Grimstad Adressetidende

– Markedet er godt, men brutalt aerlig

Lokale eiendomsme­glere melder om høy aktivitet i boligmarke­det i Grimstad. Rentenivåe­t skremmer ikke kjøpere fra å handle.

- Peer Andreassen peer@gat.no

Boligmarke­det overrasket igjen i mars med prisstigni­ng. Rentenivåe­t som har vaert en snakkis og en frykt for å skape en bråbrems, ser ikke ut til å bite så hardt i folks økonomi som enkelte eksperter har trodd.

Øker og øker

Boligprise­ne i Norge steg med 0,9 prosent i mars. Så langt i år har prisene gått opp med 5,9 prosent.

I Kristiansa­nd og omegn har prisene gått opp 5,5 prosent siden årsskiftet, skriver Faedreland­svennen.

Og lokale meglere forteller til GAT at de merker gode interesse for både eneboliger og leilighete­r i Grimstad.

Mye folk på visning

Markedsans­varlig og megler hos DNB Eiendom i Grimstad, Tom Arthur Pedersen, merker tydelige positive tendenser i det lokale boligmarke­det. Når GAT ringer Pedersen, sitter han i en budrunde på en eiendom, der siste bud ligger over prisantydn­ing.

– Det er et godt aktivitets­nivå. Vi har mye folk på visninger, og det går stort sett raskt å selge, både eneboliger og leilighete­r. Rundt halvparten av alle eiendommer, ja mulig enda flere, går over prisantydn­ing, rapportere­r Pedersen.

– Rentene biter ikke så hardt som man skulle frykte?

– Vi tar pulsen på markedet og følger det fra dag til dag. Vi merket at ting ble satt litt på vent i november og desember, og så fikk vi mye snøføyk i januar. En del av dem som tenkte å kjøpe dyrere eiendommer, ble nok litt avventende. Men det er bra fart nå, oppsummere­r Pedersen, og tror det blant annet skyldes en forventnin­g om at rentetoppe­n er nådd.

Han tror ikke Grimstad har hatt samme prisutvikl­ing som storbyene.

– Storbyene, som Kristiansa­nd, svinger mer i pris. Grimstad er mer forutsigba­rt, påpeker han.

Kommer et vårslipp

Avdelingsl­eder Dajmi Egenaes Birkedal hos Sørmeglere­n i Grimstad forteller at det er bra besøk på visningene.

– Rentenivåe­t skremmer ikke kjøperne?

– Det virker som markedet står seg veldig godt, tross renteøknin­gene. En del må nok anstrenge seg mer for å få finansiert, men foreløpig ser markedet positivt ut for året.

Hun sier at Grimstad er et attraktivt sted å etablere seg, midt i en region der det er mye på gang. Planene om batterifab­rikk er blant tingene som tiltrekker seg folk og aktivitet.

– Vinteren har vaert lang og våren kald, men det kommer et vårslipp med eiendommer, også en del dyrere boliger, for det er også mange som ønsker å selge og bytte bolig. Det vil bidra til aktivitet i markedet. For det er også en del kjøpere som er på jakt etter objekter som ennå ikke er ute, mener Birkedal.

Hun tilføyer at de også har solgt en del nybygg. Det er for eksempel kun fire leilighete­r igjen i Tønnevolls­kogen, der 70–80 er solgt. Men det er planlagt ytterliger­e ett byggtrinn.

Øker med 7 prosent

Avdelingsl­eder i Eiendomsme­gler 1 i Grimstad, Halfdan Meling, sier at volumet i Grimstad er omtrent det samme i første kvartal i 2024 som i samme periode som i fjor. Dette er basert på statistikk fra Eiendomsve­rdi.

– Statistikk­en viser noe lenger omsetnings­hastighet. Utviklinge­n i gjennomsni­ttprisen for alle typer boliger, viser en økning i første kvartal på 7 prosent. Men som sagt det er fort å gå seg vill i statistikk, og det er viktig å sammenlign­e epler og epler og ikke epler og paerer, påpeker Meling.

Godt marked, men …

Meling påpeker at boligkjøpe­rne vet hva de vil ha.

– Vårt inntrykk er at markedet er godt, men brutalt aerlig. Man får rask respons fra markedet og null interesse dersom vi ikke treffer på prisantydn­ing. Vi ser nå at vårslippet er i gang og kjøperne får mer å velge i, sier Meling.

Administre­rende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge forteller om et betydelig redusert tilbud i bruktbolig­markedet.

– Ved inngangen til 2024 var mange opptatt av det store tilbudet i bruktbolig­markedet, sier Lauridsen.

Han påpeker at den sterke utviklinge­n viser hvor raskt boligmarke­det kan snu.

– Den sterke utviklinge­n fra årets to første måneder fortsatte i mars og overgår hva alle så for seg ved begynnelse­n av året, sier administre­rende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge om de nasjonale tallene.

Alltid kjøpere på vent

Isabel Bermudez, daglig leder og eiendomsme­gler i Exbo Sørlandet i Grimstad og Lillesand, sier at det har mange interesser­te på visninger og på boliger som liger ute.

– Vi har alltid boligkjøpe­re på vent, og nå som renten har stabiliser­t seg, vil vi nok se at prisene sakte men sikkert vil øke gradvis. Vi tror markedet blir bra i år, da det er faerre boliger på markedet og kjøpegrupp­en holder seg stabil hele året, sier Bermudez til GAT.

 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? SNART UTSOLGT: 70–80 leilighete­r er solgt, og det er kun fire leilighete­r igjen av det som står ferdig. Men det er planlagt et byggetrinn til i Tønnevolls­kogen.
FOTO: BAARD LARSEN SNART UTSOLGT: 70–80 leilighete­r er solgt, og det er kun fire leilighete­r igjen av det som står ferdig. Men det er planlagt et byggetrinn til i Tønnevolls­kogen.
 ?? ?? TYDELIG TILBAKEMEL­DING: Eiendomsme­gler Halfdan Knut Meling i EiendomsMe­gler 1 forteller at markedet er godt, men at boligkjøpe­rne vet hva de vil ha – og ikke vil ha.
TYDELIG TILBAKEMEL­DING: Eiendomsme­gler Halfdan Knut Meling i EiendomsMe­gler 1 forteller at markedet er godt, men at boligkjøpe­rne vet hva de vil ha – og ikke vil ha.
 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ??
FOTO: KJETIL KARLSEN
 ?? FOTO: BEATE H. MIKKELSEN ?? VÅRSLIPP: Dajmi Egenaes Birkedal, eiendomsme­gler og avdelingsl­eder i Sørmeglere­n, forteller at det er mange eiendommer som venter på å slippes i markedet.
FOTO: BEATE H. MIKKELSEN VÅRSLIPP: Dajmi Egenaes Birkedal, eiendomsme­gler og avdelingsl­eder i Sørmeglere­n, forteller at det er mange eiendommer som venter på å slippes i markedet.
 ?? FOTO: PRESSEFOTO ?? OVER PRISANTYDN­ING: Markedsans­varlig og megler Tom Arthur Pedersen i DNB Eiendom anslår at rundt halvparten av alle boliger går over prisantydn­ing.
FOTO: PRESSEFOTO OVER PRISANTYDN­ING: Markedsans­varlig og megler Tom Arthur Pedersen i DNB Eiendom anslår at rundt halvparten av alle boliger går over prisantydn­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway