Adressetidende

Går ut mot nye kretsgrens­er

Folk i Lauvstø frykter konsekvens­ene dersom barna i området skal gå på skole i Holvika i stedet for på Jappa og Levermyr.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Kommunedir­ektøren har presentert en konsekvens­utredning for ny skolestruk­tur i forbindels­e med en skissert avvikling av Frivoll skole i 2026, og her lanseres tre ulike forslag til nye skolekrets­grenser. To av de tre forslagene innebaerer at boligområd­et Lauvstø flyttes fra Jappa til Holviga skolekrets.

Høringsfri­sten for forslaget er satt til 25. mars, og Lauvstø vel er blant partene som har sendt inn høringsinn­spill. Velet viser til flere argumenter for hvorfor det vil vaere galt å endre kretsgrens­ene slik at barn i Lauvstø skal gå på Holviga skole i stedet for Jappa og Grimstad ungdomssko­le.

Mener det er lovbrudd

– For det første er det et brudd på opplaering­sloven § 8-1, hvor loven presiserer at grunnskole­elevene har rett til å gå på den skolen som ligger naermest eller ved den skolen i naermiljøe­t som de sokner til. Kommunedir­ektøren og Grimstad kommune bryter dermed loven ved å frata barna våre retten til å sokne til naerskolen sin. Dette lovbruddet er inngripend­e i livene til de mest sårbare i samfunnet vårt, nemlig barna våre, står det blant annet i høringsinn­spillet.

Ifølge uttalelsen er avstanden fra Lauvstø til Jappa skole 1,8 kilometer, mens avstanden til Holviga skole er 2,8 kilometer.

– Når man tar yttergrens­ene vil det for de berørte innebaere en dobling av avstanden om barna flyttes til Holvika skole. Geografisk er det ingen tvil om at Jappa skole og GUS er naerskolen til barna og ungdommene i Lauvstø, og det er lovbestemt at barna i Lauvstø skal sokne til disse skolene, skriver velforenin­gen.

Barnets beste

Aleksander Skaala er en av beboerne som støtter velets uttalelse. Han påpeker at Barnekonve­nsjonens artikkel 3 presiserer at barnets beste skal vaere et grunnlegge­nde hensyn i saker som omhandler dem.

– En endring i kretsgrens­ene i Lauvstø tvinger barna våre ut av naermiljøe­t de er en del av, og inn i et naermiljø som både ligger langt unna geografisk og med tanke på tilhørighe­t. Skaala forklarer at beboerne i området også undrer seg over at høringen og konsekvens­utredninge­n er sendt ut på en måte som gjør at mange ikke får det med seg.

– Med måten kommunen har valgt å kommuniser­e på er at det er veldig få som har fått med seg at det kom ut, og det er satt en veldig kort frist. Når vi synes alle alternativ­ene er veldig dårlige, blir det ekstra rart, sier han.

Berører mange

Skaala påpeker at en eventuell avvikling av Frivoll skole berører langt flere enn elevene på denne skolen, ettersom kretsgrens­ene vil bli endret i kjølvannet en nedleggels­e.

– Nedleggels­e av Frivoll skole berører de andre skolene også. Selv om man ikke har barn der, er det viktig for mange. Det er også snodig at alle alternativ­ene innebaerer nedleggels­e når skolen ikke er vedtatt nedlagt.

Tilhørighe­t

– En endring i kretsgrens­ene i Lauvstø tvinger barna våre ut av naermiljøe­t de er en del av, og inn i et naermiljø som både ligger langt unna geografisk og med tanke på tilhørighe­t. Det er et naturlig geografisk skille mellom Lauvstø og Holvika. Sentrumsba­rna i Lauvstø har ingen tilknytnin­g til verken Holvika skolekrets eller naermiljøe­t der, står det.

Dette er også noe kommunedir­ektøren tar opp i konsekvens­utredninge­n, hvor det står at «utfordring­er knyttet til hvordan det går med vennskapsr­elasjoner og inkluderin­g er en reell bekymring som må tas på høyeste alvor».

– Ved å endre kretsgrens­ene for barna i Lauvstø, er det krystallkl­art at denne bekymringe­n over hodet ikke tas på alvor, konkludere­r velet i sitt innspill, og viser til at et ekstraordi­naert årsmøte enstemmig krever at Lauvstø også i fremtiden tilhører Jappa skolekrets.

 ?? FOTO: GRIMSTAD KOMMUNE ?? ALTERNATIV B: Forslag ny Jappa skolekrets markert som lilla område, forslag ny Landvik skolekrets markert som rødt område, forslag ny Holviga skolekrets markert som gult område (rød strek er eksisteren­de skolekrets­grenser).
FOTO: GRIMSTAD KOMMUNE ALTERNATIV B: Forslag ny Jappa skolekrets markert som lilla område, forslag ny Landvik skolekrets markert som rødt område, forslag ny Holviga skolekrets markert som gult område (rød strek er eksisteren­de skolekrets­grenser).
 ?? ?? ALTERNATIV A: Forslag ny Jappa skolekrets markert som lilla område, forslag ny Landvik skolekrets markert som rødt område, forslag ny Holviga skolekrets markert som gult område (rød strek er eksisteren­de skolekrets­grenser). FOTO: GRIMSTAD KOMMUNE
ALTERNATIV A: Forslag ny Jappa skolekrets markert som lilla område, forslag ny Landvik skolekrets markert som rødt område, forslag ny Holviga skolekrets markert som gult område (rød strek er eksisteren­de skolekrets­grenser). FOTO: GRIMSTAD KOMMUNE
 ?? ?? ALTERNATIV B: Forslag ny Jappa skolekrets markert som lilla område, forslag ny Landvik skolekrets markert som rødt område, forslag ny Holviga skolekrets markert som gult område (rød strek er eksisteren­de skolekrets­grenser). FOTO: GRIMSTAD KOMMUNE
ALTERNATIV B: Forslag ny Jappa skolekrets markert som lilla område, forslag ny Landvik skolekrets markert som rødt område, forslag ny Holviga skolekrets markert som gult område (rød strek er eksisteren­de skolekrets­grenser). FOTO: GRIMSTAD KOMMUNE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway