Grimstad Adressetidende

Gir opp fiskedrømm­en, selskap under konkursbeh­andling

Båten ble ombygd til teinefiske, og gjengen i Surtsey satses stor på fiske etter lange og brosme. Men nå har de valgt å avvikle selskapet.

- Baard Larsen baard@gat.no

For to år siden kunne GAT fortelle at reketråler­en Surtsey var bygd om til teinefiske. Og t gjengen bak Surtsey AS, ville satse på fiske etter brosme og lange, med nyutvikled­e fisketeine­r fra SmartOcean (som da i 2022 het Innomar).

Fredag vedtok styret i Surtsey AS, etter et par tunge år innenfor havfiske, å begjaere oppbud. Begjaering­en ble oversendt til Agder tingrett i Arendal, som samme dag åpnet konkurs i selskapet.

Store planer

– Det er brosme og lange vi skal fiske etter med Surtsey. Så vi må nok noen nautiske mil ut fra land, for å få fanget fisken. I den forbindels­e skal vi bruke fisketeine­r som leveres av grimstadse­lskapet Innomar, kunne skipper Axel Bjørkås og medeier

Gøran Skorstad fortelle for to år siden. En annen medeier i selskapet var Fredrik Krath.

– Planen vår er å sette en eller to lenker først, for å prøve ut hvordan utstyret virker. Det er 40 teiner i hver lenke, og hver teine veier jo noen kilo. Total starter vi med 200 teiner, men målet er at vi etter hvert kan komme opp i 300 til 400 teiner, kunne Skorstad tilføye.

Ny type drift

Både torskefami­liens art lange, av mange ansett som mer velsmakend­e enn torsk, samt brosme, skal det teinefiske­s etter. Brosme tilhører lakefamili­en, og har en smak som minner litt om hummer. Den brukes en del til blant annet wok.

– Det var en ny type fiske vi skulle starte, og den driften fikk vi ikke til slik vi ønsket. Og så var det en del andre momenter som gikk imot oss, forteller Skorstad til GAT.

Forsøkt solgt

Tidligere i år ble båten Surtsey, eventuelt aksjeselsk­apet Surtsey, lagt ut for salg gjennom Hummelsund Maritim AS. Med en prisantydn­ing på 2,95 millioner kroner. Den tidligere reketråler­en, som ble bygd i 1986, kunne ifølge salgsoppga­ven enkelt rigges om igjen til fiske med garn eller line.

– Styret har opplyst at den samlede gjelden er på 2,6 millioner kroner, og at selskapets aktiva har en samlet anslått verdi som er lavere enn gjelden. Retten har per telefon fått opplyst av styreleder at eiendelene hovedsakel­ig består av en båt som er forsøkt solgt til en verdi av 2,9 millioner kroner, men selskapet har ikke lykkes med salget og markedsver­dien er derfor ukjent, står det å lese i kjennelsen fra Agder tingrett.

Ute av stand

Retten legger opplysning­ene i begjaering­en til grunn, og har landet på at Surtsey AS antas å vaere ute av stand til å dekke forpliktel­sene sine etter hvert som de forfaller. Betalingsv­anskene er ikke av forbigåend­e art, slik at selskapet er illikvid.

Det fremgår at gjelden er større enn verdien av eiendelene og selskapet er insuffisie­nt. Selskapet er derfor insolvent og vilkårene for å ta begjaering­en til følge er oppfylt.

Dermed ble Surtsey AS tatt under behandling som konkursbo, og advokat Kristoffer Peder Wibe Koch ved Arendalsad­vokatene DA ble utnevnt som bobestyrer.

 ?? FOTO: ARKIV/BAARD LARSEN ?? SATSET: Fiskerne Axel Bjørkås og Gøran Skorstad (t. h.) skulle sammen med Fredrik Krath satse på teinefiske. Nå er det åpnet konkurs i selskapet.
FOTO: ARKIV/BAARD LARSEN SATSET: Fiskerne Axel Bjørkås og Gøran Skorstad (t. h.) skulle sammen med Fredrik Krath satse på teinefiske. Nå er det åpnet konkurs i selskapet.
 ?? ?? Fiskebåten Surtsey ble lagt ut for salg, men fikk ingen kjøpere. Nå er ASet som eide båten under konkursbeh­andling. FOTO: BAARD LARSEN
Fiskebåten Surtsey ble lagt ut for salg, men fikk ingen kjøpere. Nå er ASet som eide båten under konkursbeh­andling. FOTO: BAARD LARSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway