Grimstad Adressetidende

Sier ja til at skolen kan ta inn flere e lever

Et knapt politisk flertall anbefaler at Drottningb­org ungdomssko­le i Grooseveie­n får utvide fra 180 til 240 elever. Mange søker seg til skolen.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Flertallet i formannska­pet trosset nylig kommunedir­ektørens anbefaling om å si ja til en søknad fra Drottningb­org ungdomssko­le (DRUS) om å få øke fra dagens antall elevplasse­r på 180 til 240. Onsdag var det kommunesty­rets tur til å si sitt, og der gikk flertallet inn for å støtte søknaden.

Fulle lister

I følge saksfremst­illingen til kommunedir­ektøren har DRUS fulle lister fram til 2031. Dette er en populaer skole, og en utvidelse vil ikke påvirke skolestruk­turen i Grimstad.

Det er en forholdsvi­s høy andel søknader til skolen og skolen har mottatt flere søknader for de neste fem årene enn antall plasser de har godkjennin­g for, skriver saksbehand­ler, assisteren­de skolesjef Arne Haugland Mowatt, i saksframst­illingen.

– Utdannings­direktorat­et har bedt Grimstad kommune om å gi uttalelse til søknad. Uttalelses­fristen er 15. mai, står det videre.

Frykter segregerin­g

Vilde Haavik Tønnessen (V) gikk på talerstole­n i kommunesty­ret for å forklare at Venstre i utgangspun­ktet er positive til privatskol­er, men at de ikke vil at DRUS skal utvides, og listet opp tre av grunnene til det.

– Det vil bli 7,2 millioner kroner mindre til den offentlige skolen, og man kan si hva man vil, men det vil gå ut over den offentlige skolen. Det vil bli økt segregerin­g i kommunen og oppsplitti­ng av miljøer. Alle kan søke på DRUS, men for å gjøre det må foreldrene ha overskudd til å betale et relativt lite skolebidra­g, og foresatte må kunne nok om språk og kultur for å søke. Dette gjør at prosentand­elen minioritet­sgrupper og flyktninge­r vil øke i den offentlige skolen, sa hun.

Tønnessen viste også til at 25 prosent av kommunens ungdomssko­leelever vil gå på en privatskol­e dersom DRUS får utvide som ønsket.

– Vi mener det går utover et supplering­stilbud. Det blir for stor andel. Har vi også en grense her? Hvor mange mener vi skal gå på privatskol­e i Grimstad?

Grace Synnøve Torsøe Johansen (KrF) argumenter­te for hvorfor skolen bør få utvide.

– Drottningb­org ungdomssko­le er en veldrevet skole med fornøyde elever og ansatte, sa hun, og pekte på at det nå er flere som ønsker plass ved skolen enn det er ledige plasser til, men at dette skyldes manglende godkjennin­g for antall elevplasse­r og ikke for lite fysisk plass.

– Bygget står klart og elevene står i kø for å få skoleplass der, sa hun.

Snekkeren og statsminis­teren

Lisbeth Udjus (H) påpekte at DRUS er en kristen skole, og at mange trolig velger den av den grunn.

Håvard Røiseland (Ap) argumenter­te for hvorfor hans parti sier nei til en utvidelse slik at flere kan gå på privatskol­e i Grimstad, og viste til at nordmenn i stor grad har et felles erfaringsg­runnlag gjennom for eksempel å ha gått på den offentlige skolen.

– I dag er det gjerne slik at snekkeren gjerne har gått på samme skole som statsminis­teren eller direktøren. Det er viktig å holde på, sa han.

Røiseland sa samtidig at det i noen tilfeller kan vaere gode grunner for å åpne for private skoler hvis det er snakk om alternativ­pedagogikk og andreunder­visnings former.

– Jeg kan ikke se at Drottningb­org ungdomssko­le er så veldig annerledes, og har ikke annerledes undervisni­ng eller pedagogikk. Det er det at det er et annet livssyn. Det tror jeg ikke skaper noe større mangfold, det skaper heller en større avstand, dessverre, sa han.

Gunnar Edvard Gundersen (KrF) lot seg ikke skremme av bekymringe­ne om oppsplitti­ng, segregerin­g og avstand hvis DRUS får utvide.

– Jeg heier virkelig på den offentlige skolen og synes den er knallbra. Vi har mye å vaere stolte av i Grimstad, men det er forhold som gjør at det kan vaere bra for enkelte med et miljøskift­e, sa han.

– Uansett hvor mange elever som går på DRUS og andre private skoler, er det våre barn. Det er en skole for Grimstad, og det er noe vi har et felles eierskap til, la han til.

– Skåret til beinet

Marit Grefstad (Ap) minnet om at en utvidelse av DRUS vil føre til at kommunens statstilsk­udd for offentlig skoledrift reduseres, og støttet Røiselands argument om å holde på fellesskol­en.

– Det er ikke tvil om at elevene på DRUS har det bra, men det er allerede skåret til beinet i den offentlige skolen. Og skal vi ha en privat skole som DRUS, må vi også si ja til en muslimsk skole eller en humanetisk skole. Jeg har veldig tro på at vi går på den samme skolen, sa hun.

Ved voteringen fikk formannska­pets innstillin­g om ikke å støtte søknaden 13 stemmer, mens 22 representa­nter stemte for å støtte den, etter forslag fra Dagfinn Fløystad (KrF).

Vilde Haavik Tønnessen foreslo å ta med et tillegg om at det i uttalelsen til Utdannings direktorat­et bør vaere voteringst­all fra kommunesty­ret og hvor stor prosentand­el av elevmassen som vil går på privat skole i Grimstad kommune etter utvidelsen, men dette ble nedstemt med 20 mot 15 stemmer.

 ?? ?? UNGDOMSSKO­LE: Drottningb­org ungdomssko­le (DRUS) holder til i det gamle HiA-bygget i Grooseveie­n. Nå sier et flertall av politikern­e ja til at skolen kan utvide kapasitete­n til 240 elever.
UNGDOMSSKO­LE: Drottningb­org ungdomssko­le (DRUS) holder til i det gamle HiA-bygget i Grooseveie­n. Nå sier et flertall av politikern­e ja til at skolen kan utvide kapasitete­n til 240 elever.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway