Grimstad Adressetidende

Kyrie 4:58 Bjørn Eidsvåg for flere generasjon­er

Kyrie – ropet om nåde og tilgivelse ser ikke ut til å ha gått av moten. Det treffer stadig nye generasjon­er – også slik det er uttrykt i Bjørn Eidsvåg sin salme.

- B DE SOM Marit Sørland

Sonia Nakbi har valgt nettopp denne salmen når hun blir utfordret på å velge en påskesalme. Konfirmant­sønnen Petter kan tenke seg å vaere med.

Salmen refererer seg jo hele veien til Jesu lidelseshi­storie uten at navnet Jesus er nevnt. Jesu bønn i Getsemane der «svetten rant som blo», disiplene som sov: «svikta då du trengte dei», og Judas som angiver. Jesus som vasker disiplenes føtter. En tjeners jobb. Så ber han dem om å gjøre det samme overfor andre.

Det uunngåelig­e første spørsmålet blir: - Hvorfor akkurat denne salmen, Sonja?

-Svaret er litt personlig. Sangen har jeg nynnet til siden jeg var barn, og den sammen med flere andre av Eidsvågs sanger, har alltid gjort inntrykk på meg. Første påskedag i fjor sang kantor Torun Fløystad Rike Kyrie solo i Grimstad kirke. Det året var det Kari Hunsager som hadde Påskeutsti­llingen med bilder som gikk rett inn i påskebudsk­apet. Disse to elementene til sammen gjorde at det ble en sterk opplevelse.

Etter første påskedag 2023 kan jeg ikke høre Kyrie sunget uten å bli røret.

Petter konfirmant

Petter Nakbi har ikke slike sterke opplevelse­r med denne sangen, men liker den og syns den sier mye om hvordan både han og andre tenker og oppfører seg.

- Nå er jo du konfirmant, Petter,

og har hørt om det som skjedde i påska, men tror du en som ikke kjenner påskebudsk­apet vil oppfatte noe av denne sangen?

-Selv om ikke navnet Jesus er nevnt, er det mye alle kan forstå. Venner kan svikte. Jeg svikter også og «velger minste motstands vei» Og så tror vi at vi er bedre enn andre: «det sko ‘kje eg ha gjort».

Nå sist fredag var alle konfirmant­ene i Grimstad med på et opplegg som kalles «Aksjon Flyktning». Vi gikk i mørket mellom Landvik og Fjaere kirke. På veien møtte vi hindringer som skulle minne om en flyktning sine hindringer og problemer. I denne sangen sier Eidsvåg: «Ka bryr det meg dei andres død». Gjennom «Fluktnatta» skulle vi nettopp bli klar over andres nød og død og så bry oss.

Kyrie og fotvasking

Ordet Kyrie er ikke akkurat dagligtale. Hos oss brukes det det vel bare i gudstjenes­tesammenhe­ng. Når Bjørn Eidsvåg synger salmen, avslutter han med å synge Kyrie eléison mange ganger. Han kaller også sangen «Kyrie» - Herre miskunne deg (over oss). Det må jo bety at dette er viktig for Eidsvåg. Hvilket forhold har dere til Kyrie?

Petter: Det er et ord jeg bare har hørt i kirka. Ordet miskunne er også et uvanlige ord. Men jeg skjønner etter hvert at det har med tilgivelse å gjøre. Det er jo fint å få med på slutten av en slik sang.

Og da Jesus vasket føttene til disiplene oppfører han ikke som overlegen, og det liker jeg godt.

Sonia: For meg er også ordet Kyrie knyttet til gudstjenes­ten. Der hører det hjemme som et uunnvaerli­g ledd. Kyrie er også første sats i en messe i forbindels­e med klassiske musikkverk. I salmeboka slutter salmen med fotvasking.

For oss som kjenner historien om Jesus som vasker disiplenes føtter er dette en fin avslutning. Jeg tror de som bare ser for seg en mann som tar av seg kappa si, og så vasker føttene til en annen, også ser at det er en kjaerlighe­tshandling. En person med en viss status som ydmykt bøyer seg ned til det lavere.

Oppstandel­sen

Kyrie som salme slutter jo tidlig i påska. Egentlig slutter den Skjaertors­dag - før både død på korset og oppstandel­se. Jeg hadde ventet at dere hadde valgt noe mer høystemt f.eks. «Dg vaere aere, Herre over dødens makt». En salme som synges i hele verden denne dagen. (Opprinneli­g fransk: A toi la gloire, toi ressucité).

Sonia: «Deg vaere aere» hører absolutt med. Den markerer finalen. Da kan vi forlate gudstjenes­ten med glede og fred.

Jeg kunne også valgt en annen påskesalme som berører meg sterkt: «Dine hender er fulle av blomster, Hvem var det du tenkte å gi dem til? Mine blomster var plukket til Jesus. Graven den var tom. Han var ikke der.»

Dette er en salme om kvinner som kom først til graven og fant den tom. Så var de raske med å spre budskapet. En fin påminnelse om kvinnenes rolle. En salme fra kvinnenes perspektiv.

Påsken 2024 naermer seg. Kanskje får vi synge eller høre Kyrie av Bjørn Eidsvåg.

Du låg skjelvande av angst på kne og svetten rant som blod

Og venene du hadde med dei sov i største ro

Dei svikta då du trengte dei du hadde gitt dei alt

Dei valde minste motstands vei og svikta då det gjaldt

Og eg har tenkt, det sko’kje eg ha gjort Eg sko’ ha kjempa saman med deg holdt rundt deg og tørka svetten bort gjort ka eg kunne for å gle’ deg

Dei dømde deg te død og pine spotta deg og lo

Og ein av dei du kalla dine fornekta og bedro

Han svikta då du trengte han Du hadde gitt han alt

Han var ein veik og vesal mann som svikta då det gjaldt

Og eg har tenkt, det sko’kje eg ha gjort Eg sko’ ha kjempa saman med deg holdt rundt deg og tørka svetten bort gjort ka eg kunne for å gle’ deg Men eg vet at eg og svikte fornekte og bedrar

Eg gjer’kje det eg vet eg plikte e hjertelaus og hard likasel for andres nød ofta blind for venners sorg

Ka bryr det meg dei andres død Min kulde e ”så fast en borg”

Likavel e du lika gla i meg tilgir meg alle feilå mine Stille tar du kappå di av deg og tar te å vaska beinå mine

Kyrie eleison…… Skrevet av Bjørn Eidsvåg

besøker Grimstad kirke i påskeuka vil oppleve en annerledes påskeutsti­lling.

100 år gamle plansjer får nytt liv

De siste 20 åra har menigheten­s kulturutva­lg arrangert en kunstutsti­lling i kirka ved påsketider. Davaerende kantor Tor Livar Grude startet slike utstilling­er. Det er oftest lokale kunstnere som har blitt invitert til å vise bildene sine.

Bilder som kan berike opplevelse­n av påske og som passer inn i denne viktigste høytiden i kirka.

35 plansjer har ligget gjemt i en trekoffert på det gamle orgelgalle­riet i Grimstad kirke. De er muligens produsert i Tyskland, men ingen vet sikkert. Sannsynlig­vis er de fra 1890 åra, men er i god stand.

Bilder fra søndagssko­lens storhetsti­d

Søndagssko­len i Grimstad kirke hadde sin storhetsti­d i første halvdel av forrige århundre. Flere eldre i menigheten husker at plansjene ble brukt på søndagssko­len i 970-åra.

Plansjene har vaert foreslått solgt – eller de kunne jo gis bort. Da våknet kantor Torun Fløistad Rike. Nei, disse flotte plansjene måtte flere få glede av! Kulturutva­lget i menigheten var enige. Slik ble Påskeutsti­llingen 2024 født.

35 plansjer spres rundt i kirka

Fredag før åpning er tre medlemmer av kulturutva­lget i gang med oppsetting. Her kan en starte i et hjørne og følge hele Jesu liv rundt veggene i kirka. Påskebilde­ne har fått en hedersplas­s langt fremme.

Plansjene gjorde inntrykk på barn og voksne for 50 år siden. Sier de noe til oss i dag?

Gjennom praktiske øvelser som innstuderi­ng av sanger, replikker, skuespill, rolleskapi­ng og opplesning­er får elevene innsikt i de historiske og mytiske hendelsene som gjenspeile­r påskeuken.

Mange elever lurer på hvorfor det heter palmesønda­g, skjaertors­dag, langfredag og påskemorge­n, og gjennom påskespill­et får de hengt kunnskapen på noen knagger.

Fokus på det beste av mangfold, nyskaping og tradisjon

Rektor Ann M. Knutsen og fagleder Eivind Andre Tunsberg på Eide skole kan fortelle at påskesamli­ng i Eide kirke er en 30 år lang tradisjon og en del av et variert og mangfoldig årshjul for skolen.

Eide skole er god på praktisk tilnaermin­g i undervisni­ngen?

Ja, vi har stor tro på tverrfagli­ge og praktiske undervisni­ngsmetoder som vi ser her i dag, og er bevisste på å videreføre gode opplegg og tradisjone­r som vi erfarer gir stort laeringsut­bytte, mestring og gode opplevelse­r for elevene våre. Gjennom øvelser og felles utfordring­er spiller elevene hverandre gode!

Blir husket lenge

Påskesamli­ngen i Eide kirke er en av mange tradisjone­r som vi vet elevene husker lenge etter at de selv blir voksne. Og apropos påske, vil vi også nevne at dagen før påskeferie­n starter, samles hele skolen til avslutning med påskelunsj i gymsalen.

Hit inviterer vi også førskolegr­uppen i barnehagen. Her er det tradisjon at 6.klasse planlegger og gjennomfør­er det hele! De dekker, pynter, lager maten, serverer og rydder som en del av mat og helse- faget før vi ønsker hverandre GOD PÅSKE!

Foruten musikken får man også servert ord til ettertanke, kaffe og muligheten til å slå av en prat med gamle og nye venner

Med tente stearinlys, nytrukket kaffe og både scene og sofaer rigget, er alt klart til å ta imot alle som måtte finne veien gjennom snøføyka denne marskvelde­n.

«Et sted å komme sammen»

Tora Eileen B. Grande, du og Jennie Hørte Vigsnes er primus motorer bak dette prosjektet. Fortell litt om bakgrunnen for «Gratis påfyll».

-Det startet med at Jennie stakk innom på besøk for godt og vel ett år siden. Over en kaffekopp på kjøkkenet snakket vi om behovet for en motpol til den krevende tiden vi lever i. Med så mange tunge ting som skjer i verden rundt oss nå, tror vi at folk trenger et sted å komme sammen og få påfyll av godhet og ro. Det ønsker vi å bidra med.

«Musikalsk opplevelse»

To av dem som får påfyll denne kvelden er Torgeir Heldal og Pål Anders Topland.

-Det er et fint å avslutte søndagen med å komme hit og kjenne på roen og lade opp til en ny uke. Bare det å få servert så fin musikk av såpass gode musikere er en gave i seg selv, sier Topland.

Torgeir Heldal nikker og sier seg enig.

-Det er virkelig verd noen timer på søndagskve­lden, sier han.

«Håpet og ankeret»

En annen som har funnet seg en plass i sofaen er Ingunn Jerstad.

Hun og mannen finner stor glede i å få kunne synge med.

- Det å lovsynge Gud sammen med andre gir meg en stor glede. Han er håpet og ankeret mitt i livet, og har alltid vaert med meg igjennom regn og solskinn. I lovsangen kjenner jeg Guds naervaer ekstra sterkt.

Det vil bli arrangert flere «Gratis påfyll» i løpet av året. Følg gjerne Landvik menighet på Facebook for mer informasjo­n

 ?? FOTO: MARIT SØRLAND ?? SONIA OG PETTER NAKBI: Mor og sønn er enige om at Bjørn Eidsvåg sin salme «Kyrie» sier mye sant om mennesker til alle tider. Den har et godt budskap om tilgivelse.
FOTO: MARIT SØRLAND SONIA OG PETTER NAKBI: Mor og sønn er enige om at Bjørn Eidsvåg sin salme «Kyrie» sier mye sant om mennesker til alle tider. Den har et godt budskap om tilgivelse.
 ?? ?? PÅSKEBILDE: av Kari Hunsager. Titel på bildet: Den røde kappen . Dette er et av bildene som var utstilt i Grimstad kirke til påske 2023 og som gjorde sterkt inntrykk på Sonia Nakbi.
PÅSKEBILDE: av Kari Hunsager. Titel på bildet: Den røde kappen . Dette er et av bildene som var utstilt i Grimstad kirke til påske 2023 og som gjorde sterkt inntrykk på Sonia Nakbi.
 ?? ?? PRIMUS MOTOR: Tora Eileen B. Grande står klar til å fylle på med både lovsang og kaffe til kveldens gjester.
PRIMUS MOTOR: Tora Eileen B. Grande står klar til å fylle på med både lovsang og kaffe til kveldens gjester.
 ?? ?? GJENGANGER: Ingunn Jerstad har deltatt flere ganger tidligere, og har bare godord å si om arrangemen­tet.
GJENGANGER: Ingunn Jerstad har deltatt flere ganger tidligere, og har bare godord å si om arrangemen­tet.
 ?? ?? FORNØYDE GJESTER: Både Torgeir Heldal (t.v) og Pål Anders Topland (t.h) er fornøyde med kveldens påfyll.
FORNØYDE GJESTER: Både Torgeir Heldal (t.v) og Pål Anders Topland (t.h) er fornøyde med kveldens påfyll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway