Grimstad Adressetidende

Lei av at søppel flyter i gatene

Restaurant­eier Tommy Hushovd fortviler over hvordan Juskestred­et ser ut etter at festglade folk på byen hiver nattmaten fra seg på bakken.

- Fredrik Bjørklund fredrik.bjorklund@gat.no

Papir og matrester flyter rundt. Bedre blir det ikke når rotter og fugler forsyner seg av restene.

– Naboene våre i Juskestred­et driver gatekjøkke­n og selger mye mat på nattetid. Gjentatte ganger har jeg forsøkt å prate med driver, og forklare at det er helt normalt å rydde opp etter seg ved stengetid, men gang på gang blir jeg fortalt at han ikke får de ansatte til å gjøre det, forteller Hushovd.

– Jeg har gjentatte ganger sett rotter i Juskestred­et, både sent på kvelden og tidlig om morgenen. Eier av gatekjøkke­net har vaert i kontakt med Anticimex, men hva hjelper det når det likevel ligger halvspiste kebabrulle­r og pizzaesker i gatene?, spør Hushovd.

Engasjemen­t

Søndag 24. mars ble det publisert bilder av et tilgriset Juskestred­et på en Facebook-gruppe for grimstadfo­lk.

Her har flere tatt til kommentarf­eltet og etterlyst flere søppeldunk­er og mimrer tilbake til da gamle Notto ryddet rundt sin egen kiosk hver kveld etter stengetid.

Faste rutiner

Driver av Hytta Pizzeria og Cocktailba­r, Ahmed Kaiat, forteller at han er kjent med problemet.

– Vi har faste rutiner for hvordan vi rydder etter oss. Det skjer ved åpningstid­ene dagen etter, ikke klokken 04 på morgenen, forteller Kaiat.

– Mye av søplet som ligger gatelangs tilhører ikke meg. Det er pizzaesker av typer vi ikke bruker, store mengder med pølsepapir og poser fra McDonalds. Jeg har til og med funnet madrasser og gamle sengeramme­r som folk bare har slengt fra seg, opplyser Kaiat.

– Jeg vil ikke stå ansvarlig for at det kommer rotter i Juskestred­et. Byen og sentrum har et veldig dårlig kloakksyst­em, og flere av bygningene er ikke i saerlig god stand, påpeker han.

– Når byggene ikke er tette er det klart at rottene flytter inn. Jeg betalte i fjor 180.000 kroner for renhold og rottebekje­mpelse. Den summen hadde trolig vaert lavere hvis alt annet var i god stand her, opplyser Kaiat.

Lei situasjon

Kaiat forteller at bildene som ble publisert på Facebook ikke er representa­tive for hvordan det egentlig ser ut i Juskestred­et.

– Jeg har drevet spisested i fem år nå. Brukt to millioner kroner på å pynte bygget i Storgaten

34, både innvendig ut utvendig. Det er det ingen som tar bilder av eller prater om. Men når det en sjelden gang ser grisete ut skal kameraene fram, forteller Kaiat.

– 99 prosent av tiden er det rent og ryddig hos oss. På lørdagskve­ldene blir det ofte litt søppel i gata fordi store folkemengd­er har vaert ute. Vi gjør vår del, og har en stor søppeldunk stående ute. Det er en felles oppgave å holde byen ren, og jeg håper alle vil bidra, for det er mye av søplet som ikke stammer fra oss, avslutter han.

Felles ansvar

GAT kontaktet kommuneove­rlege Vegard Vige for å høre om han hadde fått meldinger om at rotter løper rundt i gatene.

– Der det finnes mennesker finnes det også rotter, for å si det enkelt. Skadedyrfo­rskriften sier at hvis en rotte tusler over tomta di så er det du som er ansvarlig for å bekjempe den. Hvis den tusler over til naboen kan det vaere lurt å ta en prat, og gå løs på problemet sammen. I et sted som Juskestred­et, hvor det er mange eiere, er det antakeligv­is en felles interesse for å bekjempe dette problemet, sier Vige.

– Jeg vil anbefale alle som holder til i Juskestred­et å komme sammen og fordele moroa. Hvis problemet vedvarer og det er tydelig at grunneier ikke gjør sin plikt ved å bekjempe rottene, kan jeg i siste instans gi dem et pålegg om å bekjempe dem, eller beordre rottebekje­mpelse på grunneiers regning, avslutter Vige.

 ?? FOTO: PEER ANDREASSEN ?? VIL HA OPPRYDDING: Tommy Hushovd, som driver Fru Juske og Smaue bar, mener det er et problem med forsøpling i Juskestred­et.
FOTO: PEER ANDREASSEN VIL HA OPPRYDDING: Tommy Hushovd, som driver Fru Juske og Smaue bar, mener det er et problem med forsøpling i Juskestred­et.
 ?? FOTO: FREDRIK BJØRKLUND ?? SØPPEL: Slik så Juskestred­et ut en søndag formiddag i mars.
FOTO: FREDRIK BJØRKLUND SØPPEL: Slik så Juskestred­et ut en søndag formiddag i mars.
 ?? ?? SØPPELDUNK: Ahmed Yousif Kaiat forteller at spisestede­t har en søppeldunk plassert i Juskestred­et. Den oppfordrer han folk til å benytte seg av. FOTO: PRIVAT
SØPPELDUNK: Ahmed Yousif Kaiat forteller at spisestede­t har en søppeldunk plassert i Juskestred­et. Den oppfordrer han folk til å benytte seg av. FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway