Grimstad Adressetidende

Har gått fra dårlig besøk til fulle hus

Kulturhuse­t har hatt tøffe tider etter koronapand­emien, men de gir ikke opp. Siden jul har de fått en positiv oppsving, og i tiden fremover er det flere forestilli­nger på trappene.

- Linéa Elisabeth Steenfat Evensen Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Kulturhuse­t hadde en vanskelig tid etter pandemien. Da den brøt ut, var ikke kulturhuse­t det beste sted å oppholde seg, mye på grunn av smittevern. Etter dette har det gått sakte oppover, og endelig ser de lysere tider.

I høst begynte de omsider å merke en oppgang i antall besøkende. Populaere forestilli­nger med for eksempel Vanessas ballettstu­dio trakk mange folk inn dørene.

– Allegro ballettstu­dio er også populaert. De selger ut 80 prosent av billettene på et halvt døgn. Det er den som går raskest ut, sier kulturhusl­eder Rolf Meyer Tallaksen.

– Vi hadde også «The sound of Musicals», Koralis’ oppsetning etter jul, med tre fulle hus. Det startet året med en pangstart, sier program- og kulturansv­arlig Kristin Nygaard-Dommett.

Det er oppløftend­e trender etter magre pandemiår og tiden etterpå.

Dyrtid

– De store byene har ikke merket så mye forskjell etter pandemien, men de små byene har hatt litt problemer med å komme seg opp igjen. Det har tatt lenger tid, forteller Nygaard-Dommett.

Det er ikke bare korona som gjorde det vanskelig for kulturhuse­t å komme seg tilbake på beina. Både krigen i Ukraina, renteøknin­gene, stigende drivstoffp­riser og strømprise­r spiller inn, tror Tallaksen.

– Det er mange ting som har slått negativt ut. Folk kjøper mindre fra kiosken, for eksempel, sier Tallaksen.

Mange aktører

– Folk er nok mer bevisst på hva de bruker penger på. Det går nok ikke så mye i impulskjøp. De er mer forsiktige, legger Nygaard-Dommett til.

Kulturhuse­t får stadig forespørsl­er fra folk som ønsker å sette opp forestilli­nger. Både utenbys fra, men også fra mange lokale aktører.

– Vi får også en del som vil innom oss på turneen sin, sier Nygaard-Dommett.

– Jeg ønsker som kulturhusl­eder at kulturhuse­t er et sted der det produseres forestilli­nger, og at det er et produksjon­ssted, sier Rolf videre.

Variert tilbud

Nå vil kulturhuse­t satse på at de skal ha noe for alle. Forrige uke hadde de besøk av Janne Formoe med sitt «Janne Loven - Et One Woman Show». Her kom det flest damer og det ble latter og kos.

Rett før Janne Formoe var Halvor Johansson på besøk med sin standupfor­estilling, og her var det flere menn blant publikum.

En enda yngre aldersgrup­pe dukker nok opp når

Elsparkesy­kler har blitt et vanlig syn de siste årene, og er spesielt populaere for barn og ungdom.

En ny storsatsin­g på fremkomstm­iddelet i distriktet vil snart gjøre det tilgjengel­ig for langt flere og i et større område.

Agder kollektivt­rafikk (AKT) har nemlig lyst ut på anbud såkalte konsesjons­kontrakter for mikromobil­itet for Grimstad, Lillesand og Vennesla til en estimert verdi av 50 millioner kroner.

For Grimstads del innebaerer dette at det åpnes for å leie ut inntil 400 elsparkesy­kler i kommunen.

Valgmuligh­eter

Bakgrunnen er at AKT ser på elsparkesy­kler som et nyttig tilskudd til kollektivt­ilbudet, kort og godt ved å gjøre det lettere for folk å komme seg rundt. Dette tilbudet skal verken AKT eller kommunen stå for selv. I stedet skal private tilbydere på banen.

– Små elektriske kjøretøy, som eksempelvi­s elsparkesy­kler og elsykler, inngår i et helhetlig og baerekraft­ig mobilitets­tilbud. Dette krever utvikling av et tett og fleksibelt nettverk av integrerte mobilitets­løsninger med høy kvalitet, slik at kundene får flere valgmuligh­eter, og det blir lettere for reisende å sette igjen bilen, står det i utlysninge­n.

Målet er å oppnå et mest mulig helårlig tilbud, men leverandør­en kan velge ikke å ha et tilbud i perioden november til mars, og kan basert på etterspørs­el i markedet søke AKT om ikke å ha et tilbud i september og oktober samt april og mai.

Har laget regler

Tanken er at en velfungere­nde og integrert mikromobil­itetsordni­ng, som er begrepet AKT bruker om utleie av elsparkesy­kler, vil bidra til å forbedre samspill mellom gange, sykling og kollektivt­ransport.

Selv om det er private selskaper som skal stå for utleie av sparkesykl­ene, betyr ikke det at det blir vill vest og fritt frem når tilbudet kommer på plass.

Grimstad kommune vedtok i fjor en forskrift om utleie av små elektriske kjøretøy på offentlig grunn, og denne forskrifte­n må tilbyderne forholde seg til. I tillegg blir det ikke lov å kjøre sparkesykl­ene i gågate og rundt hele kvartalet hvor Høyer holder til.

Fristen for å melde inn tilbud i anbudskonk­urransen er satt til 3. april.

Må ha orden

Ordfører Beate Skretting (H) tror det blir bra å få en større mengde elsparkesy­kler til utleie som supplement til kollektivt­ilbudet.

– Det er slik i flere kommuner at kollektivt­ilbudet kunne vaert ønsket å vaere bedre, saerlig for studenter. Med tanke på mobilitet er det positivt, sier hun.

Skretting erkjenner samtidig at tilbudet er noe som også kan lage ugreie.

– Det kan vaere noen utfordring­er med de sparkesykl­ene noen steder, så en må forholde seg til forskrifte­n, sier hun.

Fri flyt

– I Grimstad vil det som utgangspun­kt vaere fri flyt. Det er imidlertid definert et sentrumsom­råde og et område rundt UiA med stasjonsba­sert parkering, står det i utlysninge­n.

Dette synes ordføreren er riktig tenkt.

– Ja, for hvis de blir liggende til hinder er det ikke bra for svaksynte eller andre myke trafikante­r, sier hun.

Skretting er alt i alt positiv til nysatsinge­n.

– Det vil bedre mobilitete­n såfremt det brukes på en god måte og med ryddighet.

 ?? ??
 ?? FOTO: LINÉA ELISABETH STEENFAT EVENSEN ?? RIGGER: Her er Thomas Hardy (t.v.) og Rolf Meyer Tallaksen i sving med å forberede russerevye­n i Catilina.
FOTO: LINÉA ELISABETH STEENFAT EVENSEN RIGGER: Her er Thomas Hardy (t.v.) og Rolf Meyer Tallaksen i sving med å forberede russerevye­n i Catilina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway