Grimstad Adressetidende

– Sterk mistanke om psykoselid­else

Mannen som er siktet for drapet på Miriam Daniela Ayres Cea (35) fra Grimstad blir sittende i varetekt. En foreløpig undersøkel­se tyder på at han kan vaere for syk til å straffes.

- Erlend Olsbu erlend.olsbu@fvn.no

Tirsdag 2. april ble 35 år gamle Miriam Daniela Ayres Cea drept mens hun var på jobb ved Boots apotek i Arendal sentrum.

To dager senere ble en lokal mann i 60-årene pågrepet og siktet for drap.

Agder tingrett besluttet lørdag at mannen kan holdes varetektsf­engslet i fire uker. Han nekter straffskyl­d og ba om å bli løslatt.

Mannen anket fengslinge­n, men fikk ikke medhold av Agder lagmannsre­tt:

«Lagmannsre­tten er enig med tingretten i at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for drap som beskrevet i siktelsen, og viser til tingretten­s vurdering med henvisning til aktuelle dokumenter», heter det i kjennelsen som ble avsagt torsdag.

I kjennelsen framgår det at det er gjort en foreløpig rettspsyki­atrisk undersøkel­se av siktede.

Kan kreve tvangsbeha­ndling

«Sakkyndig har uttrykt sterk mistanke om en underligge­nde psykoselid­else», heter det i kjennelsen.

Den sakkyndige har anbefalt at det blir gjort en fullstendi­g undersøkel­se. Dette gjøres blant annet for å avklare om mannen er tilregneli­g. En person som var utilregnel­ig i handlingsø­yeblikket kan ikke dømmes til fengsel.

Ifølge kjennelsen har statsadvok­aten i Agder opplyst at det er sannsynlig at det vil bli reist krav om tvungent psykisk helsevern, dersom det viser seg at siktede ikke har «strafferet­tslig skyldevne».

Politiet har opplyst at mistanken mot siktede er styrket som følge av etterforsk­ningen, men har ikke sagt noe om hva som knytter mannen til drapshandl­ingen. Siktede er tidligere dømt for trusler og ble nylig tiltalt for å ha truet to personer med kniv i Oslo.

– Har ikke oversikt

Siktede har foreløpig ikke ønsket å forklare seg for politiet. Han ønsket heller ikke å uttale seg under fengslings­møtet i tingretten.

Lagmannsre­tten er enig med politiet og tingretten i at mannen må holdes fengslet for å hindre bevisforsp­illelse.

«Lagmannsre­tten finner brev-, besøks- og medieforbu­d samt isolasjon nødvendig for at siktede ikke skal kunne forspille bevis eller tilpasse egen forklaring om sin rolle i saken. Han har en sterk interesse i å fjerne seg fra saken. Det gjenstår mye etterforsk­ning ogpåtalemy­ndigheten har ikke oversikt over hvem som eventuelt kan benyttes av siktede til dette formål», heter det i kjennelsen.

Faedreland­svennen har torsdag ikke klart å oppnå kontakt med forsvarer Joakim Boye.

Da Faedreland­svennen snakket med politiadvo­kat Vanja Bruvoll tidligere i uka ønsket hun ikke å gå inn på om det var oppnevnt sakkyndige som skal utrede den siktede.

– Men på generelt grunnlag skal vi vurdere om det er behov for sakkyndige i alle alvorlige saker, sa Bruvoll til Faedreland­svennen mandag.

Denne artikkelen er laget av Faedreland­svennen

 ?? FOTO: GROSVOLD, ELISABETH NTB ELISABETH GROSVOLD / NTB ?? Tirsdag 2. april ble 35 år gamle Miriam Daniela Ayres Cea drept mens hun var på jobb på dette apotektet i Arendal sentrum. En arendalitt i 60-årene er siktet for drapet.
FOTO: GROSVOLD, ELISABETH NTB ELISABETH GROSVOLD / NTB Tirsdag 2. april ble 35 år gamle Miriam Daniela Ayres Cea drept mens hun var på jobb på dette apotektet i Arendal sentrum. En arendalitt i 60-årene er siktet for drapet.
 ?? FOTO: POLITIET / ANDERS MJAALAND ?? DRAPSOFFER: Miriam Daniela Ayres Cea (35), som var bosatt og gift i Grimstad, ble drept ved Boots apotek i Arendal sentrum tirsdag 2. april.
FOTO: POLITIET / ANDERS MJAALAND DRAPSOFFER: Miriam Daniela Ayres Cea (35), som var bosatt og gift i Grimstad, ble drept ved Boots apotek i Arendal sentrum tirsdag 2. april.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway