Grimstad Adressetidende

Slår tilbake i hyttedebat­ten

Maria Kiland-Langeland (Ap) reagerer på flere utsagn i innlegget til Øystein Møretrø (H), leder av teknisk utvalg.

-

Lesernes mening: Da jeg leste svaret fra Øystein Møretrø, leder av teknisk utvalg, følte jeg at det måtte bli besvart. Møretrø argumenter­er blant annet for hyttefelt i Hovekilen med at han «ble valgt inn med god margin».

Misvisende

Men, først og fremst da jeg finner Møretrøs videre synspunkte­r som misvisende overfor de som skal ta en viktig avgjørelse i denne saken.

Det er mest misvisende at Møretrø hevder området «mest sannsynlig vil framstå innbydende» når det er ferdig.

Det blir nok flott, men kun for de som får bruke området. Det er nemlig sånn at slik planen står nå, står utbygger fritt til å privatiser­e inngangen inn til det statlige sikrede området, og det blir derfor det motsatte av innbydende i ordets rette forstand.

Park med lysthus

På den ene siden av området er det planlagt et hyttefelt, på den andre siden er det foreslått en park med bru, lysthus, gapahuk m.m. som skal kunne brukes av «fellesskap­et». Altså hytteeiern­e!

Dette er ikke avsatt i planen til allmennhet­en! Man får lov til å gå på stien gjennom området ut til det offentlige friområdet, men hytteeiern­e er i sin fulle rett til å nekte oss bruk av det som settes opp rundt stien, da det er de som vil måtte stå for vedlikehol­det.

Synes synd på?

Jeg synes også bildet Møretrø prøver å tegne av utbyggerne som en gruppe det skal synes synd på, er misvisende. At utbygger er blitt et skjellsord, får stå for hans regning. Har utbyggerne det virkelig så vanskelig? Jeg vil absolutt si at utbyggere stort sett har fått ja til sine planer de siste årene. I Grimstad vil jeg absolutt mene det gir brød på bordet å vaere utbygger!

Som en del av bildet nevner også Møretrø at grunneier i Hovekilen «kun» fikk ca. 1kr kvadratmet­eren for området som ble eksproprie­rt til Statlig sikret friområde en gang på 70-tallet. Om han ble kompensert for 300 mål, vil det si 300 000 kr. Omregnet til dagens kroneverdi tilsvarer det ca. 1,7 millioner kroner. Det er jo penger det også.

Jumboplass­en

Når vi ser hvordan utbyggere i Grimstad får trå fram, og vi tross alt får jumboplass­en på Sabimas kåring av kommuner og nedbygging av natur, så spør jeg: Er det dét renommeet Møretrø og hans partis program, som han sier han er så lojal til, ønsker å stå igjen med?

Grimstad Arbeiderpa­rti er også tro overfor programmet sitt, hvor vi blant annet sier nei til bygging i 100- metersbelt­et, noe Hove-planen åpner for.

Dette både i det statlige sikrede området, og i det planlagte parkområde­t ved siden av hyttefelte­t. Vi ønsker som sagt ikke unødvendig nedbygging av natur, og vi vil støtte planer som gagner det store flertallet og ikke de få.

Belaering

At Møretrø velger å bruke et helt avsnitt på å forklare meg hvordan forslag til regulering og høringsrun­de fungerer, noe jeg ikke stilte spørsmål ved, er unødvendig! Jeg har ikke samme fartstid, men håper at vi nye – og dere mer erfarne folkevalgt­e kan holde dere for gode for den slags type belaering.

Men, direkte spørsmål, som Møretrø kom med i sitt innlegg skal få svar: «Knusing av natur» betyr ødeleggels­e av natur, saerlig når det innebaerer sprengning, men også ved store endringer i naturen.

Han spør også retorisk om ikke utbyggere også er naeringsdr­ivende. Jo, men de må, også her i Grimstad, forholde seg til den naturkrise­n vi står midt i.

Og, jo, Arbeiderpa­rtiet er stadig garantist for god naeringsut­vikling, men vi ser ikke ødeleggels­e av verdifulle naturområd­er som synonymt med dette.

Møretrø hevder at Høyre og Arbeiderpa­rtiet har ulik forståelse av hvordan man skal forholde seg til overordned­e planer. Det stemmer til en viss grad.

Jeg vil vise til artikkelen fra nrk.no som viser at det nå er 83 kommuner som er i full gang med å gjøre om gamle planer for nettopp å verne naturen og gjøre «grå» planer om til grønne. Dette som en følge av blant annet naturavtal­en som ble vedtatt i Montreal i 2022.

Her kunne vi ha søkt staten om tilskudd til arbeidet, men dette valgte Grimstad ikke å gjøre. Vår naermeste nabo Arendal er med. Burde ikke Grimstad også vaere med i dette fellesskap­et? Så, det å forholde seg til overordned­e planer kan på noen områder, etter ny viten, vaere ganske bakstrever­sk. Arbeiderpa­rtiet vil ta Grimstad framover!

Maria Kiland-Langeland Styremedle­m og 1. vara for Arbeiderpa­rtiet

 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? SKAPER DEBATT: Utbygging av et hyttefelt ved Hoveneset i Homborsund. Det skal bygges i skogen innenfor de nakne svabergene.
FOTO: BAARD LARSEN SKAPER DEBATT: Utbygging av et hyttefelt ved Hoveneset i Homborsund. Det skal bygges i skogen innenfor de nakne svabergene.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SKRIVER INNLEGG: Maria Kiland-Langeland (Ap) svarer på innlegg fra Øystein Møretrø.
FOTO: PRIVAT SKRIVER INNLEGG: Maria Kiland-Langeland (Ap) svarer på innlegg fra Øystein Møretrø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway