Grimstad Adressetidende

– Folk gir opp når man møter den massive motstanden

Juristen i NFU, Hedvig Ekberg, forstår at pårørende gir opp når de møter på en massiv motstand.

- Janicke Yttervik janicke@gat.no

– Dette er absolutt en spesiell sak, hvor kommunen har innført restriksjo­ner uten at det er hjemler for det. Den hjemmelen de har brukt, er ikke en hjemmel for å legge besøksrest­riksjoner. Så de har ikke peiling her. Det er interessan­t å få vite hvor i alle dager de har dette fra, sier jurist og generalsek­retaer hos NFU, Hedvig Ekberg om kommunens vedtak.

Adressa skrev lørdag om et foreldrepa­r som i sju år har kjempet for å få mer kontakt med sin egen datter. Et besøksvedt­ak gjør at tiden med datteren i omsorgsbol­ig blir begrenset.

Håpløst

Ekberg mener det er en viktig problemsti­lling som det er bra å få løftet opp.

– Å legge inn besøksrest­riksjoner er noe man kan gjøre i forhold til barn, hvor barneverne­t har overtatt den daglige omsorgen. Dessverre er det slik de ser på våre voksne medlemmer også, at kommunen har overtatt omsorgen når de flytter ut av foreldrehj­emmet og inn i eget hjem. Det er fullstendi­g håpløst og sier mye om holdninger og kunnskap. Skal man ha besøksrest­riksjoner så er det kun politiet som kan ilegge dette, sier Ekberg.

Hun mener at slike vedtak er noe som skjer fra tid til annen.

– Dette er kommuner som tar seg til rette. Vi har med jevne mellomrom saker hvor det skjer. Det er ikke et ukjent fenomen at kommuner tar seg til rette når det gjelder besøksrest­riksjoner. Selv om personen har en annen kognitiv fungering så har de rettighete­r på linje med alle andre. De skal ikke behandles og sammenlign­es med barn, de har et levd liv på linje med sine jevnaldren­de, understrek­er juristen.

Feil lov

Hun syns vedtaket som Grimstad kommune har fattet er et merkelig vedtak.

– Konklusjon­en er at de legger inn besøksrest­riksjoner, med henvisning til en lov som er helt feil. Den er helt snudd på hodet. Det virker som de har bare funnet

på noe. Har kommunen brukt et skriv de syns kan passe inn? Det er helt fullstendi­g feil bruk. Man kan heller ikke stole på at kommunen er objektive på hva vergehaver­en vil. Hvor er den helt nøytrale tredje personen? Det blir nok prestisje i dette fra kommunen, mener juristen.

Hun har aldri vaert borti at de bruker denne paragrafen som en hjemmel for å lage besøksrest­riksjoner.

– Det kan virke som det er ingen grenser for fantasi for kommunen når det gjelder besøksrest­riksjoner. Dette er god fantasi. Og det som er så fortvilend­e, er at det er nesten håpløst for de pårørende

når kommunen har bestemt seg for noe, sier hun.

Folk gir opp

Hun forstår at de pårørende snart vil gi opp.

– Det er måte på hvor mye en person orker. Folk gir opp når man møter den massive motstanden. Jeg ville ha klaget til statsforva­lteren igjen.

I utgangspun­ktet er det statsforva­lteren som skal overprøve et vedtak som kommunen har fattet, sier hun.

Hun mener domstolene er siste mulighet dersom ingenting annet nytter.

– Og da skal man vite at det kan vaere veldig vanskelig å få medhold i en domstol når kommunen er motpart. Så dette er en veldig fastlåst og fortvilet situasjon. Det skal ikke vaere sånn. Men det er dessverre ikke en unik situasjon, sier hun.

Ikke kommentere

Kommunalsj­ef Aase Synnøve Hobbesland ønsker ikke å kommentere saken.

– Men vi vil på best mulig måte ivareta de pårørende, brukere og ansatte, sier Hobbesland.

 ?? FOTO: BITTEN MUNTHE-KAAS. ?? REAGERER: Jurist hos NFU, Hedvig Ekberg, reagerer på vedtaket som kommunen har fattet.
FOTO: BITTEN MUNTHE-KAAS. REAGERER: Jurist hos NFU, Hedvig Ekberg, reagerer på vedtaket som kommunen har fattet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway