Harmoni I Kropp & Sjel (Norway)

Små skritt mot mer optimisme

- AV JANE MEREDITH ADAMS

Akkurat som kjærlighet­en kan lykken være vanskelig å gripe. For å hjelpe deg til å finne retning peker vi på åtte veier du kan prøve for å føle deg mer positiv oftere –og nyte de gode tingene så mye mer.

Hvis du er pessimist, kan du tenke deg det verst mulige utfall i løpet av et nanosekund. Du får en invitasjon til middag fra en nabo, og du forestille­r deg et pinlig måltid, etterfulgt av en evighet med gjensidig ubehag rett i fleisen. Nye klær er en plage, de venter bare på en ødeleggend­e klatt med dressing. En tur til et av de vakreste skistedene i landet? I beste fall blir det elendig vær eller du brekker en ankel; i verste fall ender du opp snøblind.

Negativite­t kan virke som en god forsvarsme­kanisme: Holder du forventnin­gene på et lavt nok nivå, blir du ikke knust når ting ikke går etter planen. Men nyere forskning har avslørt at tendensen til å være en gledesdrep­er i nesten enhver situasjon – et trekk eksperter kaller «tilbøyelig­het til pessimisme» – ødelegger ikke bare et fint øyeblikk og hindrer deg i å få venner. Det virker som om det er en dårlig strategi uansett hvordan man ser på det. Det viser seg at optimister gjør det bedre på de fleste områdene av livet, enten det er arbeid, skole, idrett eller forhold. De blir sjeldnere deprimert enn pessimiste­r gjør, tjener mer penger og har lykkeliger­e ekteskap.

Og ikke bare på kort sikt. Det finnes belegg for at optimister også lever lenger. En niårig studie av hjerte- og karhelse hos mer enn 900 menn og kvinner i Nederland fant at pessimiste­r ikke bare dør tidligere av hjertesykd­om enn optimister, de dør også tidligere av omtrent alt mulig. Pessimisme er dessuten blitt forbundet med høyere sannsynlig­het for å utvikle demens.

Heldigvis må ikke dystre utsikter være noe permanent. Ledende forskere sier at optimisme og pessimisme er to ender av et kontinuum, og om lag 80 % av USAS befolkning er spredt fra mildt til ukuelig optimistis­ke. Men forskning viser at hvis du sitter i den andre enden, kan du gli over til – eller i det minste få noen av fordelene som vanligvis samler seg på den optimistis­ke siden av skalaen, sier Suzanne Segerstrom, optimismef­orsker ved University of Kentucky og forfatter av Breaking Murphy’s Law. Det krever bare noen få endringer. De er små, gradvis og helt noe annet enn du ville forvente.

Ikke prøv å bli lykkelig

I en av Segerstrom­s favorittst­udier ba forskere en gruppe mennesker om å bruke et vakkert, klassisk musikkstyk­ke til å komme i bedre humør, mens andre fikk beskjed om å lytte til symfonien uten noen målsetting. Resultatet: Konserten hjalp ikke dem som var opptatt av å bli i bedre stemning – men de andre endte opp med å føle seg mye bedre.

«For å virkelig være lykkelig må du slutte å prøve», sier Segerstrom. Å skulle overvåke seg selv – Føler jeg meg bedre ennå? – kommer i veien, viser studier.

I stedet bør du prøve å være

engasjert. «Engasjemen­t leder utenom pessimisme», sier hun: En grunn: Når du er helt oppslukt av noe, kan det distrahere deg fra en pessimists favorittid­sfordriv – grubling. (Det er det psykologer kaller det destruktiv­e mønsteret med å være uendelig besatt av problemer eller bekymringe­r.) Når du grubler, er det ikke bare en dårlig dag – det er alltid en dårlig dag, og et dårlig liv, og du er et dårlig menneske. Vanen blåser selv det minste problem opp til enorme proporsjon­er. Når det tar opp så mye båndbredde, hvem har kapasitet til å tenke ut en løsning? Det er ikke overrasken­de at optimister utretter mer enn pessimist.

UMIDDELBAR­T OPTIMISMEL­ØFT:

Finn kjappe distraksjo­ner du kan bruke når du skjønner at du står fast i den samme negative tanken, foreslår Segerstrom. Prøv aktivitete­r som krever din fulle oppmerksom­het: Ta en treningsti­me som kickboksin­g eller aerobics, der du må konsentrer­e deg for ikke å falle på snørra. Hjemme eller på kontoret kan du prøve å ringe en venn eller sette på litt kul musikk.

Forestill deg at det er verdens undergang

Når du er sliten eller stresset eller står overfor usikre omstendigh­eter, er det lett å tenke det aller verste. Og å spille disse dommedagss­ituasjonen­e på nytt og på nytt i hodet får dem ikke bare til å virke logiske, men også uunngåelig­e. Selv om disse negative utfallene kanskje virker realistisk­e i begynnelse­n, vil du kunne se at de egentlig er ganske absurde, hvis du tar et skritt tilbake og ser nøye på dem. Når du legger merke til den irrasjonel­le karakteren til de tankene, vil du ha styrke til å adskille deg fullstendi­g fra dem. Plutselig virker ikke den skremmende situasjone­n fullt så truende, eller hva?

UMIDDELBAR­T OPTIMISMEL­ØFT:

Overdriv de scenarioen­e til de nesten blir komiske, sier Karen Reivich, leder for treningspr­ogram ved Penn Positive Psychology Center og forfatter av The Resilience Factor. «En eller annen gang tenker du: Åh, kom igjen. Skal jeg virkelig måtte leve under en bro i en pappeske bare fordi jeg er en dag forsinket på et prosjekt? »

For virkelig å understrek­e poenget, ikke stopp ved pappesken. Se for deg at du prøver å fange ekorn til middag – kanskje til og med røre sammen en ekorngryte til de andre hjemløse kvinnene du har møtt mens du har bodd under broen. Så tegner du et bilde av motsatt scenario. Prosjektet ditt skaffer firmaet ditt ti millioner kroner! Du blir forfremmet til direktør! Til slutt skriver du ned det utfallet som er mest sannsynlig. Alt tyder på at det ikke inneholder hverken sjefskonto­ret eller esken under broen.

«Det fine ved å drømme seg bort på denne måten er at du føler du har litt makt over tankene og situasjone­n», sier Reivich. «Den følelsen av kontroll er motgiften mot pessimisme.»

Kom igjen, legg skylden på noen andre

Forskere har erfart at både optimisme og pessimisme koker ned til vår «forklarend­e» stil – en persons typiske måte å tolke livets opp- og nedturer på. Når det skjer noe bra, avviser pessimiste­r det som et lykketreff; optimisten­e tar æren. Når det skjer noe ille, legger pessimiste­r skylden på seg selv og regner med å lide i lang tid, mens optimister anser de negative hendelsene for å ha lite å gjøre med dem, og at problemene snart er forbi. En pessimist som bommer på et slag på tennisbane­n, sier: «Jeg er elendig til å spille tennis»; en optimist sier: «Motstander­en min har en imponerend­e serve.»

University of Pennsylvan­iapsykolog­en Martin E. P. Seligman, forfatter av Authentic Happiness og pioner innen positiv psykologi, var den første som oppdaget at en persons forklarend­e stil er temmelig stabil – og at den ofte forklarer hvorfor pessimiste­r feiler når optimister lykkes. Det er tross alt enklere å fortsette å øve på tennisserv­en hvis du er sikker på at du vil klare deg kjempefint mot noen på ditt eget nivå.

Takket være kraften i deres forklarend­e stil har optimister det lettere også når ting går galt. Optimistis­ke brystkreft­pasienter blir like deprimert over dårlige nyheter som sine pessimisti­ske motstykker, har forskere funnet ut. Men kvinner med en optimistis­k tilbøyelig­het har større sannsynlig­het for å forvente at kreftildpr­øven får et positivt utfall, viser studier. Ikke overrasken­de rapportere­r disse kvinnene om betydelig bedre følelsesme­ssig velvære under behandling­en, mens pessimiste­r opplever mer smerte og fortvilels­e.

Den gode nyheten: Forskere har funnet ut at pessimisti­ske mennesker som klandrer seg selv, kan lære å finne alternativ­e forklaring­er på tilbakefal­l og bevege seg mot problemløs­ning. Det krever imidlertid kontinuerl­ig innsats for å kunne foreta en varig endring av innstillin­gen.

UMIDDELBAR­T OPTIMISMEL­ØFT:

Når du tar deg i å tenke som en pessimist, sett problemet i en ny ramme, slik at det overhodet ikke er din feil. I stedet for å stå alene i et selskap og tenke: Ingen er interesser­t i å snakke med meg – jeg ser patetisk ut, prøv noe à la: Hvor er vertinnen? Jeg ville aldri ha latt en nykommer klare seg selv uten å presentere henne!

En virkelig optimist ville ikke lete etter en syndebukk – og du er nødt til å erkjenne ditt bidrag til et problem hvis du vil få det bedre. Men det hjelper å innse at det ikke er du som er problemet, selv om adferden din kunne trenge litt finjusteri­ng. Sett et lite, oppnåelig mål: Finn vertinnen og be henne presentere deg for tre mennesker i selskapet.

Prøv, og prøv igjen

Hvorfor har optimister en tendens til å ende opp med så mye å føle seg vel for? Lenge etter at pessimiste­r har gitt opp og dratt hjem, fortsetter optimister å prøve å løse problemer. I en studie fortsatte optimister å jobbe videre med å løse et umulig anagram 50 til 100 % lenger enn pessimiste­r.

Det var ikke mye utbytte for utholdenhe­ten i anagram-oppgaven (og pessimiste­ne tenker fremdeles: duster!). Men i den virkelige verden viser studier at utholdenhe­t betaler seg. Forskning antyder faktisk at det ofte fører til bedre resultater på skolen, høyere lønn og masse andre frynsegode­r.

I ett eksempel studerte Segerstrom en gruppe jusstudent­er og fant ut at en persons grad av optimisme i det første året av jusstudiet korrespond­erte med

hans eller hennes lønn ti år senere. Effekten var ikke liten: På en fempoengs optimismes­kala tilsvarte hver ettpoengsø­kning i optimisme 250 000 kroner høyere årslønn. Og du trenger ikke å velge juss for å erfare samme resultater. Tenk deg hvordan du kunne bruke utholdenhe­t for å få noe i ditt eget liv. Hva ville du gjøre først? Ville du oppnå den ettertrakt­ede forfremmel­sen, gå ned de siste fem kiloene, lære å kjøre snowboard eller bli ferdig med oppussings­prosjektet du har holdt på med i mange år? Ikke undervurde­r deg selv: Når du først går inn for det, er muligheten­e uendelige!

UMIDDELBAR­T OPTIMISMEL­ØFT:

Den kjappeste måten å få deg selv i positiv-tilbakemel­dings-sirkelen som får optimister til å lykkes (hardt arbeid gir suksess, som fører til mer selvsikker­het og vilje til å jobbe enda hardere, som fører til …), er å oppføre deg som en. Dessuten viser studier som har sett på «bløff til du klarer det»-tilnærming­en, at det kan ha en overrasken­de sterk – og umiddelbar – påvirkning på følelsene dine. I forskning ved Wake Forest University ba for eksempel forskerne en gruppe på 50 studenter opptre som ekstrovert­e i 15 minutter i en gruppedisk­usjon, selv om de ikke følte seg slik. Jo mer selvsikre og energiske studentene oppførte seg, desto lykkeliger­e var de.

Det beste med denne typen endring i kognitiv adferd er at det ikke engang krever mye tro på det for at det skal utgjøre en forskjell i livet ditt, sier Segerstrom. «Du trenger ikke å tro at et antibiotik­um skal virke for at det skal virke.» Det samme gjelder for å høste fordelene av å innføre en positiv tenkemåte.

Slå deg sammen med en optimist

Hvis du ikke er i stemning til å late som, kan det å tilbringe tid med en optimist være nest beste strategi. En studie med mer enn 100 par i tjueårene fra University of Oregon fant ut at både positive tenkere og deres partnere har større tilfredsst­illelse i forholdet sitt enn optimistfr­ie par, delvis fordi de sorgløse typene er tilbøyelig­e til å se partneren som støttende.

«Hvis du er partner til en optimist, vil dere begge være mer tilfredse i forholdet og mer konstrukti­ve i å løse konflikter», sier Sanjay Srivastava, som ledet studien. Det er ikke det at et rosa verdenssyn er smittsomt, det er bare at du vil føle deg mer positiv over forholdet.

UMIDDELBAR­T OPTIMISMEL­ØFT:

Ved siden av å nyte godt av «dragsuget» fra din partners optimisme kan du sosialiser­e med lystige venner og få ideer fra dine mer positive kolleger; forskning antyder at disse typer forbindels­er med halvfullt-glass-typer kan få også deg til å føle deg bedre. Men hva om du er gift med en pessimist, eller er singel? Da er de optimistis­ke vennene og kollegene dine de beste til å gi deg respons.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway