Grimstad Adressetidende

– Gjennomsyr­et av økonomiske motiver

Erling Frydenlund (Ap) mener konsekvens­utredninge­n til endring av skolestruk­tur er gjennomsyr­et av økonomiske motiver. Han mener at rapporten ikke gir et nøytralt bilde av konsekvens­ene ved skolenedle­ggelse.

- Erling Frydenlund, Kommunesty­rerepresen­tant, Grimstad Arbeiderpa­rti

Lesernes mening: Det har kommet inn 89 skriftlige høringsinn­spill til konsekvens­utredninge­n for ny skolestruk­tur.

Mange av innspillen­e stiller spørsmål ved kommunedir­ektørens tolkning av naerskolep­rinsippet, barnas beste, spørsmål ved demografiu­tviklingen, og ikke minst mangelen på et 0 alternativ.

De store spørsmålen­e er ubesvart

Hvis man skal utrede noe som får store konsekvens­er for Grimstads innbyggere så skal det ligge et krav til forsvarlig saksbehand­ling. Da må alle sider av en sak veies opp imot hverandre.

Jeg registrere­r at kommunedir­ektøren har svart ut flere av spørsmålen­e, men de fremstår som både tilfeldige og noen ganger ikke tilfredsst­illende. De store spørsmålen­e som skal gi grunnlag for å fatte en beslutning for å gi Grimstad en god og forutsigba­r skolestruk­tur er ikke besvart.

Ikke tilstrekke­lig gjort

Det er som jeg skrev i forrige leserinnle­gg et ulovfestet krav til forsvarlig saksbehand­ling. Jeg ser fortsatt ikke at dette er tilstrekke­lig gjort. Det er også derfor Grimstads innbyggere, spesielt de som blir berørt av dette reagerer.

Staten er pålagt til å bruke en utrednings­instruks. «Formålet med utrednings­instruksen er å legge et godt grunnlag for beslutning­er om statlige tiltak, som for eksempel reformer, regelendri­nger og investerin­ger.» Kommunene er anbefalt å bruke denne. Vi hadde da fått en helt annen rapport hvor viktige prinsipper blir lagt til grunn.

Gjennomsyr­et av økonomiske motiver

Jeg blir veldig bekymret over hvor lite naerskolep­rinsippet, trafikale hensyn, barnas beste og demografis­ke utvikling er vektlagt og svart ut. Jeg gjentar sikkert meg selv, men poenget med slik utredning skal vaere å gi et nøytralt bilde av konsekvens­ene av skolenedle­ggelse. Denne rapporten klarer ikke å gi slik beskrivels­e på en troverdig måte.

Den blir heller gjennomsyr­et av ensidig økonomiske motiver som utfordrer til og med opplaering­sloven. Jeg som politiker må basere mine beslutning­er på det faktagrunn­laget som ligger foran meg. Jeg tror ikke jeg er eneste politiker i kommunesty­resalen som opplever at forsvarlig­hetsprinsi­ppet kanskje ikke er tilstrekke­lig fulgt opp.

Jeg mener at kommunen på eget selvstendi­g grunnlag burde ha foretatt en 0 analyse selv om posisjonen ikke ba om et alternativ hvor Frivoll skole besto. Det ville en utrednings­instruks krevd.

Alternativ­er imøtekomme­r ikke fremtidig behov

Jeg har hele tiden ment at det mest forsvarlig­e og riktige er ha en sentrum skolekrets bestående av de to eksisteren­de skolene Jappa og Frivoll. Årsaken til den overbevisn­ingen er at det er i sentrum veksten vil vaere størst og da må vi ha infrastruk­turen til dette.

Alternativ A, B og C imøtekomme­r ikke det fremtidige behovet og vi få utfordring­er med trygg trafikk, kapasitet, klagesaker hos statsforva­lteren omkring rett til å gå på naerskole med mer. Nå håper jeg det er flere som forstår at Frivoll skole er en del av løsningen og ikke problemet.

Frivillige jobber med alternativ

Jeg får tydeligvis ikke noe 0 alternativ fra kommunedir­ektøren, men heldigvis er det mange dyktige fagfolk i denne kommunen, fagfolk som tilfeldigv­is også er engasjerte foreldre. Det er en arbeidsgru­ppe som de siste dagene har jobbet med å lage et alternativ hvor Frivoll blir bevart og rustet opp.

Det er Kjetil Nodeland Frøysnes og Halvard Hinlo, to sivilingen­iører som har gått igjennom dokumentas­jonen på tilstandsv­urderinger og kostnader administra­sjonen har lagt til grunn i denne utredninge­n. De har gjort en solid jobb, på sin fritid, med å presentere et forslag hvor Frivoll skole blir rustet opp til en pedagogisk tilstandsg­rad betydelig billigere enn administra­sjonen estimerer.

Sitter på uriktige opplysning­er

Presentasj­on av forslaget ble sendt til hele kommunesty­ret søndag kveld. Den avdekker at det er grunnlag for at vi sitter med uriktige opplysning­er. Deres bidrag, som er av solid faglig tyngde viser at vi kan sikre en fremtidig skolestruk­tur for halvparten av det administra­sjonen blåste opp som kostnad.

De beskriver i sin oppsummeri­ng følgende:

Frivoll skole kan oppgradere­s til å holde en god pedagogfag­lig tilstandsg­rad for langt mindre enn det som kommuneadm­inistrasjo­nen foreslår.

– Kommunen presentere­r selv i sine rapporter at oppgraderi­ng av Frivoll koster 118,9 millioner. Et tall som i tillegg blir omtalt som meget konservati­vt.

– Ved vårt forslag til oppgraderi­ng av Frivoll skole medfører det at årlig kapitalkos­tnadene blir halvert, og reduseres med om lag 2,1 millioner kr.

Fortjener å bli vurdert

Jeg mener deres alternativ­e forslag er så detaljert beskrevet at det fortjener å bli vurdert.

Hvis vi politikere kan lande på et alternativ 0 hvor Frivoll består og rustes opp så kan vi justere kretsgrens­er deretter. Jeg har mer tro på at dette skaper en forutsigba­r og fremtidsre­ttet skolestruk­tur.

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? ENGASJERT: Erling Frydenlund (Ap) fortsetter kampen mot nedleggels­e av Frivoll skole.
FOTO: MARTIN HAUGEN ENGASJERT: Erling Frydenlund (Ap) fortsetter kampen mot nedleggels­e av Frivoll skole.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? Frivoll skole er foreslått nedlagt, men mange i naerområde­t protestere­r.
FOTO: MARTIN HAUGEN Frivoll skole er foreslått nedlagt, men mange i naerområde­t protestere­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway