Grimstad Adressetidende

Nytt skjebnemøt­e om driften

Sammensent­eret i Grimstad, og de tre andre sentrene i landet, er sikret enn så lenge, men de lever en høyst usikker fremtid. Det ble klart etter sentralsty­ret i IOGT fredag kveld.

- Kjetil Karlsen kjetil.karlsen@gat.no

Det var knyttet stor spenning til sentralsty­remøtet i IOGT fredag kveld. Da skulle de nemlig bestemme seg for hva som skal skje med de fire Sammen sentrene som organisasj­onen driver i Norge. Alle de fire sentrene står nemlig på kanten av stupet på grunn av svaert krevende økonomi, og hvis ikke de får penger enten av kommunene, Helsedirek­toratet eller andre private, blir de nødt til å stenge dørene.

Det gjelder også for senteret i Grimstad.

Stod samlet

Fredag var derfor sentralsty­ret samlet i Oslo for å diskutere situasjone­n, og der fikk generalsek­retaer Hanne Cecilie Widnes enstemmig støtte for et forslag om å prøve en siste gang å redde sentrene før man eventuelt legger dem ned.

Dette var det enstemmige forslaget som ble vedtatt på møtet:

«Det er blitt gjort drastiske kutt i samtlige Sammen sentres budsjettet. Sentralsty­ret har godkjent vedlagte nye budsjetter som gir en mulighet til å drive alle sentrene ut 2024. Situasjone­n er fortsatt uavklart i og med at vi ennå ikke har fått svar på klagen til Helsedepar­tementet, at det fortsatt jobbes i det politiske sporet med å øke tilskudden­e samt at vi ønsker å få til et møte med Helsedirek­toratet for å få klarhet i hvordan sentrene må drives for at vi skal falle inn under denne tilskuddso­rdningen. Vi venter også på enkelte kommuner for å se om de vil gi støtte og eventuelt mer støtte til de sentrene som allerede får årlig økonomisk støtte. Vi bruker den neste måneden på å finne løsninger for å oppretthol­de alle sentrene i 2025, og at vi tar en ny behandling i løpet av den første uken i juni i år. Vi har ikke nok egenkapita­l til å drive etter samme budsjettet for 2025 og dersom vi ikke får økt tilskudd, må vi med all sannsynlig­het vedta nedskjaeri­nger i junimøtet. Eventuelle nedskjaeri­nger må da igangsette­s allerede i sommer (oppsigelse av leiekontra­kt etc.). Møtet i begynnelse­n av juni blir derfor avgjørende for Sammens fremtid de neste årene».

Reagerer med ambivalens

Daglig leder på Sammen senteret i Grimstad, Cecilie Hauge, hadde ikke selv mulighet til å vaere med på møtet i Oslo, men fulgte det hjemme fra Grimstad.

– Hvordan reagerer du på dette vedtaket?

– Det er med litt ambivalens. Det har vaert en tøff tid siden vi mottok beskjeden om at vi muligens måtte stenge dørene i dag, 19. april. Vi merker det både på brukerne, de frivillige og de ansatte nede hos oss at det er tøft, men det var godt at landsstyre­t hadde litt is i magen og valgte å vente på det reviderte nasjonalbu­dsjettet før de tok et endelig valg om hva som skal skje. Da kan man få tid til å få kommunene på laget, Helsedirek­torat eller andre instanser som private. Jeg er derfor litt ambivalent i kveld. Usikkerhet­en om fremtiden blir bare forskjøvet ut i tid, siden dette nå kommer til å bli endelig avgjort i juni, sier Hauge til Adressa sent fredag kveld.

– Da skal vi ha et nytt sentralsty­remøte, og da kommer dette til å bli endelig vedtatt. Da har vi ikke flere sjanser. Så nå har vi tiden fram til da med å jobbe med denne saken, sier hun videre.

Håper å redde alle sentrene

Hun sier vedtaket ble vedtatt enstemmig, og synes det var et godt forslag.

– Det var enighet om å ikke gjøre noe dramatisk, og det er nå håp om å klare å redde alle de fire sentrene. Men økonomien må bli bedre, og det gjør dette fortsatt vanskelig for oss, medgir hun.

– Tror du at dere kan klare å redde sentrene, og det i Grimstad, med dette, eller blir det bare en langpining av dere?

– Det kommer helt an på hvilke midler som kommer inn. Vi har lagt inn søknad til kommunene, og spurt om penger derfra. Kanskje naeringsli­vet også vil støtte oss? Det hadde i hvert fall ikke skadet. Vi er jo viktig for mange. Men til tross for det som nå skjer, går jeg ikke ned i noen bølgedal av håpløshet av den grunn. Nå må vi bare trygge hverdagen mest mulig for dem som bruker oss, og skape en mest mulig normal hverdag for dem. Det er der vi vil ha fokuset. Vi må ikke gi opp, men fortsette å ha håpet, sier Hauge.

Skjebnesva­ngert møte

Hun sier at de trenger 500.000 kroner for å kunne redde hvert av de fire sentrene, og at det er dette de vil jobbe for fram mot det skjebnesva­ngre møtet i begynnelse­n av juni. Da faller den endelige dommen for de fire Sammensent­rene.

 ?? FOTO: AUDUN STALLELAND ?? LEVER FORTSATT: Daglig leder på Sammen senteret i Grimstad, Cecilie Hauge, er glad de fortsatt lever, og sier at møtet i juni nå blir helt avgjørende for fremtiden.
FOTO: AUDUN STALLELAND LEVER FORTSATT: Daglig leder på Sammen senteret i Grimstad, Cecilie Hauge, er glad de fortsatt lever, og sier at møtet i juni nå blir helt avgjørende for fremtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway