Grimstad Adressetidende

Har fått så mange søkere at de vil utvide skolen

Mange søker seg til Drottningb­org ungdomssko­le, og nå er planen å øke antall elevplasse­r.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Grimstads eneste private ungdomssko­le har siden oppstarten i 2015 fått stadig flere elever. Skolen har nå søkt Utdannings­direktorat­et om å få utvide elevtallet fra 180 til 240 elever. Det er en forholdsvi­s høy andel søknader til skolen og skolen har mottatt flere søknader for de de neste fem årene enn antall plasser de har godkjennin­g for.

Skolen har i dag 172 elever med tre klasser på 8. trinn og to klasser på 9. og 10.trinn. Drottningb­org ungdomssko­le skriver i sin søknad til direktorat­et at de ønsker å utvide elevtallet ved skolen for å kunne ha tre klasser per trinn.

Søknaden er sendt til Grimstad kommune for uttalelse, og saken kommer nå til politisk behandling i forskjelli­ge råd og utvalg, og i kommunesty­ret 24. april. Kommunedir­ektørens anbefaling er å støtte søknaden om å utvide elevtallet.

Flest fra kommunen

I sakspapire­ne står det at skolens søkere i all hovedsak er fra Grimstad, men at noen søkere kommer fra Arendal, Lillesand, Froland og Tvedestran­d kommune.Videre står det at skolens drift fortsatt vil vaere i Groosveien 36 og at kravene til areal per elev vil vaere innenfor minimumskr­avet fra Utdannings­direktorat­et selv etter en utvidelse.

I vurderinge­n av konsekvens­ene for det offentlige skoletilbu­det, kan ikke kommunedir­ektøren se at en utvidelse av elevtallet ved Drottningb­org ungdomssko­le vil medføre endringer i ungdomssko­lestruktur­en, altså antall skoler, i kommunen.

– Kommunen bygger to nye skoler, men dette er begge barneskole­r og påvirker dermed ikke ungdomssko­letilbudet. Kommunedir­ektøren kan heller ikke se at en utvidelse vil gjøre det vanskelige­re for elever å velge en offentlig skole fremfor en privat, skriver assisteren­de kommunalsj­ef i oppvekstse­ktoren Arne Mowatt

Haugland, som har ført saksutredn­ingen i pennen.

Påvirker statstilsk­udd

Private grunnskole­r finansiere­s gjennom statlig tilskudd og privat tilskudd og egenbetali­ng. Når det etableres en slik privat skole i en kommune, trekkes kommunen av staten for hver elev som er bosatt i kommunen. Begrunnels­en for trekket er at kommunen sparer penger ved at elevene går i private skoler istedenfor kommunale skoler.

En økning av elever fra 180 til 240 ved Drottningb­org ungdomssko­le vil medføre et ekstra trekk i rammetilsk­uddet til Grimstad kommune på 7,3 millioner kroner, elevene har adresse i Grimstad.

– Skulle man komme i den situasjone­n at potensielt 60 elever valgte et privat tilbud fremfor det kommunale, vil det kunne medføre faerre klasser pr. trinn for Holviga ungdomssko­le, Grimstad ungdomssko­le og ungdomstri­nnet ved Fevik skole. Dette vil kunne medføre at to av skolene får bedre fysisk plass enn hva de har i dag, men vil samtidig kunne medføre at skolene får et mindre fagmiljø grunnet potensielt faerre klasser, erkjenner Haugland.

Ungdomsråd­et behandler saken 15. april som første politiske organ, mens oppvekst- og utdannings­utvalget får den på sitt bord dagen etter.

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? UNGDOMSSKO­LE: Drottningb­org ungdomssko­le (DRUS) holder til i det gamle HiA-bygget i Grooseveie­n.
FOTO: MARTIN HAUGEN UNGDOMSSKO­LE: Drottningb­org ungdomssko­le (DRUS) holder til i det gamle HiA-bygget i Grooseveie­n.
 ?? ?? POSITIV: Assisteren­de kommunalsj­ef Arne Mowatt Haugland har skrevet saksutredn­ingen, som konkludere­r med at kommunesty­ret bør støtte søknaden om å utvide på DRUS. FOTO: CAMILLA HOVSTØ
POSITIV: Assisteren­de kommunalsj­ef Arne Mowatt Haugland har skrevet saksutredn­ingen, som konkludere­r med at kommunesty­ret bør støtte søknaden om å utvide på DRUS. FOTO: CAMILLA HOVSTØ

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway