Grimstad Adressetidende

– Nå skal alle feie, vaske og ry

Utstyrt med kraftige brannslang­er, feiekoster og en god porsjon dugnadsånd, var deltakerne klare for å rengjøre Storgatens mange små kriker og kroker.

- Fredrik Bjørklund fredrik.bjorklund@gat.no

Onsdag ettermidda­g gikk startskudd­et for Grimstad min Bys årlige vårdugnad.

– Vårdugnade­n er på mange måter en kickstart på våren. Nå skal vi gå sammen for å gjøre gatene fine og rene, og det hjelper på motivasjon­en at deltakelse­n er god, sier leder i Grimstad min By, Kristin Amanda Homme Gabrielsen.

Sammen med 16 deltakere represente­rt fra Helsebutik­ken i nord til Herlighed i sør, tok hun med seg feiekosten for å klargjøre Storgaten før kommunens feiebil kjører gjennom gatene på torsdag. Da skal støv, grus og annet rask som ligger igjen etter en lang vinter bort fra bybildet.

Rengjør Storgaten

– Nå skal alle feie, vaske og rydde rundt sine butikker. Spesielt viktig er det å rengjøre de små smugene hvor feiebilen ikke kommer til, før vi samles på Bietorvet til en pause med pizza og brus. Etter matbiten baerer det tilbake til jobb, og jeg antar at vi holder på halvannen time før vi kan si oss ferdig, forteller hun.

– Samtidig får vi sjekket at brannslang­en og hydrantene fungerer som de skal. Det er ikke alle butikkene som har sett dem før, så det kan vaere greit med en liten innføring i hvordan de fungerer i samme slengen, avslutter hun.

– Nå blir det endelig vår

Litt lenger ned i Storgaten finner vi Mette Pedersen på Amica. Med mye energi og smittende humør har hun gledet seg til å ta fatt på dugnadens oppgaver.

– Dette er en god start. Nå blir det endelig vår, sier Pedersen, mens hun klargjør feiekosten.

– Den årlige dugnaden er en god tradisjon. Man får liksom jobben gjort. Så er rene og fine gater til stor glede for både oss butikkeier­e og de som vandrer gjennom Storgaten daglig, forteller hun.

Hjelper hverandre

Mens Mette røper hvilke planer hun har for dugnaden har Frank Helle begynt å spyle Storgaten med brannslang­en.

– Jeg skal koste rundt hele lokalet og rydde opp i smuget som ligger ved siden av butikken, for der kommer ikke feiebilen fram. Heldigvis får jeg god hjelp av Frank, som pleier å vaere prosjektle­der med vannslange­n, til å gjøre rent i smuget etterpå. Min lille hageslange kan nok ikke måle seg med den han bruker, avslutter Pedersen.

Ble litt revet med

Etter å ha krysset Bietorvet møter vi Tonje Pettersen, som også er i full sving med å håndtere en av dugnadens kraftigste vannslange­r.

– Dette er første gang jeg spyler med en så kraftig slange, og jeg ble litt revet med, forteller Pettersen.

– Det er deilig å få vasket vekk den gamle grusen og jorda som har samlet seg bak Odden Klaer. Det blir rent og pent, og man får seg en treningsøk­t av å bruke den kraftige slangen. Hvis folk er på utkikk etter gode alternativ­e treningsme­toder kan dette anbefales, forteller hun.

Godt med pause

– Solen skinner, gatene blir rene og dugnadsånd­en er på topp. Det fine med spyling er at resultaten­e av arbeidet kommer umiddelbar­t, og det motiverer litt. Nå er det på tide med en liten pause, den beste delen av dugnaden, avslutter hun lattermild­t.

Total avkobling

Vis-à-vis Odden Klaer er Hans Petter Klemmetsen og Sindre Erlandsen i full sving med å spyle terrassen til Smag og Behag.

– Det er ikke like mye trykk i denne slangen, sier Hans Petter, og viser til hageslange­n. Men det går greit, for det er fint med dugnad og godt å få spylt vekk all møkka etter vinteren.

– Er det litt lettere å dra fram hageslange­n når naboene over veien gjør det samme?

– Det er alltid lett å dra fram hageslange­n. Spyling er det beste. Det er total avkobling, sier Klemmetsen.

Viktig å holde byen ren

Ildsjelen Benjamin Søreng har tidligere gjort en fenomenal innsats for å holde byen ren. Ikke overrasken­de stilte han frivillig opp da han fikk nyss om at Storgaten skulle vaskes.

– Det er viktig at vi tar vare på byen vår. Både av respekt for dem som har tatt vare på den før oss, og de som skal bruke den nå, sier Søreng.

– Når man vasker og feier sørger man for at alle i Grimstad får det greit, og det er viktig at vi har en by som alle kan trives i, påpeker han, mens han samler sammen siste rest av den altfor lange vinterens grus og støv.

 ?? BJØRKLUND ?? DUGNAD: Onsdag ettermidda­g var det duket for årets dugnad i regi av Grimstad min By. Denne gjengen tok tak i koster, slanger og feiebrett for å rengjøre Storgaten etter Melissa Morterud (Livs salong), Martin Svendsen (Gårdeierfo­reningen og Skalleberg Eiendom), Benjamin Pascal Søreng (ildsjel og god hjelper), Monica Gunstveit (Herlighed) (Herlighed), Ingvill Pettersen (Odden Klaer) bak meg, Elisabeth Nor Grosvold, Alfred og Kristin Amanda Homme Gabrielsen, Marie Svendsen Elisdottir, Tonje Pettersen, Kristin
BJØRKLUND DUGNAD: Onsdag ettermidda­g var det duket for årets dugnad i regi av Grimstad min By. Denne gjengen tok tak i koster, slanger og feiebrett for å rengjøre Storgaten etter Melissa Morterud (Livs salong), Martin Svendsen (Gårdeierfo­reningen og Skalleberg Eiendom), Benjamin Pascal Søreng (ildsjel og god hjelper), Monica Gunstveit (Herlighed) (Herlighed), Ingvill Pettersen (Odden Klaer) bak meg, Elisabeth Nor Grosvold, Alfred og Kristin Amanda Homme Gabrielsen, Marie Svendsen Elisdottir, Tonje Pettersen, Kristin
 ?? FOTO: FREDRIK BJØRKLUND ?? VASK: Det var tydelig at Storgatens smug og kroker hadde behov for en skikkelig spyling.
FOTO: FREDRIK BJØRKLUND VASK: Det var tydelig at Storgatens smug og kroker hadde behov for en skikkelig spyling.
 ?? FOTO: FREDRIK BJØRKLUND ?? ILDSJEL: Benjamin Søreng stilte frivillig opp til dugnad onsdag.
FOTO: FREDRIK BJØRKLUND ILDSJEL: Benjamin Søreng stilte frivillig opp til dugnad onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway