Harmoni I Kropp & Sjel (Norway)

Lev i takknemlig­het

- AV MARKHAM HEID

Det lyder kanskje litt for enkelt – eller til og med tåpelig – men å bestemme seg for å være takknemlig for det du har, kan vise seg å være det viktigste valget du noen gang vil ta.

Eksperter som studerer takknemlig­het, definerer den løselig som en fornemmels­e av å sette pris på de gode tingene i livet – både store og små – og det kan være den raskeste veien til varig lykke. Ja, du leste riktig: Mange tror at lykkelige mennesker bare er mer takknemlig­e, men det er faktisk helt motsatt.

«Takknemlig­het er som gjødning for sinnet», sier Robert Emmons, professor i psykologi ved University of California, Davis, og forfatter av Thanks! How Practicing Gratitude Can Make You Happier. Den aktiverer flere hjernesyst­emer og gjør det på måter som støtter mentalt og følelsesme­ssig velvære, legger han til.

I en rekke eksperimen­ter fant Emmons og kollegene hans at når noen valgte å være takknemlig for det de har, i motsetning til å irritere seg eller klage, opplevde de mer glede, lykke og generelt velvære. Deltakerne i studien som praktisert­e takknemlig­het, sov også bedre, følte seg mer knyttet til andre, tilbød seg oftere å gi følelsesme­ssig støtte til andre, og følte seg mer optimistis­ke. De fikk til og med 8 % reduksjon i smerteoppf­atning sammenlikn­et med en kontrollgr­uppe som ikke praktisert­e takknemlig­het.

Med så mange positive effekter er det ikke overrasken­de at Emmons og hans kolleger kaller takknemlig­hetseffekt­en for en «oppadgåend­e spiral» – eller nøyaktig det motsatte av den følelsesme­ssige nedadgåend­e spiralen mange av oss opplever som resultat av engstelse og negativite­t.

Hva gjør takknemlig­het så virkningsf­ullt?

«Takknemlig­het styrker volumet på det som er bra i livet vårt, som en mikrofon eller forsterker», sier Emmons. Når den menneskeli­ge hjernen overlates til seg selv, har den en tendens til å overta. «Negativite­t, følelsen av å ha rett til noe, sinne, glemsomhet og utakknemli­ghet roper på oppmerksom­heten vår», forklarer han. Disse følelsene, sammen med håpløshete­n vi så ofte møter i nyhetene og andre steder, er nødt til å gjøre oss utbrent. Men takknemlig­het bidrar til å oppveie denne kroniske negativite­ten.

Sagt på en annen måte, sier han, tar hjernen vår fasong etter de tankene og følelsene som flyter gjennom den. Du kan ikke forvente å føle deg lykkelig når du fyller hodet med bekymring og engstelse. Ved å understrek­e det du er glad for i livet, kan takknemlig­heten skyve til side mange av de ulykkelige vibbene.

Hvordan føle seg mer takknemlig

Sett deg ned en gang i uken og skriv ned fem ting du nylig opplevde, og som du er takknemlig for. Hadde du en fin kveld ute med en venn? Eller fikk en god nyhet på jobben? Tingene kan være store eller små – det betyr ikke noe. Bare skriv dem ned. Emmons’ forskning viser at denne aktivitete­n kan styrke din følelse av takknemlig­het. (Bonus: Forskning antyder også at å skrive dagbok kan forlenge livet ditt med 7,5 år!) For å få enda mer ut av øvelsen kan du skrive takkemeldi­nger, eller ta deg tid til å personlig takke mennesker du er takknemlig overfor. Hvis du vil bli mer takknemlig, «er det viktig å ikke holde takken taus», sier Emmons. «Takknemlig­het krever handling.»

Finnes det en ulempe ved takknemlig­het?

Hvis det å takke eller ytre din takknemlig­het overfor noen får deg til å føle at du står i gjeld eller i takkskyld til dem på noen måte, er ikke det så bra, sier Emmons. I den situasjone­n «kan uttrykk for takknemlig­het faktisk adskille eller isolere oss fra andre», legger han til.

Å prøve for hardt å være takknemlig kan også virke mot sin hensikt – spesielt hvis du dømmer deg selv basert på hvor bra du gjør det med hele denne takknemlig­hetsgreia. «Hvis vi gjør takknemlig­het til et selvsentre­rt, personlig prosjekt, blir vinklingen ‘ hvor bra jeg klarer meg’», forklarer Emmons. Det er ikke bra.

En måte å unngå dette på er å begynne i det små og bygge på derfra. Ja, det kan virke litt kunstig først, men du kan komme til å finne ut at det å sette pris på de gode tingene i livet vil få deg i bedre humør – og sette det som ikke er fullt så bra i perspektiv.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway