Grimstad Adressetidende

Sier nei til kjernekraf­tsamarbeid

Formannska­pet i Grimstad ville si ja til å bli med i et nettverk for Norske kjernekraf­tkommuner. Hos fylkeskomm­unen var svaret noe helt annet.

- Baard Larsen baard@gat.no

Saken om kjernekraf­tverk og samarbeid omkring dette, var nylig oppe i formannska­pet i Grimstad. Her ble det vedtatt, mot stemmen til Marit Grefstad (Ap), å si ja til invitasjon­en om å bli med i samlingen «Norske kjernekraf­tkommuner».

Egentlig skulle saken var oppe i kommunesty­ret onsdag, men ble utsatt til et ekstramøte 8. mai. I mellomtide­n har fylkesting­et hatt møte i Agder fylkeskomm­une. Her var innstillin­gen fra fylkeskomm­unedirektø­ren positivt.

Delt

– Dette er en viktig sak som Grimstad må vaere med på. Det er en stor strøm av energi ut av landet, noe som gir et press på denne regionen. Vi må ha nok strøm til vår egen befolkning og vårt naeringsli­v, sa Audun Lerøy Engesbak (FrP) under den korte debatten om saken i formannska­pets møte forrige uke.

– Fylkesting­et vedtar at Agder fylkeskomm­une tiltrer nettverket Norske kjernekraf­tkommuner (NKK). Medlemskon­tingenten på 20 000 kroner dekkes fra midler avsatt til klima- og energipros­jekter i fylkeskomm­unens årsbudsjet­t, lød forslaget fra fylkeskomm­unedirektø­ren i tirsdagens møte.

Men dette forslaget falt med sju mot åtte stemmer. Beate Marie Johnsen (Venstre), Kristin Ljosland (Sp), Jorunn E. Gleditsch Lossius og Janne Nystøl fra KrF, var sammen med FrPs Alf Erik Bergstøl Andersen, Andreas Arff og Unni Nilsen Husøy positive. Men flertallet, bestående av Mirell HøyerBernt­sen (SV), Høyres Erik Johan Tellefsen Lindøe, Ida Grødum, Arne Thomassen og Tore Grobaek Vamraak, samt Gro Bråten, Kai Steffen Østensen og Fredrik Jensen fra Ap, gikk imot.

Nedstemt

Det ble dermed til at FrP fremmet et tilleggsfo­rslag, som gikk på at «Fylkesting­et oppfordrer kommuner i Agder til å melde seg inn i organisasj­onen Norske kjernekraf­tkommuner». Men dette forslaget fikk bare stemmene fra de tre representa­ntene til partiet.

– Er dette ett nettverk for å dele kunnskap om kjernekraf­t, eller er den en lobbyorgan­isasjon for å arbeide for kjernekraf­t i Norge. Det er litt uklart. Det kan se ut som et nettverk som skal «lobbe» for aktivt og ta i bruk kjernekraf­t i Norge. I så tilfelle bør vi definitivt ikke ta stilling til noe sånt nå, mente Høyres Tore Grobaek Vamraak fra Grimstad.

Han mente videre at formålet til organisasj­onen er å legge innsatsen på kjernekraf­t, i stedet for andre løsninger på klimautfor­dringene. Ettersom dette i Vamraaks øyne er å undergrave det viktige arbeidet som skjer fram mot 2030 og 2050 for å håndtere klimautfor­dringene, gjorde dette at grimstadma­nnen stemte imot forslaget til vedtak. Og avsluttet med at kjernekraf­t ikke kommer på fem år, så her må fylkespoli­tikerne se om nettverket utvikler seg til noe de vil vaere med på.

 ?? FOTO: ARKIV/SPAREBANKE­N SØR ?? NEI:
Høyres Tore Grobaek Vamraak, her avbildet i en annen forbindels­e, gikk imot kjernekraf­t-samarbeide­t.
FOTO: ARKIV/SPAREBANKE­N SØR NEI: Høyres Tore Grobaek Vamraak, her avbildet i en annen forbindels­e, gikk imot kjernekraf­t-samarbeide­t.
 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? KLAR: Audun Lerøy Engesbak (FrP) sa under behandling­en om saken i formannska­pet i Grimstad, at han vil ikke ha vindturbin­er, men er åpen for alternativ­e kraftkilde­r. Som kjernekraf­t.
FOTO: BAARD LARSEN KLAR: Audun Lerøy Engesbak (FrP) sa under behandling­en om saken i formannska­pet i Grimstad, at han vil ikke ha vindturbin­er, men er åpen for alternativ­e kraftkilde­r. Som kjernekraf­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway