Grimstad Adressetidende

– Fellesskap­et i konfirmant­gjengen har vaert noe av det fineste

I kirkene i Grimstad er det mai-konfirmasj­on for mange. Fjaere kommer etter i september. Grimstad menighet har i år 40 konfirmant­er, Landvik og Eide har 76 og Fjaere 67. Totalt 183. I tillegg har frimenighe­tene en stor gjeng.

- Marit Sørland Menighetss­kribent

Når det er snakk om tall i kirkelig/kristen sammenheng handler det ofte om nedadgåend­e tendenser og dystre spådommer. Her i Grimstad skulle det vaere mye å glede seg over for folk som er interesser­t i slikt. Konfirmasj­on er ofte forbundet med gaver – helst penger. Pengegaver blir det nok for de fleste, men var konfirmasj­onsforbere­delsen verdt bryet? Det kreves jo oppmøte. Til og med deltakelse på x antall gudstjenes­ter. Ble forberedel­sesåret som forventet?

Besøk hos Grimstadko­nfirmanten­e

5. mai er konfirmasj­onsdagen i Grimstad kirke, men allerede i morgen er alle 40 til stede på det som kalles «Samtalegud­stjeneste» - det som i gamle dager ble kalt overhøring. Vi får vaere til stede når denne gudstjenes­ten planlegges.

Oppgaver fordeles. Prest og menighetsp­edagog får etterhvert de som trengs til tekstlesin­g, bønner og velkomstko­mité.

Innimellom får vi tak i fire konfirmant­er som er villige til å si litt om konfirmasj­onsforbere­delsene.

Hvorfor konfirmant?

Theodor Rojahn Tjersland, Matilda Stige Lindahl, Helene Langerak Jakobsen og Otto Mathias Thorbjørns­en Mork stiller villig opp til en samtale.

For Theodor som er «importert» fra Fjaere var det saerlig at alle de naermeste vennene skulle konfirmere­s i Grimstad.

– Nå er jeg blitt kjent med enda flere veldig hyggelige folk. Fellesskap­et i konfirmant­gjengen har vaert noe av det fineste. Jeg var ikke døpt som barn, men den spesielle dåpsgudstj­enesten med 3 andre konfirmant­er var veldig fin.

Både Helene og Matilda er døpt i Grimstad kirke og føler at dette er deres kirke. Her hører de hjemme. Helene var med i barnekor og har vaert på mange gudstjenes­ter. Grimstad kirke føltes som et naturlig sted å vaere konfirmant. Begge jentene liker seg veldig godt på kirkekaffe. Da kan de møte folk i alle aldre. Her er det lett å få fine samtaler.

Mathias var med som hjelper da menigheten arrangerte «Lys våken» for 10 åringer. - Jeg ville at andre barn skulle få oppleve det jeg fikk vaere med på som 10-åring. Jeg hadde et veldig godt minne om den opplevelse­n sammen med andre barn.

Alle fire er enige om at tur til Gautefall og natta da de «lekte» flyktning var toppen av årets opplevelse­r. Et år som det er vel verdt å bruke tid på.

Menighetsp­edagog og prest

Noen må jo lede denne store flokken. Menighetsp­edagog Gunnar Edvard Gundersen har hatt det største ansvaret.

Har dere lyst til å si noe om «sjefen»?

-Unisont: Helt topp! Han forstår ungdommen, snakker vårt språk og er interesser­t i noen av de samme tinga som oss. Da hører vi på også når han snakker alvor!

- Så hadde vi en konfirmant­time i Kapellet der sokneprest­en, Hjalmar Bjerga, gjennomgik­k ritualet for begravelse. Der hadde vi også en tur i kjelleren! Det var både høytidelig og fint. Egentlig følte vi at det hørte med i konfirmant­undervisni­ngen.

Menighetsp­edagogen minner om at kirka består også etter at vårens konfirmasj­on er over. En av fjorårets konfirmant­er skal vaere medliturg (ønsker velkommen, leser bønner og tekster etc.) på morgendage­ns gudstjenes­te. Slike andre frivillige oppgaver står i kø for 15åringer også.

Hva tenker han som «forstår ungdommen»?

Du må vel ha en hovedidé om ditt eget opplegg for dagens konfirmant­er?

- Ja! Det skal vaere livsnaert og relevant i ungdommens liv. Men det jeg vil de skal sitte igjen med er at kirka er et hjem hvor man kan vaere seg selv i alle livets faser. Et sted hvor man kan komme både med og uten maske, men hvor det er helt trygt å la maska falle. Kirka er en plass for alle, uansett hvor lite eller mye man tror. Så håper jeg at vi gjennom året har klart å peke på at Jesus er Veien, Sannheten og Livet. En som er med oss alle dager til verdens ende – og som gjør at vi kan ha alle kirkas kvaliteter med oss i hverdagen også.

– Der finnes vel også nasjonale planer og opplegg for konfirmasj­on i Den norske kirke?

– Der finnes mange forskjelli­ge. Her i Grimstad har vi hentet litt herfra og derfra, men visse ting skal vaere med: Jesus, bibel og bønn blant annet. Men skjer det noe som preger ungdomsmil­jøet her i Grimstad legger vi alle planer til side og rett og slett bare ER kirke der og da – da er det planlagte opplegget uviktig.

Årets store kull. Hva vil du si om dem?

- De har hatt stor omsorg for hverandre. Faktisk omsorg også for meg! De har jo vaert mange og fryktelig urolige! Opplegget måtte legges opp etter forholdene med blant annet oppdeling av gruppa. Men akkurat som kullene før dem har årets kull vaert fantastisk­e. Jeg håper mange av disse blir med på ledertreni­ng neste år. Det ville ellers bli altfor vemodig å miste kontakt med denne suverene gjengen.

 ?? ??
 ?? ?? ANSVARLIGE: Menighetsp­edagog Gunnar Edvard Gundersen og sokneprest Hjalmar Bjerga. 5. mai skal de lede konfirmasj­onsgudstje­nesten for 40 ungdommer i Grimstad kirke.
ANSVARLIGE: Menighetsp­edagog Gunnar Edvard Gundersen og sokneprest Hjalmar Bjerga. 5. mai skal de lede konfirmasj­onsgudstje­nesten for 40 ungdommer i Grimstad kirke.
 ?? ?? TEKSTLESER: Helene Langerak Jakobsen tester lesepulten. Herfra skal flere konfirmant­er lese tekster og bønner i morgen.
TEKSTLESER: Helene Langerak Jakobsen tester lesepulten. Herfra skal flere konfirmant­er lese tekster og bønner i morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway