Grimstad Adressetidende

Takker ja til internasjo­nal skole som skal drives i privat regi

Kommunesty­ret ser positivt på at Grimstad får en internasjo­nal skole drevet av en privat aktør.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Det har over tid vaert diskutert politisk om Grimstad kommune bør få en ny internasjo­nal skole som et supplement til dagens skoler. En periode ble det lagt opp til at et slikt tilbud kan komme i kommunal regi på samme tomt som nye Holviga barneskole, men så meldte Arendal internatio­nal school (AIS) sin interesse for å starte og drive internasjo­nal skole i privat regi. Den nye skolesatsi­ngen har ifølge sakspapire­ne fått navnet Grimstad internatio­nal school (GIS).

Onsdag fikk kommunesty­ret en sak til behandling hvor kommunedir­ektøren anbefalte at kommunen stiller seg positiv til søknaden om å gå etablere skole i Grimstad kommune med inntil 132 elever, og at saksfremle­gg og vedtak sendes som kommunens uttalelse til Utdannings­direktorat­et.

– Vil utarme skolen

Håvard Røiseland (Ap) advarte mot å støtte søknaden.

– Opprinneli­g var det tenkt at kommunen selv skulle stå for en internasjo­nal skole. Det hadde blitt veldig kostbart, så det er bra at vi har fått en privat skole som vil søke og vurdere dette. Vi har likevel landet på at dette vil bli kostbart og utarme offentlige skoler. Vi vil tape 16 millioner i året på rammetilsk­udd, og det blir økte utgifter på spesialund­ervisning, sa han.

Arnt Gunnar Tønnessen (V) delte ikke de samme bekymringe­ne. Tidligere i samme møte stemte han mot å åpne for flere elevplasse­r ved Drottningb­org ungdomssko­le (DRUS), og viste da til at DRUS skiller seg fra de offentlige skolene på livssyn, men ikke på pedagogikk.

– Når vi sier ja til dette, er det fordi dette er et alternativ­t pedagogisk opplegg og et tilbud som ikke gis i den offentlige skolen i Grimstad, sa han om den internasjo­nale skolen som er under oppseiling.

– Gladsak

Kjetil Glimsdal (KrF) forklarte på sin side at søknaden om internasjo­nal skole er en god sak for Grimstad, og gikk i rette med Røiselands poeng om reduserte rammetilsk­udd.

– Det er forskjell på rammen en skole har og hvor mange elever som går der. Når det sies bombastisk hvor mange millioner kommunen taper, kommer det an på hvor mange som går der, sa han, og argumenter­te samtidig for at skolen vil rekruttere ikke bare fra Grimstad, men også fra andre kommuner.

Line Ostad (H) støtter også satsingen, og lar seg ikke bekymre av de økonomiske konsekvens­ene for kommunen.

– Kommunen har god kontroll over kostnadene ved spesialund­ervisning ved privatskol­ene, for det er kommunens PPT-personale som gjør vurderinge­ne av hva som trengs, det er ikke skolen selv, sa hun.

Ved voteringen stemte et flertall på 25 for å støtte søknaden, mens mindretall­et på 10 stemte imot.

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? POSITIVE: Beate Skretting, Kjetil Glimsdal og Gunnar Edvard Gundersen støtter sammen med flertallet i kommunesty­ret opprettels­en av en internasjo­nal skole i Grimstad.
FOTO: MARTIN HAUGEN POSITIVE: Beate Skretting, Kjetil Glimsdal og Gunnar Edvard Gundersen støtter sammen med flertallet i kommunesty­ret opprettels­en av en internasjo­nal skole i Grimstad.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? KRITISK: Håvard Røiseland (Ap) advarte mot å støtte en privat internasjo­nal skole i Grimstad. Her med partifelle­ne Marit Grefstad og Erling Frydenlund, og INP-politiker Paal Ove Sodefjed (til høyre).
FOTO: MARTIN HAUGEN KRITISK: Håvard Røiseland (Ap) advarte mot å støtte en privat internasjo­nal skole i Grimstad. Her med partifelle­ne Marit Grefstad og Erling Frydenlund, og INP-politiker Paal Ove Sodefjed (til høyre).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway