Harmoni I Kropp & Sjel (Norway)

Bruk intuisjone­n

- AV PAULA DERROW

En stor del av det å vie tid til deg selv er å oppnå styrke og kunnskap til å tro på deg selv og din evne til å ta valg som er riktige for kroppen og sjelen, i stedet for å stole på at andre tar avgjørelse­ne for deg.

Når vi har vanskelig for å bestemme oss for noe, har vi ofte en naturlig tendens til å legge mindre vekt på våre egne instinkter og dyrekjøpte erfaringer enn det folk rundt oss mener. Det er en vanlig tvangshand­ling å sjekke med alle andre, og den fyres opp under av – hva ellers? – sosiale medier, ifølge eksperter. Når det er så lett å få bidrag fra 878 Facebook-venner, virker det så naturlig å velge løsningen som får flest stemmer. Men på et psykologis­k nivå har det at vi hele tiden står i forbindels­e med vårt digitale nettverk, redusert vår evne til å ta egne beslutning­er. Dermed kan vår evne til å ta endelige valg uten å gå gjennom et litani av hva– hvis, lide. Det starter en kjedereaks­jon: Du stoler mer på andre, noe som gjør deg mindre selvsikker, slik at du tar svakere livsvalg.

For å hjelpe deg ut av denne usikkerhet­ssyklusen har vi fått eksperter og vanlige kvinner til å vise deg hvordan du kan utnytte instinkten­e for å hjelpe deg gjennom store og små problemer.

Lytt til kroppen

Folk brukte uttrykket «stol på magefølels­en» lenge før forskning viste det forbløffen­de faktum at mage-tarmsystem­et ditt bokstaveli­g talt har sin egen «hjerne». Der er det millioner av nervecelle­r som sender og mottar impulser, registrere­r møter og reagerer på følelser. Når nevrotrans­mittere leverer disse impulsene og beskjedene til hjernen, opplever du fysiologis­ke reaksjoner, som gåsehud eller en tung følelse i magen – også kalt magefølels­e. Forskere har et navn på disse fornemmels­ene – somatiske markører – og de viser seg når vi står overfor usikkerhet.

La oss for eksempel si at du går ut av et intervju og sier til deg selv: «Det er den perfekte jobben for meg!» Men samtidig er det som om magen knyter seg. Magehjerne­n forteller deg kanskje at det er noe «rart» ved jobben, selv når den rasjonelle hjernen minner deg på hvor bra alt ser ut på papiret.

Andie Diemer, 29, frilans fotoredakt­ør og produsent i New York City, opplevde et slikt øyeblikk da hun ble sagt opp etter en reorganise­ring. «Hjernen min ba meg gjøre det trygge – å finne en annen fulltidsjo­bb», sier hun. «Men noe i meg sa at jeg skulle fortsette med den ene frilanskun­den jeg hadde fått, og se om jeg kunne bygge opp min egen virksomhet.» Når hun tenkte på å se seg om etter en ny jobb, vred det seg i magen, og tankene raste engstelig av sted. «Noen ganger gjør slike symptomer meg usikker og uproduktiv, men da jeg bestemte meg for å prøve frilansliv­et, svant følelsene hen og jeg følte meg selvsikker», fortsetter hun. «Jeg endte opp med en fantastisk karriere.»

Mange av disse magesignal­ene når ikke engang den bevisste tanken – men de påvirker deg uansett. En mengde studier har dokumenter­t hvordan underbevis­ste signaler hjelper oss til å ta bedre avgjørelse­r. Ta signalet med svette håndflater. I en studie valgte deltakere i et kortspill fra to forskjelli­ge kortstokke­r. Det tok dem nesten 50 kort å si at den ene kortstokke­n hadde større sannsynlig­het for å gi suksess enn den andre, men håndflaten­e svettet til fordel for den «gode» kortstokke­n etter om lag 10 kort.

Svette håndflater kan selvsagt også være et tegn på frykt eller angst. Mange markører har en dobbel personligh­et – sommerfugl­er i magen kan signaliser­e forelskels­e i noen eller skrekk for å tale offentlig; en prikkende fornemmels­e i nakken kan tyde på spenning eller være en markør på fare. Si at du går i parken i skumringen; hvis du føler at nakkehåren­e «reiser seg», lytt til den følelsen, sier David Myers, professor i sosialpsyk­ologi ved Hope College. «Det er biologisk visdom i dette», forklarer han. «Etter hvert som vi utviklet oss, hadde de som kunne lese en person kjapt og nøyaktig, større sannsynlig­het for å overleve og etterlate seg etterkomme­re.» Kroppen, den vet.

Bruk erfaringen

Intuisjon er mektig – men den får enda mer autoritet når den innlemmer det du har lært om verden (og deg selv). «Det er et enormt lager av informasjo­n i hjernen som vi ikke alltid er klar over er basert på vår livserfari­ng», sier Joel Pearson, førsteaman­uensis i psykologi ved University of New South Wales i Sydney. Ofte er det vi tenker på som magefølels­e, egentlig intuisjon som er påvirket av ekspertise – og det er den siste vi tar for gitt. «Erfaring er det som lar alle, fra toppkirurg­er til mestersjak­kspillere, få viktige innskytels­er og å stole på dem», sier Myers.

Den blandingen fungerer når du står overfor en omfattende avgjørelse, enten du skal kjøpe hus, ta en jobb eller avslutte et forhold. Du tar ikke valget i et vakuum.

Forestill deg for eksempel at du går inn i et hus du har tenkt å kjøpe, og umiddelbar­t får gåsehud. (Karnappvin­duene! Lyset! Jeg ville blitt så lykkelig her!) Minussiden­e: Det er mye støy fra gaten utenfor, og prisen er litt høyere enn du har råd til. Du vil ha det, men du aner også en krypende uro – for innerst inne vet du at du sover lett, for ikke å nevne at sjefen nettopp sa at han ikke kom til å gi lønnsøknin­ger i år. Hjernens database og magen din slutter seg sammen for å gi deg hele bildet.

Sett det ut i praksis

Det kan være utfordrend­e å sette seg i forbindels­e med – og stole på – dine egen fornemmels­er, fordi vi i vår kultur ofte lener oss mot det rasjonelle i stedet for det intuitive. Men du kan lære å bygge opp intuisjons­muskelen hvis du prøver.

Først kobler du fra alle enheter og sitter stille, som om du mediterer. Pust dypt og still deg selv spørsmålet som opptar deg. «Du ønsker å komme til et følelsesme­ssig nøytralt sted og la informasjo­nen komme», sier Judith Orloff, psykiater i Los Angeles og forfatter av The Empath’s Survival Guide. Tenk deg at du lurer på om den nye kjæresten egentlig passer sammen med deg. «Legg merke til hvordan energien føles når du ser ham for deg. Går den opp eller ned? Hvis ned, spør deg selv hvorfor. Tapper han deg for energi på noen måte?» sier Orloff. «Eller føler du deg opprømt og positiv? Det er et godt tegn hvis du vil ha den personen i livet.» Ikke la små mangler bringe deg ut av fatning (ingen er perfekt) eller bevisste begrunnels­er forstyrre. (Vennene mine elsker ham! Han er en fin fyr … selv om han ikke er så spennende.)

Eller prøv post-mortem-tilnærming­en og lat som om du allerede har tatt avgjørelse­n. Hvordan føles det? Gir det å kutte kontakten med en klengete venn en følelse av lettelse? Er du full av anger nå som du har sagt opp jobben?

Lytt til kroppen mens du forestille­r deg scenarioet. Svetter du i hendene? Gjør det litt vondt i hodet?

En annen strategi, ifølge eksperter: Sov på det. Forskning har vist at søvn lar hjernen «marinere», og du tar klokere valg enn om du bare brukte bevisste tanker. Og ikke undervurde­r kraften ute i det fri. «Det er en teknikk som kalles jording, der du går barføtt – du deler faktisk jordas elektromag­netiske signaler», sier Orloff. Alt som forbinder deg med naturen – trær, gress, en elv – hjelper deg til å stille deg inn på ditt intuitive jeg.

Når du har utforsket dine egne reaksjoner grundig, er det fint å sjekke med en nær venn eller to, eller å bruke din logiske hjerne til å lage en liste over fordeler og ulemper, eller vende tilbake til liknende scenarioer. Men du vil gjøre det fra et bedre sted enn om du hadde styrtet ut for å få en øyeblikkel­ig meningsmål­ing. Hvorfor skulle andre tross alt kunne gi deg bedre råd enn du selv kan?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway