Grimstad Adressetidende

– Lav terskel for å melde inn en bekymring til Statsforva­lteren

Fagdirektø­r hos Statsforva­lteren, Gunnar Munkerud, sier det skal vaere lav terskel for å melde fra om noe skurrer.

- Janicke Yttervik janicke@gat.no

Gunnar Munkerud er fagdirektø­r på Justis- og vergemålsa­vdelingen hos Statsforva­lteren.

– Generelt sett er det lav terskel for å melde inn en bekymring til Statsforva­lteren. Det kan alle involverte gjøre, og vi følger opp alle meldinger som kommer inn. Det er helt nødvendig. Det skal vaere lav terskel for å melde fra om noe skurrer. Vi skal hele tiden ha vergehaver­ens beste for øye. Hvis vergehaver­en kan gi uttrykk, så veier det tungt. Men for dem som ikke er i stand til det selv på grunn av kognitive utfordring­er, eller ikke er i stand til å ta rasjonelle valg, da blir det en helhetlig vurdering, om vergemålet skal byttes eller videreføre­s. Men det er vergehaver­ens beste som er i fokus, sier Munkerud.

Ulike oppgaver

Han forklarer at en verges oppgaver kan deles inn i personlige og økonomiske.

– Det er hovedskill­et, men det kan vaere elementer av begge deler. Økonomisk styring er nok den største biten, sier han.

Når det gjelder personlig styring er det alle oppgaver som ikke er av økonomisk art.

– Det kan vaere søknad om offentlige tjenester, koordinere behandling, mottak av tjenester, represente­re vergehaver opp mot offentlige myndighete­r, vaere en representa­nt i formelle sammenheng­er. Men en verge trumfer ikke det øvrige regelverke­t. De naermeste pårørende har også sine rettighete­r, sier Munkerud. Han viser til at en verge kan ha en snever eller en vid rolle.

– Men en verge går ikke inn på det medisinske og det omsorgsfag­lige ansvaret. Det vil i enkelte saker vaere vergens rolle å gi sin anbefaling eller vurdering av situasjone­n. Men vergen skal ikke overprøve det skjønnet kommunen har gitt, sier han.

Noen faste verger

Statsforva­lteren har noen faste verger som benyttes, og noen få

FAKTA

advokatver­ger som de har god samhandlin­g med, og løpende dialog med. Den aktuelle vergen har 21 vergeoppdr­ag. Han er en av relativt få verger av denne typen som statsforva­lteren bruker.

– Det har vaert en dreining bort fra det, på grunn av kostnadsme­ssige grunner. Det er Statsforva­lteren

som dekker vergens utgifter, så det har en økonomisk side, sier han. Han mener at det trengs folkeopply­sning om vergemålso­rdningen.

- For å forklare at det skal vaere lav terskel for å melde inn en bekymring om noe bør ettergås. Det er fint at dette tas opp, sier Munkerud.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND, FAEDRELAND­SVENNEN ?? SENTRAL: Statsforva­lteren er helt sentral i forvaltnin­gen av vergemål. Bildet viser Statsforva­lterens kontorer i Arendal.
FOTO: KJARTAN BJELLAND, FAEDRELAND­SVENNEN SENTRAL: Statsforva­lteren er helt sentral i forvaltnin­gen av vergemål. Bildet viser Statsforva­lterens kontorer i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway