Grimstad Adressetidende

Tidsreise blir til påskespill i Eide

Elever fra 1. og 5. klasse på Eide skole er tidlig en onsdag morgen ankommet Eide kirke for å øve påskespill.

- B DEN KRISTNE Stein Gjulem

Elevene skal gå 2000 år tilbake i tid og bli kjent med historien bak påsken og bakgrunnen for de ulike navn på påskedagen­e. Denne pedagogisk­e metoden kalles LIVING HISTORY REENACTMEN­T – rekonstruk­sjon av historiske hendelser! Det handler om at hver elev får tildelt en rolle og blir med på en liten tidsreise bakover i tid der de går inn i de aktuelle hendelser.

Rolle, kostymeprø­ving og fotoshoot

Er du fornøyd med rollen du har fått, Aleksander?

Alexander smiler litt lurt: Jo, det er helt ok å vaere i rollen som disippelen Thomas, men jeg ville jo aller helst vaert romersk soldat, sier han. Alexander er sammen med sine klassekame­rater i 5.klasse ved Eide skole i full gang med en reise bakover i tid og påskespill som skal fremføres i Eide kirke i uken før påske. Alle har fått tildelt en rolle, som romerske soldater, Maria Magdalena, Jesus, disiplene og fortellere. Nå er elevene veldig spente på kostymeprø­ving, fotoshoot og hvordan dette skal bli.

Prosesjon med palmegrein­er

Oscar og Mari i 1.klasse er på sin aller første øvelse i Eide kirke der de skal ha rolle som folkemengd­e og symboliser­e inntoget i Jerusalem.

Hvordan er det å vaere med her? Litt skummelt?

Det er gøy å gå i prosesjon med palmegrein­er, og slett ikke skummelt å gå aller først i «toget», sier Oskar i 1.klasse.

Det er fint at alle har fått palmegrein­er og hvite kapper, og vi er ganske flinke til å holde palmegrein­en høyt opp og svinge med dem, sier Mari i 1.klasse.

Debut som instruktør for påskespill­et i Eide

Jennie Hørte, nytilsatt kateket i Eide er instruktør og inspirator for elevene. Hun har en fartstid på 17 år som laerer i grunnskole­n i Grimstad.

Hva tenker du om dette opplegget?

Jeg har stor tro på denne type praktisk tilnaermin­g til laering og opplevelse. Jeg er kjempeimpo­nert over Eideeleven­es innsats og engasjemen­t, hvordan de lever seg inn i rollene og uttrykker seg! Og så er det jo genialt å kunne bruke vakre, lille Eide kirke på en slik levende og kreativ måte for barna! Her får de også innsikt i både lokalhisto­rien og kirkehisto­rien, og de blir kjent med kirka som kulturbygg som ramme for formidling av kunnskap og tro. Ikke minst blir de bedre kjent med innholdet i påskeforte­llingene gjennom selv å gå inn i rollene.

Er det du som har laget manus?

Jeg har tatt utgangspun­kt i et manus som har en lang tradisjon her på skolen, og som er utarbeidet i et samarbeid mellom Eide skole og tidligere kateket Erling Hillesund.

Manus for skuespille­t er basert på den kronologis­ke rekkefølge i påskeforte­llingene fra palmesønda­g til påskemorge­n.

feiringen av påsken begynner palmesønda­g, da Jesus gjorde sitt inntog i Jerusalem. Det fortsetter med den stille uke, hvor man feirer skjaertors­dag med innstiftel­sen av nattverden, og deretter markeres langfredag da Jesus dør på korset. Første påskedag - ofte bare kalt påskedagen feires Kristi oppstandel­se.

Og påskedag er altså bestemt til «første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøg­n», i år 31. mars.

Kirkesiden­e har med «fire på byen».

Påsken er viktig Glad i påskeegg

snakket

Ivar Johan Jansen er på vei ned trappa i biblioteke­t, denne litt hustrige lørdagen midt i mars.

- Påskeplane­ne er ikke helt klare ennå. Jeg venter familiebes­øk fra Oslo-området. Da blir det nok forskjelli­g aktivitete­r for både små og store. Og uansett håper jeg å kunne delta i noen gudstjenes­ter også i år. Påsken har vaert viktig for meg hele livet, og det er den fortsatt; Jesu lidelse, død og oppstandel­se. Det tror jeg på, sier Landvik-mannen, som heller ikke utelukker et par skiturer, kanskje på Lifjell.

Aina Johansen nyter en lørdagskaf­fe på Edgars i Oddensente­ret. Laereren på Dahlske videregåen­de skole har ingen konkrete planer for påskeuken.

- Jeg feirer ikke påske, men er veldig glad i påskeegg. Store påskeegg! Kanskje blir det noen vennedager på ei hytte i Vrådal. Litt krim, god mat og et glass rødvin eller to. Men neppe noe kirkebesøk, sier hun.

- Hva påsken handler om? Jeg husker i hvert fall at «Han» hang på korset på langfredag. Og det var en veldig l-a-n-g dag. Men egentlig har jeg fått litt for dårlig opplaering av han der, smiler hun og kikker bort på sin far, Tor Kristian Johansen.

- Det blir hyttepåske på meg, svarer Oskar Røiseland, da vi tilfeldig møter ham ved et kafébord i Oddensente­ret. Oskar studerer eiendomsme­kling i Bø, og er hjemme i Grimstad på helgebesøk.

I påskedagen­e blir det etter planen hyttekos og noen skiturer på Kyrkjebygd­heia.

- Og kanskje et besøk i Nissedal kirke?

- Neppe det. I påsken er jeg mest opptatt av påskejakte­n. Altså jakt etter påskeegg og godterier, smiler han.

- Men du vet hva den kristne påsken handler om?

- Å, ja da. Jeg er konfirmert i Østerhus, og laerte at Jesus hang på korset på langfredag, slår han fast.

- Forresten, kanskje blir jeg onkel i påsken. Nytt liv! Hvis fødselen til min søster kommer tidlig i gang, ler Oskar.

Far Håvard Røiseland vet også hva det dreier seg om, og kommentere­r:

- Jeg vokste opp i et kristent hjem, og kjenner historien, legger han til, med et smil.

Vil følge påskens drama

Nina Saugstad vokste opp med hyttepåske, hvite fjell og skiturer.

- Men i studietide­n fikk jeg et mer bevisst forhold til Bibelen og den kristne tro. Gjennom å lese og se kunsthisto­rien, ble jeg saerlig berørt av utsmykking­en i kirkene våre.

Også i år ønsker Saugstad å følge påskens drama ved å vaere til stede på gudstjenes­tene i Grimstad kirke.

- Hver av påskedagen­e har sitt saerpreg. Palmesønda­g med «Hosianne-jubel». Skjaertors­dag er det fint å oppleve fellesskap­et i nattverdmå­ltidet. Og at alt - bibel, lys, krusifiks og blomster ryddes av alterborde­t. På langfredag står det kun fem roser der.

Saugstad har ingen planer om å ha noe påskeegg på påskeaften.

- Jo, forresten, kanskje ett til frokost, smiler hun.

- Og så lammestek til middag. I hvert fall en av dagene i påsken. Det hører med i min feiring av denne høytiden.

Første påskedag satser Saugstad igjen på å vaere til stede i Grimstad kirke.

«Han er oppstanden! Ja, sannelig, Han er oppstanden!»

av glede over skaperverk­et og oppstandel­sen på påskemorge­n – i henhold til en mange hundreårig tradisjon i en rekke land og kulturmilj­øer over hele kloden. Og Grimstad har faktisk vaert en del av denne tradisjone­n i mer enn 30 år, gjennom feiring ved soloppgang grytidlig påskemorge­n på Kalvehagen­eset. Dette forteller tidligere sogneprest i Eide og Landvik Tom Martin Bentsen til Adressa, initiativt­ager til vår lokale variant av denne tradisjone­n.

Sola stiger opp fra havet

Hvordan fikk du denne ideen? Det er jo kjent at vi i kirken hilser sola på påskemorge­n, takker for skaperverk­et og tar del i den store glede som Jesu oppstandel­se gir. For min del tok jeg tradisjone­n med hjemmefra Søgne. Tidligere hadde vi slike påskemorge­n samlinger på Tjorestein­en og på Stormyrhei­a i Øvre Landvik, men fra midten av 1990- tallet ble det lagt til Kalvehagen­eset. Her har vi et fantastisk utsyn og kan se sola stige opp fra havet!! I tillegg er det mulig å kjøre bil eller sykle i otta til parkerings­plassen like ved, noe som gjør opplevelse­n tilgjengel­ig for alle.

Våkenattsg­udstjenest­en

Fra gammelt av var feiringen på påskemorge­n en avslutning av våkenattsg­udstjenest­en, der menigheten og lokalbefol­kningen våket gjennom hele natta inne i sin lokale kirke. Tidlig på påskemorge­n ble dåpskandid­ater ført ut ved soloppgang og døpt!

Enkel liturgi i storslått natur

Hva skjer under selve påskemorge­n arrangemen­tet på Kalvehagen­eset?

Det er naturopple­velsen og selve budskapet rundt oppstandel­sen som er i sentrum, så liturgien er svaert enkel. Vi synger et par påskesalme­r a capella og leser tekster knyttet til påskemorge­n fra Bibelen. Selve samlingen tar cirka 15 minutter.

Tidspunkt for soloppgang varierer fra år til år

Enn tidspunkt for samlingen?

Som kjent er tidspunkte­t for soloppgang på påskemorge­n varierende fra år til år, så her må man følge med i aviser og på nett for å vite om det eksakte tidspunkt! Men alle morgenfugl­er – og de som gjerne vil vaere det denne spesielle morgenen - er hjertelig velkomne til Kalvehagen­eset på påskemorge­n søndag 31.mars. Følg den asfalterte stien ut mot havet fra parkerings­plassen.

Og husk at klokka stilles til sommertid natt til denne søndagen!

 ?? ?? TJENER: Disiplene kan ikke forstå at Jesus vil vaske disiplenes føtter, det burde jo vaert omvendt! F.v. Nils Strandmyr-Ødegaard som Jesus, Tiia Bjelland Brekke som Maria, Victoria Mikosz og Tilja Alsand Tveite som Jakob og Johannes, Ingrid Marie Stavrum Røed som Peter, Elisa C. Duus som Markus.
TJENER: Disiplene kan ikke forstå at Jesus vil vaske disiplenes føtter, det burde jo vaert omvendt! F.v. Nils Strandmyr-Ødegaard som Jesus, Tiia Bjelland Brekke som Maria, Victoria Mikosz og Tilja Alsand Tveite som Jakob og Johannes, Ingrid Marie Stavrum Røed som Peter, Elisa C. Duus som Markus.
 ?? ?? PALMEGREIN­ER: Første klasse øver prosesjon med palmegrein­er. Fv, Oskar Hangeland Birkeland, Norah Christy Andersen, Amalie Pedersen Bjellerås, Nora Haddeland, Adrian Landås, Nora Stavrum Røed og Lykke Møretrø Vassbotn.
PALMEGREIN­ER: Første klasse øver prosesjon med palmegrein­er. Fv, Oskar Hangeland Birkeland, Norah Christy Andersen, Amalie Pedersen Bjellerås, Nora Haddeland, Adrian Landås, Nora Stavrum Røed og Lykke Møretrø Vassbotn.
 ?? ?? SOLDATER: Kult å vaere i rollene som strenge romerske soldater: F.v. Vetle Aanonsen Mork, Nickolai Pedersen Bjellerås og Morten Thorsen.
SOLDATER: Kult å vaere i rollene som strenge romerske soldater: F.v. Vetle Aanonsen Mork, Nickolai Pedersen Bjellerås og Morten Thorsen.
 ?? ??
 ?? ?? VIKTIG: Påsken har vaert viktig for meg hele livet, og det er den fortsatt; Jesu lidelse, død og oppstandel­se, sier Ivar Jansen.
VIKTIG: Påsken har vaert viktig for meg hele livet, og det er den fortsatt; Jesu lidelse, død og oppstandel­se, sier Ivar Jansen.
 ?? ?? PÅ KORSET: Jeg er konfirmert i Østerhus, og laerte at Jesus hang på korset på langfredag, forteller Oskar Røiseland.
PÅ KORSET: Jeg er konfirmert i Østerhus, og laerte at Jesus hang på korset på langfredag, forteller Oskar Røiseland.
 ?? ?? PÅSKENS DRAMA: Nina Saugstad ønsker å følge påskens drama ved å vaere til stede på gudstjenes­tene i Grimstad kirke.
PÅSKENS DRAMA: Nina Saugstad ønsker å følge påskens drama ved å vaere til stede på gudstjenes­tene i Grimstad kirke.
 ?? ?? LANG DAG: Han hang på korset på langfredag. Og det var en veldig l-a-n-g dag, sier Aina Johansen.
LANG DAG: Han hang på korset på langfredag. Og det var en veldig l-a-n-g dag, sier Aina Johansen.
 ?? ASK. FOTO: ANNE-LISE ?? SOLOPPGANG: sett fra Kalvehagen­eset i Homborsund.
ASK. FOTO: ANNE-LISE SOLOPPGANG: sett fra Kalvehagen­eset i Homborsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway