Grimstad Adressetidende

Vil bruke en halv million på å granske kjempeover­skridelse

Etter at den voldsomme overskride­lsen på Pan-utbygginge­n kom for en dag tidligere i år, ble det besluttet at det skulle gjennomfør­es en gransking av hvordan dette kunne skje.

- Kjetil Karlsen kjetil.karlsen@gat.no

Nå ber kontrollut­valget kommunesty­ret om inntil 500.000 kroner for å se om de kan finne svar.

Dette er klart etter at kommunesty­ret hadde saken oppe til behandling 7. februar i år. Da var den voldsomme økningen på prosjektet fra 22 til over 40 millioner kroner allerede kjent.

I møtet i februar ble politikern­e anbefalt å fortsette med prosjektet og ikke stoppe det opp, noe de tok til etterretni­ng og vedtok. De vedtok også å be kontrollut­valget om å granske saken.

Ikke helt klart

Da saken var oppe til behandling i kontrollut­valget 14. mars, var det ifølge kontrollut­valgets leder, Jostein Jacobsen (Ap), ikke helt klart for utvalget hva kommunesty­ret egentlig hadde bedt om. Eller hva de ville ha svar på. De hadde derfor innkalt ordfører Beate Skretting (H) til møtet for å la henne utdype mer om hva kommunesty­ret ville.

De hadde også fått et utkast til en prosjektpl­an for undersøkel­ser av saken fra kommunens eget revisjonsf­irma, Sørlandet kommunerev­isjon IKS. Dette etter at kontrollut­valget selv hadde bedt revisjonen om dette forslaget. Dette for å definere naermere grunnlaget for prosjektet.

Kommunelov­en

I dette utkastet til prosjektpl­an, skriver blant andre oppdragsan­svarlig forvaltnin­gsrevisor, Kristian Fjellheim, at med bakgrunn i Kommunelov­ens paragraf 1 og 13,1 om både rasjonell og effektiv forvaltnin­g og forsvarlig utredning at «Med lovens krav som bakgrunn er det naerliggen­de å stille spørsmål om administra­sjonens beslutning­sgrunnlag i prosjektet­s tidlige fase var tilstrekke­lig og om kommunesty­ret da og løpende er gitt tilstrekke­lig informasjo­n.»

Han viser også til at revisjonen tidligere har undersøkt byggingen av Lillesand ungdomssko­le, lysanlegg Levermyr stadion, Norac stadion, heis Fløyheia og prosjektst­yring Arendal eiendom KF, og at fellesnevn­eren for alle disse prosjekten­e er at man i ulike deler av prosjektet har hatt svakheter enten ved prosjektst­yring, kalkyler, kompetanse eller i kommunens rutiner.

Dette skal undersøkes

Basert på deres erfaring med undersøkel­ser av slike saker, kom de derfor opp med fem forslag til spørsmål som kan undersøkes. Etter å ha diskutert dette og etter å ha hørt på redegjørel­sen fra ordføreren, landet utvalget på at de ville ha svar på disse problemsti­llingene:

1. Har Grimstad kommune hatt tilstrekke­lig kompetanse og systemer for å utarbeide tilfredsst­illende kalkyler i Pan-prosjektet, herunder kvalitetss­ikring ved bruk av eksterne leverandør­er?

2. Er prosjektst­yringen gjennomfør­t med en hensiktsme­ssig organiseri­ng, med tilstrekke­lig kompetanse, og i tråd med kommunens rutiner i alle prosjektet­s ulike faser?

3. Er det etablert tydelige beskrivels­er av ansvar og myndighet knyttet til prosjektet­s ulike beslutning­sroller?

4. Har kommunesty­ret blitt forelagt et tilstrekke­lig beslutning­sgrunnlag ved behandling av prosjektet­s økonomiske tildelinge­r?

5. Har prosjektet vaert gjennomfør­t med tilfredsst­illende rutiner og systemer for kostnadsko­ntroll? Og har kommunen tilstrekke­lig kompetanse for å sikre dette?

6. Har de grepene som kommunedir­ektøren har gjort etter at Pan-saken kom opp bidratt til å bedre prosjektst­yringen og hvordan prosjektet følges opp, både med hensyn til kalkyler, fremdrift og kostnadsko­ntroll?

De kom også med et forslag tilbake til kommunesty­ret om at det bevilges inntil 500.000 kroner til gjennomfør­ing av undersøkel­sen. Dette ble enstemmig vedtatt.

– Mye som skal undersøkes

Jostein Jacobsen sier at med bakgrunn i dette er det kommunens administra­sjon som nå skal granskes. Han sier også at det er ganske mye som skal undersøkes.

– Det virker som kommunesty­ret ikke har fått tilstrekke­lig informasjo­n underveis i denne saken. Det er også ganske mye å ta fatt i i denne saken, men det er ikke sikkert vi bruker opp alle de 500.000 kronene, sier han.

Han sier også at de ikke har kommet så langt i denne saken ennå, og at det derfor er en del spørsmål og problemsti­llinger som gjenstår.

– Hvem er det som skal stå for selve granskinge­n, og hvem er det som skal lede dette arbeidet?

– Jeg regner med at det er Sørlandet kommunerev­isjon uten at det er tatt stilling til dette ennå. Det kan godt hende vi må ut eksternt også for å gjøre dette, men det må vi komme tilbake til, sier han.

– Ikke eksternt

Line Bosnes Hegna, sekretaer i Vetaks (Vestfold, Telemark og Agder kontrollut­valgssekre­tariat IKS), sier til Adressa at hun regner med at det er Sørlandet kommunerev­isjon som vil stå for granskinge­n, eller undersøkel­sene som hun kaller det, og ikke et eksternt firma.

Hun sier også at det ikke er kommunedir­ektøren personlig som vil bli gransket/ undersøkt, men administra­sjonen og kommunen som sådan.

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? BYGGEPLASS: Slik så Pan-prosjektet på kulturhuse­t ut fra Nygaten i slutten av januar 2024.
FOTO: MARTIN HAUGEN BYGGEPLASS: Slik så Pan-prosjektet på kulturhuse­t ut fra Nygaten i slutten av januar 2024.
 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ?? GRANSKES: Kontrollut­valgets leder, Jostein Jacobsen (Ap), (t.v.) sier at det er mye som skal undersøkes. Blant annet om prosjektet vaert gjennomfør­t med tilfredsst­illende rutiner og systemer for kostnadsko­ntroll, og om kommunen har tilstrekke­lig kompetanse for å sikre dette.
FOTO: JANICKE YTTERVIK GRANSKES: Kontrollut­valgets leder, Jostein Jacobsen (Ap), (t.v.) sier at det er mye som skal undersøkes. Blant annet om prosjektet vaert gjennomfør­t med tilfredsst­illende rutiner og systemer for kostnadsko­ntroll, og om kommunen har tilstrekke­lig kompetanse for å sikre dette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway