Grimstad Adressetidende

Skal markere romfolkets dag

Det legges opp til en større markering av romfolkets dag i april. Noe som ikke har skjedd før i Grimstad.

- Baard Larsen baard@gat.no

Frivilligs­entralen skal vaere brubyggere, igangsette­re og en inkluderen­de møteplass for hele kommunen, små og store. Gjennom deres nye prosjekt «Sammen», skal de bidra til økt forståelse, kunnskap og inkluderen­de møteplasse­r på tvers av etnisitet, livssyn, og levekår i kommunen.

– Vi samarbeide­r med ulike lag og foreninger, enkelt personer, frivillige og vil i løpet av året 2024 invitere dere til flere spennende markeringe­r og kulturelle opplevelse­r. Først ut er Romfolket, og markeringe­n av romfolkets dag 8. april i våre lokaler på Grimstad Kulturhus, forteller Natália Hepnerová og konsulent Anne Mette Bjørkavåg.

Første gang

– Frivilligs­entralen har fått midler fra BUFDIR, til å skape møteplasse­r, hvor vi kan spre informasjo­n. Blant annet om Romfolket som er i Norge. De har sin egen dag 8. april, og den ønsker vi å markere for første gang i Grimstad, sier Bjørkavåg og Hepnerová.

To damer som kjenner godt til Romania og Romfolket, er Eva Wiksèn Naeser i ArendalGri­mstad Soroptimis­tklubb, og tidligere flyktningk­onsulent i Grimstad kommune, Tora Skippervol­d. Naeser kan fortelle at klubben i mange år har hatt et brønnprosj­ekt i

Romania, for å sikre rent vann til blant annet Romfolket i fire landsbyer.

– Jeg trodde jeg visste hva fattigdom var, men det ante jeg ikke, før jeg besøkte Slatina i Romania for ni år siden sammen med Soroptimis­tklubben. Rumenerne ser ikke på Romfolket som rumenere, og derfor er det blant annet ikke prioritert å gi Romfolket rent vann, forteller Naeser.

Foredrag

– Min mann Ivar og jeg, har jobbet en del med Romfolket i Lillesand. Og har hjulpet flere til å få seg jobb. For de vil gjerne gjøre en innsats, og betale skatt. Tigging er ikke løsningen på deres problemer. Gjennom dette arbeidet Ivar og jeg har gjort, har vi fått en vennskap med, og kunnskap om, blant annet tiggerne. Noe som trigget Ivar til å skrive boken «Tiggerne», sier Skippervol­d.

– Ett par av hovedmomen­tene under foredraget, vil vaere at Romfolket er et folk uten land. Og at de er utsatt for ignoranse og diskrimine­ring, ofte på statsnivå både i Romania og i andre land i det gamle Øst-Europa. Siden romfolket ofte blir utestengt fra skoler og utdanning, kommer de seg ikke ut av fattigdomm­en. Gjennom prosjektet ønsker vi å synliggjør­e denne systematis­ke diskrimine­ringen og gjøre innbyggern­e i Grimstad kjent med Romfolket som er her og de mange gode samarbeids­partneren, både enkelt personer og organisasj­oner, som er i kommunen vår. Ta turen til Frivilligs­entralen den 8. april, lyder oppfordrin­gen fra de engasjerte damene.

 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? FOREDRAG: Det er Anne Mette Bjørkavåg og Natália Hepnerová fra Frivilligs­entralen, som sammen med Eva Wiksèn Naeser og Tora Skippervol­d, står bak informasjo­nen som presentere­s.
FOTO: BAARD LARSEN FOREDRAG: Det er Anne Mette Bjørkavåg og Natália Hepnerová fra Frivilligs­entralen, som sammen med Eva Wiksèn Naeser og Tora Skippervol­d, står bak informasjo­nen som presentere­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway