Grimstad Adressetidende

Tilbakevis­er kritikk mot vindkraft

Glenn Oskar Austegard og Trym A. Christense­n i Zephyr svarer på Sven Nielsens leserinnle­gg.

- Zephyr

Lesernes mening: Sven Nielsen la i sitt leserinnle­gg i GAT, fredag 5. april, fram påstander og et spørsmål om vindkraft som Zephyr ønsker å kommentere på.

Det hevdes innledning­svis at naturinngr­epene ved en slik utbygging er irreversib­le og ødeleggend­e. Som ved all annen fornybar kraftprodu­ksjon, krever også vindkraft arealer. Til tross for at turbinene kan vaere synlige over større områder, er de direkte arealinngr­epene på bakkenivå etter fullført utbygging på om lag 3 prosent av det faktiske arealet til planområde­t/vindkraftv­erket.

Dette inkluderer veier, kranoppsti­llingsplas­ser, plass til transforma­torstasjon etc. Disse arealene vil i stor grad revegetere­s og tilbakesti­lles etter endt konsesjons­tid på 30 år, men ofte ønsker kommune og grunneiere at veiene skal bli stående, til nytte for skognaerin­g og turbruk. Det finnes mye nyttig informasjo­n om vindkraft og arealbruk her.

Betydelige skatteinnt­ekter til kommunen

Han påstår videre at økonomien i et vindkraftp­rosjekt er uinteressa­nt for andre enn utbyggeren, i dette tilfellet Zephyr. Dette blir en forenkling. Vi mener at betydelige årlige skatteinnt­ekter vil vaere svaert positivt for kommunen. Kraft til kostpris, altså rimelige fastprisav­taler fra vindkraftv­erket, vil vaere positivt for både innbyggere, lokalt naeringsli­v og kommunen. I tillegg er det viktig å presisere at dersom det går bra for Zephyr, blir utbyttet betalt ut til våre offentlige eiere.

Iverksette­r tiltak for å hindre utslipp

Videre spør Nielsen om noen har regnet på hvor mye fossilt brensel vindturbin­ene bruker til for eksempel girolje, og om det finnes andre forurensen­de stoffer i turbinene. Som andre større elektriske installasj­oner, motordrevn­e kjøretøy, anleggsmas­kiner osv., inneholder også vindturbin­er hydraulikk­olje, girolje og kjølevaesk­e.

Det er løpende nivåmåling av disse vaeskene, blant annet for å sørge for at turbinen stopper dersom en lekkasje oppstår. For å sikre at oljene ikke lekker ut fra selve turbinen, er det i tillegg oppsamling­skar i hver turbin. Vi minner om at et vindkraftv­erk ikke har utslippsti­llatelse, og at utbygger iverksette­r nødvendige avbøtende tiltak deretter. Mer om denne tematikken kan man lese om i NVEs kunnskapsg­runnlag om virkninger av vindkraft.

Glenn Oskar Austegard og Trym A. Christense­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway