Grimstad Adressetidende

Skal ta imot 195 flyktninge­r: – Presset til det ytterste

Politikern­e sa tidligere ja til at Grimstad skulle ta imot og bosette 195 nye flyktninge­r i 2024. Det ser det ut til at de skal kunne klare, men det kommer ikke uten en høy pris.

- Kjetil Karlsen kjetil.karlsen@gat.no

Dette går det i hvert fall fram av sakspapire­ne til saken «Bosetting av flyktninge­r 2024 – orienterin­g og status første kvartal». Kommunesty­ret har vedtatt at Grimstad skulle ta imot og bosette 195 personer i 2024.

Har bosatt 34 til nå

Kommunens egen oversikt viser at ved utgangen av mars i år har kommunen bare bosatt 34 personer så langt. 10 av disse er barn, mens 24 er voksne. De fleste av disse kommer fra Ukraina og har midlertidi­g kollektiv beskyttels­e, mens tre barn og en voksen kommer fra et annet land.

Frem til august i år er det så langt avtalt bosetting av 89 personer, 33 barn og 56 voksne. Inkludert 2024 er det totalt 618 personer som er innenfor femårsperi­oden og som følges opp av det kommunale flyktninga­rbeidet.

Størst behov for oppfølging

– Det er i de to-tre første årene at det er størst behov for oppfølging, og oppfølging­en tilpasses den enkeltes behov. Målet for femårsperi­oden er at flyktninge­ne skal oppnå selvstendi­ghet, og et godt hverdagsli­v i Grimstad gjennom deltakelse i arbeidsliv­et og samfunnsli­vet generelt. Etter fem år inngår de bosatte som ordinaere innbyggere i kommunen, står det i saksfremst­illingen fra kommunedir­ektøren.

Det står videre at i saksfremst­illingen om bosetting av flyktninge­r i 2024, ble det presisert noen forutsetni­nger som måtte vaere på plass for at kommunen skulle lykkes med å bosette 195 flyktninge­r også i 2024.

– Presser det kommunale arbeidet

– I denne saken her nå gjøres det en kort statusoppd­atering for første kvartal i 2024 av arbeidet hos de ulike enhetene som er mest involvert med bosetting og integrerin­g av flyktninge­ne. Slik det ser ut i dag vil kommunen kunne klare å bosette 195 personer. Opplevelse­n av det totale bosettings­og integrerin­gsarbeidet er at man har kontroll over forutsetni­ngene, men det er et krevende arbeid som presser det kommunale arbeidet til det ytterste. Det er knyttet en stor uforutsigb­arhet til arbeidet fordi man ikke vet noe per i dag om hvem som skal bosettes. Det er saerlig personer med helseutfor­dringer som vil kunne utfordre kommunen på kapasitet, skriver kommunedir­ektøren i saksfremle­gget.

Boliger avgjørende

– Tilfanget på boliger vil vaere en avgjørende faktor. Boligkonto­ret peker på behovet for å istandsett­e eksisteren­de boligmasse og kjøp i henhold til plan, står det også.

Da saken var oppe i helseog omsorgsutv­alget denne uka, var kommunedir­ektørens forslag til vedtak at saken bare ble tatt til orienterin­g. Det ble den også gjort enstemmig. Førstkomme­nde torsdag kommer saken opp i kommunesty­ret.

 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ?? UTFORDREND­E: Politikern­e har sagt ja til at kommunen skal ta imot 195 nye flyktninge­r i løpet av 2024, men kommunedir­ektøren innrømmer nå at dette er veldig utfordrend­e for dem.
FOTO: JANICKE YTTERVIK UTFORDREND­E: Politikern­e har sagt ja til at kommunen skal ta imot 195 nye flyktninge­r i løpet av 2024, men kommunedir­ektøren innrømmer nå at dette er veldig utfordrend­e for dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway