Grimstad Adressetidende

– Tidene har endret seg

Byggeplane­ne for Hovekilen hyttefelt i Homborsund har skapt stor debatt. Maja Schaug Bakken og Line Schaug skriver i dette leserinnle­gget at lokalbefol­kningen og besøkende vil sitte igjen som taperne.

-

Lesernes mening: I saken om hyttefelt ved Hovekilen har heldigvis Venstre, SV og Ap stilt seg negativt til ytterlige nedbygging av Grimstads kyst.

Høyre og INP har imidlertid uttalt seg positivt. Argumenten­e fra Høyre er blant annet at det må legges til rette for naeringsli­vet og at området allerede er avsatt til fritidsbeb­yggelse. INP ser i sitt innlegg ut til å mene at så lenge en grunneier bruker penger og tid på en søknad så må den godkjennes.

Ikke for sent å snu

Felles for Høyre og INP er at de mener kommunen er bundet til masta av tidligere beslutning­er. Men saken har pågått i mange år og tidene har endret seg. En undersøkel­se fra Opinion (Forbruker og baerekraft 2024) viser at bare 12 prosent i landet vil tillate hyttebyggi­ng framfor vern av natur. At beslutning­er har blitt tatt tidligere betyr ikke at de er riktige. Historiske beslutning­er kan vaere feil, og det er ikke for seint å snu.

Vi har forståelse for at det er viktig for politikere å legge til rette for naeringsli­vet. Slik må det også vaere. Men et godt naeringsli­v er og bør vaere mye mer enn det som krever nedbygging av naturen.

Stort naturtap

Om Høyre, KrF og INP sier ja til utbygging vil naturtapet vaere stort. Resultatet vil vaere skog og stier vi aldri får tilbake, flatspreng­te områder, bekker og myr som fylles med masser for å gjøre plass til hytter, garasjer, veier, parkerings­plasser, hager og boder. Sakte, men sikkert bygges kysten ned og både nåvaerende og framtidige innbyggere i Grimstad og besøkende fra resten av landet sitter igjen som taperne.

Fremmes som turmål

Vi har ikke lenger råd til å ha politikk som bygger ned naturen. Vi forstår ønsket om å tjene penger på egen eiendom, men resultatet av denne praksisen er nå at Norge bygges ned bit for bit.

På Grimstad kommunes hjemmeside finner man forslag til månedens tur. Et av disse forslagene er nettopp en tur på Hoveneset. I artikkelen står det:

«I kanten av denne finner du en liten varde med en trepåle i midten. Der er sitert et bibelvers, Salme 121, vers 1 og 2, samt et vers av den danske dikteren Thomas

Kingo. Hva er bakgrunnen for at dette har havnet her? Bygartnere­n vår, Ove Bach, kjenner historien. Han kan fortelle at varden etter avtale i sin tid ble satt opp av Magnus Nymann, tidligere sokneprest i Hommedal (Landvik og Eide kirke). Den tidligere sokneprest­en har et helt spesielt forhold til dette friområdet. Hoveneset friområde ble skilt ut fra hans barndomshj­em på Hove, en stor fin gård som ligger på venstre side når du kjører Kjekstadve­ien ut mot Bufjorden. For å sitere Magnus nokså ordrett i en samtale med bygartnere­n: «Tror du ikkje at far gikk hen å solgte dette området til staten, og det uten at mor eller vi barna viste noen som helst ting. Han ville hindre at området ble bygget ned med hytter, sa han i ettertid”. Vi som kan nyte friområdet i dag, må bare sende noen varme tanker i takknemlig­het for hans fremsynthe­t.»

Vi håper at de neste generasjon­ene også får muligheten til å sende oss varme tanker i takknemlig­het fordi vi fortsatte å verne om disse flotte områdene for fremtiden.

Maja Schaug Bakken Line Schaug Lundstrøm

 ?? FOTO: PRIVAT / MAJA S. BAKKEN ?? HOVESKOGEN: Innleggsfo­rfatter Maja S. Bakken har tatt dette bildet av Hoveskogen i Homborsund. Hun mener at turområden­e må vernes om.
FOTO: PRIVAT / MAJA S. BAKKEN HOVESKOGEN: Innleggsfo­rfatter Maja S. Bakken har tatt dette bildet av Hoveskogen i Homborsund. Hun mener at turområden­e må vernes om.
 ?? FOTO: GILJE BYGGRÅDGIV­NING ?? HYTTER: Det planlegges for 17 nye fritidsbol­iger ved Hovekilen i Homborsund.
FOTO: GILJE BYGGRÅDGIV­NING HYTTER: Det planlegges for 17 nye fritidsbol­iger ved Hovekilen i Homborsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway