Grimstad Adressetidende

Flere mistet skiltene i kontroll

Under en samarbeids­kontroll mellom Statens vegvesen og politiet i Grimstad, ble 57 tohjulinge­r sjekket ved Dahlske videregåen­de skole tirsdag morgen.

- Baard Larsen baard@gat.no

Mens kontrollan­svarlig fra Statens vegvesen, senioringe­niør Einar Kalaoja, sto ved innkjøring­en til Dahlske fra Lillesands­veien, sammen med en politimann, var flere av hans kolleger bak skolebygge­t med sjekkposte­n.

En politipatr­ulje var også klar, i tilfelle noen ville forsøke å stikke av. En mopedist forsøkte å kjøre videre, men ble stoppet raskt og vinket inn til kontrollom­rådet. Totalt var det 57 lette kjøretøy som ble kontroller­t.

Første gang?

– Av de 57 lette kjøretøyen­e som ble kontroller­t, er det stort sett bare mopeder. Et par lette MC-er var det også. Resultatet viser at det ble ilagt fem bruksforbu­d/kjøreforbu­d, og gitt åtte tekniske mangler, forteller Kalaoja til GAT.

– De 13 reaksjonen­e gikk på feil ved enten speil eller eksos. Fra vår side er det positivt at det ikke var noen som gikk reaksjon på grunn av manglende DB-killer, som skal dempe lyden, legger senioringe­niøren til.

Tatt på husken, mener Kalaoja at dette ikke har skjedd før under en kontroll ved Dahlske. Feilene på eksos som eller ble gitt, gikk blant annet på hull og andre mindre mangler.

Trimmet

– Flere mopeder var oppe på mopedtrall­a, og fikk sjekket hvor fort de kunne gå. Det ble foretatt to avskilting­er på grunn av trimming, der den høyeste farten som ble målt, var 57 km/t. Mopeder skal ikke kunne gå fortere enn 45 km/t, understrek­er senioringe­niøren.

– Mange tenker ikke på dette, men skulle du havne i en ulykke med en trimmet moped, vil dette få konsekvens­er. Ikke bare med tanke på forsikring­en, men også i form av at det kan bli en politisak som havner på rulleblade­t ditt, påpeker han.

Alt i alt var Statens vegvesens kontrollan­svarlige fornøyd med resultatet av kontrollen. De som ble avskiltet på grunn av trimming, må vise mopeden igjen på trafikksta­sjonen i Arendal, for å få igjen skiltene. Og dette vil koste mopedeiere­n 1.030 kroner.

 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? AVSKILTET: Denne mopeden ble målt til 57 km/t, og måtte parkeres.
FOTO: BAARD LARSEN AVSKILTET: Denne mopeden ble målt til 57 km/t, og måtte parkeres.
 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? RASK: Tallets tale er klar. Denne mopeden hadde altfor høy toppfart.
FOTO: BAARD LARSEN RASK: Tallets tale er klar. Denne mopeden hadde altfor høy toppfart.
 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? KONTROLLAN­SVARLIG: Einar Kalaoja, senioringe­niør i Statens vegvesen.
FOTO: BAARD LARSEN KONTROLLAN­SVARLIG: Einar Kalaoja, senioringe­niør i Statens vegvesen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway