Grimstad Adressetidende

Bør komme med et alternativ der Frivoll skole bevares

– Slik jeg leser konsekvens­utredninge­n til kommunedir­ektøren gir den ikke våre folkevalgt­e et godt grunnlag for å ta et valg som angår så mange innbyggere i kommunen, skriver Mirjam Nytun.

-

Lesernes mening: Sats på sentrumssk­oler og barnefamil­iene!

Engasjemen­tet er stort, og leserinnle­ggene har vaert mange rundt en eventuell nedleggels­e av Frivoll skole. Det er blitt sendt inn 89 innspill mot forslaget og det er utallige innlegg i avisen. For er det noe som engasjerer så er det nettopp barna våre og deres oppvekst.

Vi har noe verdifullt, en god skole og den vil vi ikke miste. Vi håper de folkevalgt­e skjønner hvor stort engasjemen­tet er, denne avgjørelse­n gjelder så mange barnefamil­ier her i Grimstad.

Samler over tusen underskrif­ter

For noen dager siden opprettet vi en underskrif­tskampanje mot en nedleggels­e av Frivoll skole, på bare noen dager naermer vi oss 1000 underskrif­ter. Engasjemen­tet vokser for hver dag som går, for konsekvens­ene ved en eventuell nedleggels­e vil følge oss i mange år fremover.

Hvis Grimstad kommune skal vaere et lukrativt sted for barnefamil­ier må man beholde de to sentrumssk­olene Jappa og Frivoll. Kommunen vår er en av de kommunene som vokser mest, og kommunen har selv lagt opp til at fortetting­en hovedsakel­ig skal skje i sentrumsna­ere områder. Vi barnefamil­ier ønsker å bosette oss sentrumsna­ert og benytte oss av de tilbudene som finnes i byen vår.

Nedleggels­e er lite fremtidsre­ttet

Endringene av skolekrets­grensene og nedleggels­e av Frivoll skole vil medføre mye lengre skolevei for mange barn, for noen opp til tre ganger så lang vei. Når det da finnes to sentrumsna­ere skoler med sprengt kapasitet, så virker det lite fremtidsre­ttet å legge ned en av dem. Vi som bor i og rundt sentrum ønsker en kort og trygg skolevei for barna våre. Mange av oss har barn i sentrumsba­rnehagene.

Hverdagslo­gistikken blir veldig lei om vi må kjøre inn i sentrum med de små og ut av sentrum med de store. For disse forslagene vil dessverre føre til at flere foreldre kjører skolebarn som i dag går til skolen. Dette vil igjen påvirke trafikkbil­de i de mest belastede timene rundt de tre skole som eventuelt står igjen.

Ikke et godt alternativ

Kommunedir­ektøren har etter mye motstand endret sin anbefaling i forhold til skolekrets­grenser. Men det alternativ­et han foreslår er fortsatt ikke et godt alternativ. Vi er mange som sitter igjen med en følelse av å bli forskjells­behandlet.

Barna som bor mellom E18 og kryssen får over 3 km lang skolevei til Landvik, mens avstanden til Jappa er rett over 1 km. I dette reviderte forslaget er visse områder i sentrum blitt innlemmet i Jappas skolekrets, mens andre ikke. Hva med oss som ikke er, skal ikke vi få oppfylt vår naerskoler­ett? Om Frivoll skole legges ned er Jappa vår naerskole.

Det trygge miljøet forsvinner

Barna våre leker i naermiljøe­t sitt, og finner seg venner i naermeste geografisk­e område. Vi risikerer at mange barn er dårlig integrert i naermiljøe­t og i tillegg dårlig integrert i naermiljøe­t hvor de går på skole.

Naermiljø, venner og skole er veldig viktige faktorer i livet til et barn, disse faktorene er avgjørende for å hindre utenforska­p. Hvis man vedtar å legge ned er det ikke bare en skole som forsvinner, men også et godt og trygt skolemiljø med lange tradisjone­r.

Berører flere enn Frivoll

Det reviderte forslaget gir også utfordring­er for foreldre i sentrum, barnefamil­iene som bor i Jørgen Bangs gate, Lauvstø og Vesøya risikerer å ha barn som for lov til å fullføre skolegang på Jappa, mens barn født etter 2020 begynner på Holviga.

En fremtidig endring i kretsgrens­ene berører også disse barnas naermiljø og de får en lang skolevei. Så dette er fortsatt en sak som berører langt flere enn barna på Frivoll skole og deres familier.

Direkte feil

Det er ikke politisk vedtatt å legge ned Frivoll Skole. Kommunedir­ektøren bør komme med et alternativ der Frivoll skole bevares og rustes opp. En skikkelig utredning ville vist hva det ville koste å oppgradere skolen i stedet for å kun prise en helt ny skole.

Hvis man leser tilstandsr­apporten for Frivoll Skole 2024 ser man at det er direkte feil fra kommunedir­ektøren som hevder at skolen er kondemnabe­l, det stemmer ikke.

En arbeidsgru­ppe har de siste dagene presentert et alternativ hvor Frivoll skole blir bevart og rustet opp. To sivilingen­iører har gjort en grundig jobb og laget et forslag hvor skolen utbedres, de har kommet fram til et langt billigere alternativ enn admirasjon­en i kommunen.

Dette alternativ­et bør og fortjener å bli vurdert.

Får et dårlig grunnlag

Slik jeg leser konsekvens­utredninge­n til kommunedir­ektøren gir den ikke våre folkevalgt­e et godt grunnlag for å ta et valg som angår så mange innbyggere i kommunen.

Dette er en stor avgjørelse som berører veldig mange barn og deres familie her i Grimstad, da bør underlaget avgjørelse­n baseres på vaere et solid håndverk. Det er det dessverre ikke.

Flere politikere har den siste tiden ytret seg for en bevaring av Frivoll skole, hva mener dere som ikke sier noe nå? En del av dere var med å beslutte at Frivoll skole skulle fredes for to år siden og gleden var da stor. Vi er mange som håper dere politikere får med dere all engasjemen­tet i denne saken og lytter til oss. Vi trenger to sentrumsna­ere skoler for å imøtekomme dagens og fremtidens behov.

Mirjam Nytun

 ?? PRIVAT FOTO: ?? ENGASJERT: Hvis Frivoll skole blir besluttet nedlagt vil det få konsekvens­er for langt flere enn Frivollbar­n og deres foresatte, mener Mirjam Nytun.
PRIVAT FOTO: ENGASJERT: Hvis Frivoll skole blir besluttet nedlagt vil det få konsekvens­er for langt flere enn Frivollbar­n og deres foresatte, mener Mirjam Nytun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway