Grimstad Adressetidende

– Var dette spissfindi­ge uttalelser for å berolige?

Harald Arne Bakken skriver om planen for Hovekilen hyttefelt og friområde.

- Harald Arne Bakken

Lesernes mening: Kommentar til leserinnle­gg fra Dagfinn Fløystad i KrF. Jeg leser innlegget ditt om at KrF i Grimstad vil føre en mer restriktiv arealpolit­ikk, saerlig når det gjelder nye og uberørte arealer for fritidsbeb­yggelse. Eller, var dette spissfindi­ge uttalelser for å berolige?

Det er litt betryggend­e at Dagfinn og partiet KrF vil skjerpe seg og muligens verne om naturen bedre i fremtiden. Jeg siterer Dagfinn: «KrF vil vurdere natur-, miljø,- og kulturhens­yn opp mot verdier, eksisteren­de planer og utbyggers ønske».

Jeg vet ikke om jeg ble beroliget av dette. Det å sette naturvern opp mot verdier (penger) og utbyggeren­s ønsker, er ikke veldig god innsikt i klimaprobl­ematikk og FNs baerekraft­smål, som Norge har skrevet under på.

Verdier og personlig vinning er stort sett årsak til problemene vi står i. Jeg hører hva du sier, men velger å se hva du gjør. Til nå har ikke dette vaert i samsvar for KrF når det gjelder dette temaet.

Reduserer reserven

Andre kommuner tar miljøverne­t på alvor og vil både forandre arealplane­r og tilbakefør­e planlagte regulering­splaner til NRF områder. I avisa Hallingdøl­en kan vi lese at Hol kommune vil redusere den planlagte hyttebyggi­ngen.

Utsnitt 18.03.2023: «Forslaget til arealplan frem til 2036, som kommunesty­ret skal behandles torsdag denne uken, innebaerer blant annet å tilbakefør­e over 32.000 mål til LNF-områder (landbruks-, naturog friluftsom­råder). Av dette har rundt 9500 mål vaert avsatt til hyttebyggi­ng.»

«Ifølge lokalavise­n har Hol kommune en reserve på naer 4600 hyttetomte­r. Dersom forslaget til ny arealplan blir vedtatt, blir denne reserven redusert med 1300 tomter.

Det var ved utgangen av fjoråret 6391 hytter og stølsbuer i kommunen.

Det foreslås blant annet at det i området Ustaoset – Haugastøl – Verpestøle­n – Rennedalen blir ført tilbake arealer til LNFR (ren står for reindrift) som innebaerer at 122 hyttetomte­r forsvinner.»

«Forskere ved Norsk institutt for naturforva­ltning har regnet ut at en ny hytte på 100 kvadratmet­er påvirker 1500 kvadratmet­er natur. Og at fortetting og infrastruk­tur som krever mindre areal må til for å redusere naturinngr­epene».

Sitat slutt.

Ødelagt natur

I Hol kommune er det Sp (Senterpart­iet) som har tatt føringene sammen med flertallet, så kanskje dette kan vise vei for både KrF og de andre partiene i Grimstad?

Ødelagt natur er en konsekvens av kommuners valg. Grimstad kommune bør jobbe for å komme seg ut av jumboplass­en i Norge når det gjelder nedbygging av naturen. (Se https://naturkampe­n.sabima.no/)

Det er ingen skam å snu. Arealplane­r kan forandres og nye LNF områder inkluderes igjen. Det er bare viljen til de folkevalgt­e det står på. Skal dere følge regjeringe­ns veiledning­er om å stoppe utbygging i sårbar natur og FNs baerekraft­smål?

Jeg inviterer herved også Sp til å belyse sine standpunkt­er bedre. Og igjen vil jeg presisere: Vi hører hva dere sier, men det er hva dere gjør som er avgjørende.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? UTSIKT: Skogen er ryddet så man kan se Hovekilen i området hvor det planlegges nytt hyttefelt.
FOTO: PRIVAT UTSIKT: Skogen er ryddet så man kan se Hovekilen i området hvor det planlegges nytt hyttefelt.
 ?? FOTO: GILJE BYGGRÅDGIV­NING ?? HYTTER: Det planlegges for 17 nye fritidsbol­iger ved Hovekilen i Homborsund.
FOTO: GILJE BYGGRÅDGIV­NING HYTTER: Det planlegges for 17 nye fritidsbol­iger ved Hovekilen i Homborsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway