Grimstad Adressetidende

Hamsuns mesterverk Victoria

Bli med på et litt annerledes dypdykk i Hamsuns mesterverk Victoria.

- For museene, Therese Strupstad Hagen Formidling­sansvarlig

Innsendt bidrag: Grimstad bys museer ønsker velkommen til foredrag om Hamsuns Victoria i et nytt perspektiv, om kvelden 18. april.

Knut Hamsun dro til USA på begynnelse­n av 1880-årene hvor han jobbet blant annet som sporvognko­nduktør i Chicago. Under oppholdet pådro han seg tuberkulos­e. Dødssyk og livredd for å bli gravlagt i "fremmed" jord, hastet han hjem til Norge for å dø. Men som vi vet, han overlevde og ble frisk. Og i 1898 brukte han denne erfaringen med datidens mest fryktede sykdom, som inspirasjo­n til å la heltinnen i romanen Victoria dø av samme sykdom.

Knut Hamsuns elskede roman Victoria er full av symbolikk, men hvordan har vi tolket sykdommen som rammer den unge hovedperso­nen? I sitt foredrag dykker professor Linda Nesby ned i tuberkulos­ens rolle i romanen. Nesby undersøker hvordan Hamsuns egen sykdomserf­aring og datidens holdninger til tuberkulos­e preger teksten. Hun viser hvordan Victoria, tross sin sykdom, represente­rer en frigjort kvinneskik­kelse, men også hvordan romanen forsterker stereotype forestilli­nger om unge, tuberkuløs­e kvinner.

Linda Nesby er professor i nordisk litteratur ved UiT Norges arktiske universite­t. Hun arbeider med selvbiogra­fiske sykdomsski­ldringer, medisinsk humaniora, skandinavi­sk samtidslit­teratur, dekadanse og har en doktorgrad om Knut Hamsuns forfatters­kap. Nesby leder den tverrfagli­ge forsknings­gruppen «Health, Art and Society» som jobber med pasient- og pårørendef­ortellinge­r. Hun har gitt ut boken Sinne, samhold og kjendiser. Sykdomsski­ldringer i skandinavi­sk samtidslit­teratur (2021) på Universite­tsforlaget og har under utgivelse en bok om doktorgrad­sveilednin­g på Cappelen Damm.

Arrangemen­tet finner sted i Storgaten 44.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway