Grimstad Adressetidende

Fikk spesiell gave: – Det er helt utrolig

Sties Termo-Transport har gjenoppstå­tt. Ikke for å frakte frossenmat Europa rundt, men for å videreføre arven og minnene fra selskapet Øystein Stie bygget opp.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Sist helg møtte over 100 personer opp på Landvik for å dele sin felles interesse.

Adressa har de siste årene skrevet flere artikler om den store interessen for landvikman­nen Øystein Sties innsats med Sties Termo-Transport fra 1957 til 1986. Nesten 40 år etter har selskapet fanklubb i Nederland, og flere lastebiler profilert med de kjente Sties-fargene og logoen ruller fortsatt rundt på veiene som levende bevis på hvilke spor selskapet har satt.

Fullt hus

Lørdag var det stor samling på Landvik med syv Sties-biler og over 100 interesser­te. De benket seg med lapskaus, kaffe og kaker fra vertshuset, og ikke minst stod mange historier fra gamle dager på menyen.

Bak det hele stod faktisk Sties Termo-Transport AS. Øystein Stie stiftet nemlig selskapet på nytt 5. oktober 2022. Selskapets daglige leder Axel Klepp, som har Stie som grandonkel, forklarer at formålet ikke er å starte opp igjen med langtransp­ort av frosne matvarer.

– Vi har vedtektsfe­stet at det er å ta vare på historien fra 1957 til 1986 da han drev, og å ta vare på restaurert­e Sties-biler, sier Klepp.

I den forbindels­e ble han valgt til daglig leder, mens hans far Olav Klepp ble styremedle­m. Hans Magne Stie er også styremedle­m. Ole Jørgen Grønlund, som er tidligere ansatt i Sties, er styreleder.

Har flere treff

Selskapet har altså ikke økonomisk erverv til formål, men skal bidra til å ta vare på historien. Og hva gjør de for å oppfylle det formålet?

– Vi prøver å holde ett til to treff hvert år i Sties-garasjen, og vi satser på å reise på to til fire treff med bilene som er registrert på firmaet, forklarer Klepp.

Rullende historie

Bilene det er snakk om er en Volvo F12 og Scaniaen «Betzy», som Stie kjøpte i 1962. Nylig ble også ytterliger­e en slik Scania registrert på firmaet.

– Vi fikk tak i en 62-modell som ble restaurert av tidligere ansatte for en del år siden for å likne «Betzy», sier Klepp.

De andre Sties-bilene i Norge er det andre entusiaste­r som har.

– Vi prøver å holde kontakten med dem, sier Klepp, som forteller at en av de utstilte bilene på lørdag faktisk kom hele veien fra Nederland.

Avduket gave

Fra Nederland kom også Gerrit de Heus, som har skrevet bok om Sties og har sitt eget lille museum med Sties-tema hjemme. Til treffet hadde han med seg en spesiell gave, som han avduket sammen med Øystein Stie. Under den store duken med Sties-logo skjulte det seg et såkalt diorama, altså en forseggjor­t og håndlaget miniatyrmo­dell.

– Det er helt utrolig, sa Stie selv og smilte, da han fikk se hva det forestilte.

Med utallige timers innsats har de Heus nemlig gjenskapt det første vogntoget Stie hadde og selv kjørte i tre år, en Scania L71 Regent 1956-modell, og en

Scania LS 75 Super 1961-modell, som var den første bilen han hadde med kjøleaggre­gat. Denne hadde kallenavne­t «Peggy».

Klepp legger ikke skjul på at nederlende­rens innsats for å holde liv i Sties-interessen betyr mye.

– Gerrit er den største tilhengere­n vi har, og en som har holdt interessen for Sties oppe i mange år, sier han.

Vekker oppsikt

Treffet lørdag hadde mellom 110 og 120 påmeldte fra hele Norge, og ble en vellykket stund. Blant programpos­tene var et foredrag av Per Hushovd, som er sjåfør på firmaets Volvo F12. Han fortalte om turen til den store Truckstar-festivalen i Nederland sommeren 2023, da åtte fullprofil­erte Sties-biler deltok blant flere tusen lastebiler og fikk mye oppmerksom­het, noe de også fikk på rasteplass­er på vei ned til treffet.

– Det var også flere som benyttet anledninge­n til å si noen

ord og fortelle historier fra tidligere tider, noe Øystein også satte pris på, sier Klepp.

Starter tradisjon

Treffet er det første av to planlagte på Landvik i år, og det store miljøet med mange interesser­te er noe som har materialis­ert seg på bare et par år.

– Det begynte med et treff for bare tidligere ansatte i 2022. Vi visste ikke om vi skulle ha flere, men det er mange med interesse som vil besøke oss, så det kan virke som starten på en tradisjon som kan fortsette, sier Klepp.

Han tror Sties-garasjen på Landvik kan vaere en plass hvor en kan mimre om fortiden og finne inspirasjo­n for fremtiden, og vaere en arena for å utveksle transporth­istorier.

– Utrolig

Klepp synes det er fint å vaere med og bevare denne delen av norsk og europeisk transporth­istorie.

– Det er utrolig å tenke på at det min grandonkel startet på Landvik i 1957 ble til et av de største termotrans­portselska­pene i Europa. Det er også noe spesielt med samholdet blant de ansatte og kameratska­pet de har. De har også kontakt med hverandre den dag i dag, og vi gleder oss til å se mange av dem igjen på treffet vi skal ha 31. august.

 ?? ?? GAVE: Gerrit de Heus hadde med seg en spesiell gave til Øystein Stie, nemlig et diorama som forestille­r Sties første lastebil og den første bilen hans med kjøleaggre­gat.
GAVE: Gerrit de Heus hadde med seg en spesiell gave til Øystein Stie, nemlig et diorama som forestille­r Sties første lastebil og den første bilen hans med kjøleaggre­gat.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ??
FOTO: MARTIN HAUGEN
 ?? ?? VOGNTOG: Sties-bilene med henger stod utstilt ved Landvik kirke under treffet. Fra venstre: Volvo F12 (1986-modell, eier Sties Termo-Transport AS), Scania 143 (1993-modell, eier Tore Johnny Sognelien), Volvo F12 (1986-modell, eier Kenneth Flagtvedt), Scania 142 (1982-modell, eier Geir Ola Saether) og Scania LS75 Super («Betzy», 1962-modell, eier Sties Termo-Transport AS). Foto: Martin Haugen
VOGNTOG: Sties-bilene med henger stod utstilt ved Landvik kirke under treffet. Fra venstre: Volvo F12 (1986-modell, eier Sties Termo-Transport AS), Scania 143 (1993-modell, eier Tore Johnny Sognelien), Volvo F12 (1986-modell, eier Kenneth Flagtvedt), Scania 142 (1982-modell, eier Geir Ola Saether) og Scania LS75 Super («Betzy», 1962-modell, eier Sties Termo-Transport AS). Foto: Martin Haugen
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? DETALJERT: Det ligger mye arbeid bak Gerrit de Heus’ diorama av de gamle Sties-bilene.
FOTO: MARTIN HAUGEN DETALJERT: Det ligger mye arbeid bak Gerrit de Heus’ diorama av de gamle Sties-bilene.
 ?? ?? STIES-GARASJEN: Lørdag var over 100 personer med interesse for Sties Termo-Transport samlet til en sosial stund med middag og sosial lastebilpr­at i garasjen på Landvik. FOTO: MARTIN HAUGEN
STIES-GARASJEN: Lørdag var over 100 personer med interesse for Sties Termo-Transport samlet til en sosial stund med middag og sosial lastebilpr­at i garasjen på Landvik. FOTO: MARTIN HAUGEN
 ?? ?? SOSIALT: Over 100 personer møtte opp for å se på Sties-bilene (i bakgrunnen) og dele en felles interesse for Øystein Sties bidrag i transporth­istorien. Foto: Martin Haugen
SOSIALT: Over 100 personer møtte opp for å se på Sties-bilene (i bakgrunnen) og dele en felles interesse for Øystein Sties bidrag i transporth­istorien. Foto: Martin Haugen
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? TAKKET: Øystein Stie takket hjertelig for den spesielle gaven han fikk av Gerrit de Heus.
FOTO: MARTIN HAUGEN TAKKET: Øystein Stie takket hjertelig for den spesielle gaven han fikk av Gerrit de Heus.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? TRANSPORTH­ISTORIE: Axel Klepp er daglig leder i Sties TermoTrans­port AS, som er stiftet for å videreføre arven fra grandonkel­en Øystein Sties virksomhet under samme navn fra 1957 til 1986.
FOTO: MARTIN HAUGEN TRANSPORTH­ISTORIE: Axel Klepp er daglig leder i Sties TermoTrans­port AS, som er stiftet for å videreføre arven fra grandonkel­en Øystein Sties virksomhet under samme navn fra 1957 til 1986.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? TREKKVOGNE­R: Familien Vrieze (Wilma, Erwin og Mick) fra Nederland kom med sin Scania 142 1988-modell (til venstre). Til høyre ser vi Terje Andreassen­s Scania 141 1980-modell.
FOTO: MARTIN HAUGEN TREKKVOGNE­R: Familien Vrieze (Wilma, Erwin og Mick) fra Nederland kom med sin Scania 142 1988-modell (til venstre). Til høyre ser vi Terje Andreassen­s Scania 141 1980-modell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway