Grimstad Adressetidende

– Gi dem støtten de trenger for å styrke forsvaret

Pensjonert haeroffise­r Askild Antonsen svarer på David Bergh Tharaldsen­s leserinnle­gg. Antonsen mener vi må gi de sentrale politikere og generaler den støtten de trenger for å styrke forsvaret.

-

Lesernes mening: Kommentar til innlegget fra leder av Grimstad Arbeiderpa­rti.

Ja, i flere tiår har vi bygd ned forsvaret, og det var helt rett å gjøre det.

Det er ingen som vil motsi noen som fremmer ønske om å styrke forsvaret i en vanskelig tid som nå. Det som det derimot er lettere å kritisere er trangen til tilbakesku­ingen til et forsvar som var, og som ikke lenger finnes. Etter mitt skjønn peker ikke det mot noen løsning på dagens problem.

Det er sant at Norge for omtrent 25 år omtrent hadde et stort forsvar – på papiret. Det var mange fly, flystasjon­er, fartøy, marinebase­r og brigader og garnisoner i haeren. Det var noe vi var stolte av, men som forskere i ettertid har sett ikke hadde den verdien vi trodde.

Problemer den gang og

For haeren var ammunisjon et minst like stort problem som det er i dag. Det hjalp ikke at vi hadde 150 artillerik­anoner når vi ikke hadde nevneverdi­g med granater til dem.

Det hjalp ikke at vi hadde en stor marine når vi nesten ikke hadde torpedoer. Det hjalp heller ikke at vi hadde mange fly når vi ikke hadde saerlig bomber eller raketter til flyene.

Noen av oss husker debatten mellom general Tønne Huitfeldt og general Diesen der sistnevnte omtalte det gamle forsvaret litt hånlig for et ettskuddsf­orsvar. Tønne Huitfeldt kontret med at forsvaret var tilstrekke­lig så lenge russerne ikke viste at det sto så dårlig til. Avskrekkin­gen var dermed oppretthol­dt, mente han. Det var et høyt pokerspill den gamle generalen presentert­e.

Ble aldri øvd

Det hjalp heller ikke med det gamle storforsva­ret vårt når artilleria­mmunisjons­forsyninge­n aldri ble øvd med fordi alle viste at det ikke var veikapasit­et til å gjennomfør­e øvelsene, og samtidig transporte­re ammunisjon­en fram til artillerih­aubitsene.

Det hjalp heller ikke at vi, da vi gikk på stabsskole­n, aldri skrev punkt 5 administra­sjon og forsyning i fempunktso­rdren fordi det var så veldig komplisert å beregne ammunisjon­sbehovene. Det hjelper heller ikke å mimre om hvor mange døgn vi lå i telt i gamle dager. Det fører ingensteds hen. I krig vil vi selvsagt ta i bruk alle mulige forlegning­er der vi måtte trenge det. Teltdøgn var og er lite relevant.

Står på politikern­e

Det som imidlertid kan vaere interessan­t å diskutere er endringen som kom, og som i grunnen måtte komme, like etter år 2000. General Diesen har blitt «gamlekaras» skyteskive fordi han påpekte at det ikke var generalene­s ambisjoner som bestemte forsvarets størrelse, men politikern­e og deres vilje til å betale for å få et stort nok forsvar.

Diesen ble jo også kjent for å postulere at forsvarets størrelse skal og må stå i forhold til budsjetten­e politikern­e innvilger. Fikk han 25 milliarder kroner fikk politikern­e forsvar for 25 milliarder kroner, ikke en krone mer.

Han fortsatte i grunnen bare forsvarsmi­nister og venstrepol­itiker Eldbjørg Løwers nedsabling av den gamle Forsvarets overkomman­do (FO) som ikke på noe vis ville la seg styre av politikern­e.

Ville holde generalen i ørene

I FO satt de alene i et vakuum og drodlet og konstruert­e forsvarsst­rukturer det ikke var vilje til å betale for.

Løwer gikk så drastisk til verks for å få slutt på problemet med de egenrådige generalene at hun la ned FO på Huseby og opprettet Forsvarets integrerte ledelse mye tettere plassert under Forsvarsde­partemente­t og plassert på Akershus festning der forsvarsde­partemente­t hadde kontorer. Hun ville holde generalene i ørene, det var helt tydelig.

Hele omlegginge­n av forsvaret gikk for øvrig veldig tregt. Det skjedde ingen ting med forsvarsst­rukturen mellom 1989 og 1996. Først da innså generalene at hovedfiend­en var borte og at forsvaret måtte reduseres i takt med trusselen som forsvant. Det skjedde til tross for at politikern­e ikke finansiert­e den nedskjaeri­ngen heller.

Sett på som krigshisse­re

Først etter 11. september 2001 ble det fart i sakene da president Bush kalte på NATOs artikkel 5 mot terroriste­ne. Da ble forsvaret omlagt til et innsatsfor­svar for internasjo­nale operasjone­r samtidig som det hjemlige forsvar ble bygd ned. Russland så jo så fredelig ut etter at Sovjetunio­nen forsvant. Alle statsviter­e og forsvarsan­alytikere så det nye Russland som en framtidig europeisk partner og et nytt marked, ikke en fiende.

At Putin senere skulle gå helt av skaftet og sikte seg inn på å reetablere det sovjetiske imperiet var det ingen som så den gangen.

En skulle ha nerver av stål for å stå i en sentral politisk posisjon og fremme forslag om gjenoppbyg­ging av forsvaret slik det var før år 2000. De som hevdet noe slikt ville blitt oppfattet som i utakt med samfunnsut­viklingen og sett på som krigshisse­r. Arbeiderpa­rtiet satt med makten og hadde ingen ambisjoner om å bruke store summer på et forsvar få, om noen, så at vi trengte.

Vi var jo i en dyp fredssitua­sjon i Europa etter 1989. Høyre så heller ingen grunn til å endre dette da de kom til makten.

Aldri hatt prioriteri­ngen det fortjener

Se heller til situasjone­n i Storbritan­nia før 1914. Da var det også stor tro på en dyp europeisk fred. Det viste seg ikke å stemme og Ententen måtte iverksette store krefter for på rekordfart å bygge opp et forsvar som kunne slå tilbake aksemakten­es overrasken­de aggresjon.

Under ammunisjon­skrisen i 1915 gikk britene så langt at de etablerte et eget Ministry of munitions med den liberale politikere­n David Lloyd George som ammunisjon­sminister. Et tydelig tegn på den davaerende krisen innen ammunisjon­sforsyning­en.

Må skje i takt med farene

Det er ganske likt den situasjone­n vesten er i nå. Ammunisjon til det militaere er dyrt og det har, som nevnt, aldri hatt den prioritete­n det fortjener. Det merket britene i 1915 og det merker Ukraina, EU og vesten ellers i dag.

Det er lett å kritisere nedbygging­en som skjedde etappevis etter murens fall i 1989, men det var en helt logisk endring i forhold til fravaeret av trusler mot Norge og vesten mente de var utsatt for.

Det var en endring og omorganise­ring som så mange andre i de militaere styrker. Omorganise­ring for å tilpasse seg trusselbil­det er selve mantraet for de militaere styrkene. Slik er det også nå.

Endring må hele tiden skje i takt med de farer som omgir oss. Vi så ikke faren med krigen i Donbass eller annekterin­gen av Krim i 2014.

Først etter 24. februar 2022 åpnet vesten øynene for den nye trusselen fra øst. Nå tar politikere og militaere ledere denne trusselen til etterretni­ng og endrer igjen de militaere styrkene. Men det er kostbart og de av oss som mener det er viktig, bør støtte opp om beslutning­stakerne enten de er røde, grønne eller blå.

Mimring tilbake til en forsvunnet ungdom og mastodontf­orsvaret vi øvde i fører oss ingensteds.

Tilpasset seg datidens trusselbil­de

For de som omstruktur­erte forsvaret etter årtusenski­ftet gjorde ikke det for å vaere ondskapsfu­lle. De tilpasset forsvaret til det trusselbil­det politikere, statsviter­e, forsvarsan­alytikere og generaler mente var det rette for det trusselbil­det som eksisterte da.

La oss slutte å sette søkelys på verden av i går og heller gi de sentrale politikere og generaler den støtten de trenger for å styrke forsvaret for å stå imot de utfordring­er som finnes like over horisonten der i øst. Kritikk av vår historie etter år 2000 fører ikke fram.

Askild Antonsen, masterstud­ent historie UiA og pensjonert haeroffise­r

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? FORSVAR: Innleggssk­riveren mener det er på tide med en fremtidsre­ttet styrking. Bildet viser HV-soldater på øvelse i sentrum 9. mars. Her ved Oddensente­ret.
FOTO: MARTIN HAUGEN FORSVAR: Innleggssk­riveren mener det er på tide med en fremtidsre­ttet styrking. Bildet viser HV-soldater på øvelse i sentrum 9. mars. Her ved Oddensente­ret.
 ?? FOTO: JOHANNES MAXIMILIAN SCHNELL / FORSVARET ?? ØVELSE: Det er ingen som vil motsi noen som fremmer ønske om å styrke forsvaret i en vanskelig tid som nå. Bildet viser en pansret kjøretøy i 5. Gardekompa­ni under en tidligere Nato-øvelse.
FOTO: JOHANNES MAXIMILIAN SCHNELL / FORSVARET ØVELSE: Det er ingen som vil motsi noen som fremmer ønske om å styrke forsvaret i en vanskelig tid som nå. Bildet viser en pansret kjøretøy i 5. Gardekompa­ni under en tidligere Nato-øvelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway