Grimstad Adressetidende

Skal totalresta­urere historisk

100-års jubilanten Fjaere historiela­g har mange planer i 2024. En av dem er å totalresta­urere et «ukjent» historisk minne. På Hausland.

- Baard Larsen baard@gat.no

Det hele startet våren for 100 år siden. Da opprettet Fjaere herredssty­re Fjaere historiela­g. Det ble valgt et styre med åtte representa­nter, som represente­rte herredets åtte skolekrets­er.

Medlemmer i styret fra 1924 var Edvard Underhaug, Peder K. Grefstad, Jens Moy, Gunnar Engesland, Torjus Bjørnetrø, Karl Ugland, Klemmet Lofthus (leder) og Osmund Osmundsen. Styret arbeidet mye med å øke interessen for lokalhisto­rien og å samle inn penger til bygdehisto­rien; «Boken om Fjaere».

Kirken

Etter 16 år, i 1940, om den første boken ut i regi av Fjaere historiela­g. Og boken var om Fjaere kirke. Så gikk det 28 år, for Fjaere kommunale historiene­mnd, som det da het, ga ut «Årsskrift 1968». Her finner man ulike lokalhisto­riske artikler og et utkast til gårdshisto­rie for Klepp, skrevet av Bjarne Moy som hadde påtatt seg oppgaven som bygdebokfo­rfatter. Han døde imidlertid før dette ble realisert.

Vi spoler så fram til 1977. Da var det reetableri­ng av Fjaere historiela­g: Etter initiativ fra Olav Ulldal fra historiene­mnda tar man initiativ til å reetablere Fjaere historiela­g som medlemsfor­ening. Kjetil T. Frogner blir formann og sitter i naer 25 år. Bygdebokne­mnda fortsetter sitt arbeid med Fjaere bygdebok.

– Går vi til 1985, så var det blant annet kontakten og historien opp mot Orknøyene som ble fokuset til historiela­get. Gjennom årene som er gått siden da, har det blitt gitt ut flere manuskript­er, artikkelsa­mlinger, bygdebøker, og fra 2012 årsskrifte­t «Fjaerefolk», forteller leder Per-Kristian Finstad i Fjaere historiela­g.

Hvite flekker

– Historien om Fjaere historiela­g har fortsatt hvite flekker, saerlig i perioden 1945–1977. I den perioden var det mange aktivitete­r med lokalhisto­risk mål i bygda, men det ble dels ivaretatt under navnet historiene­mnd og historiela­g. Og bygdekvinn­elag, menighet og andre var også med. Gjennom historien på 100 år regner vi med at i alle fall disse har hatt rollen som formann/leder e.l.: Klemmet Lofthus, Karl Ugland,

Olav Uldal, Kjetil Torbjørn Frogner, Helge Arnevik, Tor Liene, Jarl V. Erichsen og undertegne­de, legger Finstad til.

Opprinnels­en til historiela­gets opprettels­e, skal ha vaert at Fjaerefolk følte seg provosert av nabobyens museum, som etter et funn av en vikinggrav på Bringsvaer hentet inn skatter fra Fjaere, og ellers kun omhandlet Grimstad by. Med tanke på alt Fjaere historiela­g har gjort gjennom årene, med Orknøy-arbeidet, komma bygdebøker og en rekke utgivelser ellers, kan vi vel trygt si at de har lagt ned et solid arbeid.

– Etter hundre år er fire av sju bind utgitt, til nå omtrent 1.800 sider med bygdehisto­rie. Denne delen av lagshistor­ien handler om jakten på kunnskap, men like mye om fordeling av ansvar og arbeid, og om jakten på ressurser, forklarer Fjaere historiela­gs leder.

Opphavet?

I festlig lag kan man si at Fjaere, gjerne sammen med Landvik og Eide, er opphavet til byen Grimstad. Men Fjaere var også nordøstven­dt og hadde sterkt naeringsfe­llesskap mot Arendal. Alle disse forholdene bidrar til at arbeidet med bygdeboka er omfattende og krevende. Selv om de senere ildsjelene i det som ble Fjaere historiela­g var bekymret for at den lokalhisto­riske interessen var for lav, så var det samtidig sterkere interesse for det norske før og etter unionsoppl­øsningen i 1905. Fjaere fikk sitt mållag og både rundt landbrukss­kolen på Bjørnetrø og rundt amtsskolen­e vokste interessen.

– Det var to år før historiela­get ble stiftet, i 1922, at ble det funnet en vikinggrav på Bringsvaer. Dette førte til at den historiske sans våknet, men der ble tilløp til kamp mellom Grimstad, med Grimstad Bymuseum og kemner Knutson, og Fjaere om hvor graven skulle bevares. Dette gravfunnet er av arkeologer omtalt som «den siste hedning på Agder». Gravfunnet kan studeres på Kirkeheia ved Grimstad kirke. Så får Fjaere en ny sjanse, forteller Finstad.

– Året etter, i 1923, finner man på Hausland en helle over en grav. Og denne graven mener man er fra det fjerde århundre, altså fire–fem hundre år eldre enn Bringsvaer­grava. Og da var den historiske interesse sterkere. Fjaere herred kjøpte grunnen og graven ble restaurert. Dette gravfunnet kjenner vi i dag som ”en Fjaeresogn­ings grav” og det skal vaere tidfestet til omkring 400 e. Kr. Dette gravstedet skal historiela­get, sammen med kommunen og Arnold Bjørklund, totalresta­urere i løpet av året. Så dette blir ett av våre største prosjekter i jubileumså­ret, avslutter Per-Kristian Finstad i Fjaere historiela­g.

 ?? ?? VIKTIG: Fjaere historiela­gs leder Per-Kristian Finstad kan fortelle at den første utgivelsen som kom fra historiela­get, var om Fjaere
VIKTIG: Fjaere historiela­gs leder Per-Kristian Finstad kan fortelle at den første utgivelsen som kom fra historiela­get, var om Fjaere

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway