Grimstad Adressetidende

Håper på en ny vår for jubilant

Aileen og Lasse Fosseli stortrives på dansen til Vigmarken Ungdomslag, som i år er 50 år. De håper flere vil vaere med på de sosiale og hyggelige samlingene.

- Baard Larsen baard@gat.no

Faktisk var ekteparet det første paret som Vigmarken Ungdomslag sendte av gårde på kurs for 50 år siden. Da var Aileen og Lasse to uker i Fana utenfor Bergen for å bli kurset. Siden har dansen gått for det spreke paret, som torsdag på ny tok turen til Solvang for å danse.

Ett av medlemmene av interimsst­yret til ungdomslag­et, som i 1974 plukket ut paret til kurset, er Anne Mo Grimdalen. Også kjent som tidligere politiker, laerer, og «frøken» for mange av byens godt voksne innbyggere. Som Fosseliene, er frøken fortsatt i full sving.

Jubileum

– Vi startet med å delta på dansen på Dømmesmoen, der veldig mange studenter deltok, og ble med over da Vigmarken flyttet over til Solvang. Hvor alt er i dag. Senere ble vi det første paret som ungdomslag­et sendte av gårde på kurs. I Fana utenfor Bergen. Tenk at det er 50 år siden, mimrer Aileen og Lasse Fosseli.

– Etter hvert ble det mange kurs på Solvang, og på det meste hadde vi 45 par på kurs her, både nybegynner­e og de som hadde danset en stund. Totalt er det i alle fall 800 voksne personer som har vaert innom kursene våre. I tillegg kommer barn og ungdom, så totalen er nok godt over 1.000. I gamle dager var det jo også teater i bygget, legger Aileen til.

Mange som var med på Dømmesmoen, og senere her, var studenter. Flere av dem ble jo par også. Anne Kollandsru­d og Knut Nilsen, som GAT har omtalt tidligere, er ett av parene. De har nå vaert gift i 45 år!

Internasjo­nalt

Kort tid etter at ungdomslag­et ble re-stiftet i 1974, var de på tur til England, for å danse. Noen år senere, før Berlinmure­ns

fall, hadde Vigmarken tur til så vel Polen som Estland. Ekteparet Fosseli husker godt at det var spesielt for medlemmene å reise til Estland. Og folkedansg­ruppen i Baltikum, har de fortsatt kontakt med.

– Vi har det veldig gøy og sosialt på samlingene her på Solvang, men trenger jo at det blir noen flere yngre medlemmer som kommer til. Nå har det dukket opp et par «ungdommer» den siste tiden, men her er plass til enda flere, sier Aileen Fossli.

– Dere ser ut til å ha det veldig artig her?

– Absolutt. Du får jo litt trim under samlingene, i tillegg til at det er mye moro og sosialt under kaffeprate­n. Dansen er noe vi kan anbefale til alle. Du må bare bli med, mener Aileen og Lasse Fossli.

Med fra starten

– Ungdomslag­et ble egentlig stiftet i 1896, men så var aktivitete­n nede for noen år. Men i 1974 var det mange elver på Dømmesmoen, som ble med på leikarring­en. Da ble arbeidet med å starte opp igjen ungdomslag­et på nytt, igangsatt, forteller Grimdalen.

– Blant de som var med interimsst­yret, har vi Jørund Kalvehagen, Knut Møretrø, Tor Arneberg og meg. Pluss at vi hadde med et par andre som hjalp god til. Etter avtale med kommunen overtok vi Solvang, og det første vi gjorde, var å få toaletter inne, sier hun videre.

– Lasse og Aileen var blant de første parene som ble med i ungdomslag­et. Den gang for 50 år siden var de allerede etter par, og giftet seg etter hvert. Så de to, og jeg, er veteranene i Vigmarken Ungdomslag, avslutter mangeårige leder Anne Mo Grimdalen.

 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? VETERANER: Vigmarken ungdomslag ble gjenåpnet i 1974. Aileen og Lasse Fosseli var blant de første medlemmene.
FOTO: BAARD LARSEN VETERANER: Vigmarken ungdomslag ble gjenåpnet i 1974. Aileen og Lasse Fosseli var blant de første medlemmene.
 ?? LARSEN FOTO: BAARD ?? FORNYELSE: Aileen og Lasse Fosseli sammen med «frøken». Lasse Fosseli hadde faktisk Grimdalen som laerer da han var ung.
LARSEN FOTO: BAARD FORNYELSE: Aileen og Lasse Fosseli sammen med «frøken». Lasse Fosseli hadde faktisk Grimdalen som laerer da han var ung.
 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? SVINGOM: Ekteparet Fosseli har danset mange runder i salen på Solvang.
FOTO: BAARD LARSEN SVINGOM: Ekteparet Fosseli har danset mange runder i salen på Solvang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway