Grimstad Adressetidende

Ig forsvarslø­se jenter

-

det. Jeg tenker på de gangene hun ikke har virket på humør, men så vet vi ikke hva som har skjedd rett før vi hentet henne. Hun kan ha fått juling rett før og ikke kunne si det, uttalte mammaen.

Viste bilder av skader

Aktor Austenå Berg viste retten bilder av skadene som den ene brukeren hadde fått. Bildene

viste blåmerker og hevelser på ansikt og kropp.

Ingvild Austenå Berg sier at hele saken er bygd på erkjennels­e fra tiltalte, en erkjennels­e han har stått fast ved siden oktober i fjor.

– Det var et mønster, og det utviklet seg mot fullstendi­g forsvarslø­se jenter. Fra den som var deres omsorgsper­son i øyeblikket.

– Hvilken straff skal tiltalte få for disse handlingen­e? For fire straffbare forhold. Vi kan bare tenke den frykten de må ha hatt, påpekte aktor.

Hun mente i utgangspun­ktet ti måneders fengsel.

– Men vi hadde ikke vaert her i dag om ikke tiltalte hadde erkjent forholdene. Han skal for det ha en betydelig reduksjon, sier aktor, og la ned påstand om tre måneders fratrekk, og dermed syv måneder i fengsel.

– For strengt

Joakim Boye, mannens forsvarer, mener riktig reaksjon vil vaere samfunnsst­raff, og ikke fengsel.

– Det sentrale spørsmålet er hva er riktig straff for tiltalte. Aktors påstand er vesentlig for streng, mener jeg. Riktig reaksjon vil vaere samfunnsst­raff, sa Boye i sin prosedyre.

– Han har gått over grensen, og han erkjenner det. Retten må ha med seg at han var ung og uerfaren. Han ble satt til å arbeide med saerdeles krevende arbeidsopp­gaver. De hendelsene hvor han har utført vold henger sammen med hans personlige utfordring­er, sa Boye i sitt innlegg.

Boye mener at et utgangspun­kt på to til tre måneder fengsel er mer riktig.

– Ti måneder som aktor sier, er for høyt. Han har erkjent noen ingen visste. Han er ung og tidligere ustraffet, med hele livet foran seg. Soning av fengsel vil vaere svaert uheldig med tanke på å komme tilbake i en meningsful­l tilvaerels­e, fremholdt Boye.

Når det gjelder oppreisnin­g til fornaermed­e, erkjenner han at det foreligger grunnlag for det.

– Så er det opp til retten å bedømme det og hvilket beløp som er riktig, sier han. Boye ba om at tiltalte anses på mildeste måte.

– Misbruk av omsorgsfor­hold

Bistandsad­vokat Kari Høgevold mente at oppreisnin­gserstatni­ngen til de to fornaermed­e bør ligge i det øvre sjiktet.

– Her er det misbruk av omsorgsfor­hold, i et hjem, mot forsvarslø­se jenter. Det fremstår uforståeli­g og skremmende for oss. Og enda mer skremmende at det ikke ble stanset enda tidligere av systemet. Det er også skremmende at har eskalert. Takk og lov at tiltalte brøt sammen og erkjente dette slik at dette tok slutt. Jeg skal ikke spekulere i hva som kunne ha skjedd. Dette er min oppfatning at oppreisnin­gserstatni­ngen skal ligge i det øvre sjiktet av hva retten sier det skal legge på. Men ingen erstatning kan kompensere for det jentene er utsatt for.

– Jeg ber om at retten ser hen til de skadene, smerten som de er påført, og det at jentene ikke kan flytte bort fra dette. Jeg legger ned påstand om at de tilkjennes erstatning etter rettens skjønn, sa Høgevold.

 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ??
FOTO: JANICKE YTTERVIK
 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ?? SPURTE: Kari Høgevold er bistandsad­vokat for de to unge kvinnene som er utsatt for vold. Hun ber retten tilkjenne de to kvinnene erstatning.
FOTO: JANICKE YTTERVIK SPURTE: Kari Høgevold er bistandsad­vokat for de to unge kvinnene som er utsatt for vold. Hun ber retten tilkjenne de to kvinnene erstatning.
 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ?? FORSVARER: Joakim Boye forsvarer mannen som er tiltalt for å ha utøvd vold mot to kvinner.
FOTO: JANICKE YTTERVIK FORSVARER: Joakim Boye forsvarer mannen som er tiltalt for å ha utøvd vold mot to kvinner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway