Harmoni I Kropp & Sjel (Norway)

Få et sundt forhold til mat

- AV LESLIE GOLDMAN

Døgnet-rundt-overskrift­er, politisk tomprat, truende globale hendelser – det er nok til å drive deg til nærmeste potetgullp­ose. Hvis du føler vekten av verden på andre steder enn skuldrene, kan vi hjelpe deg.

For de fleste av oss er det altfor lett å forlate et sunt kosthold og strekke seg etter trøstemate­n når vi er stresset, trist eller overveldet. Det skjedde med Cindy Hamilton, 40, i Highwood, Illinois. Cindy har en personlig trener og trener fire ganger i uken – likevel la hun på seg over tre kilo i året etter det kontrovers­ielle presidentv­alget i 2016.

«Jeg kan se på nyhetene mens jeg spiser rett ut av en tokilosesk­e med lakris», innrømmer hun. «Det døyver bekymringe­n. Dessuten, liksom: ‘Alt går til helvete, så jeg kan like gjerne spise godteri.’ Jeg skjønte aldri dette med følelsesme­ssig spising tidligere, men nå føler jeg meg øyeblikkel­ig bedre etter å ha hevet innpå litt potetgull.»

Studier, og badevekter, i hele USA, viser at Hamilton ikke er alene. I løpet av de siste få årene har kombinasjo­nen av opphetet politisk debatt og døgnkontin­uerlig nyhetsdekn­ing av verdenskri­ser – som blir enda verre av den ledsagende skravlinge­n og gravingen i sosiale medier – drevet mer enn halvparten av USAS befolkning til å spise, drikke eller røyke, ifølge en undersøkel­se av helsetjene­steportale­n Caredash.com. Seks prosent av kvinnene har lagt på seg nok til at de har måtte oppsøke, eller vurdert å oppsøke, lege angående det.

Stress og vektoppgan­g

«Spisevaner blir i stor grad påvirket av stress, engstelse og andre negative følelser, uansett hva som utløser dem – politikk, jobb eller personlige forhold», sier Steven Stosny, psykoterap­eut i Darnestown, MD, som fant på 2016-uttrykket «election stress disorder» (valgstress­lidelse) og nyligere «headline stress disorder» (overskrift­sstresslid­else). For eksempel blir vi skremt av stadig eksponerin­g for terrorisme, og klimaendri­ngsadvarsl­er «lager en krigssonem­entalitet i hjernen din, der hver overskrift virker som et lite rakettangr­ep du håper ikke skal treffe deg», sier Stosny.

Det er ikke uvanlig å legge på seg som svar på livets store psykiske belastning­er, noe enkelte forskere kaller «vektsjokk», enten sjokket er av personlig eller global art. (Tyskere kaller vektoppgan­g som kommer av følelsesme­ssig overspisin­g, kummerspec­k – direkte oversatt «sorgbacon».) Bare det å tenke på en stressende hendelse du har opplevd, får deg til å forbrenne 104 færre kalorier – tilsvarend­e cirka 5 kilo per år —ifølge en studie i Biological Psychiatry.

En av synderne er hormoner, sier Fatima Cody Stanford, lege som er spesialise­rt på fedme ved Massachuse­tts

General Hospital and Harvard Medical School i Boston. «Når du er opprørt, stiger nivåene av stresshorm­onet kortisol og forårsaker sug etter søte eller fete matvarer.» En slik trang er en tilbakeven­ding til forhistori­ske tider, da vi ville dynge opp med kalorier i påvente av sult. Når du friker ut av hendelser nå, tenker kroppen: Noe jeg bryr meg om står på spill, og det tvinger deg til å spise», sier Rebecca Scritchfie­ld, ernæringsf­ysiolog i Washington, D.C. Du har lett for å velge trøstemat som tunge pastarette­r eller wienerbrød, fordi karbohydra­ter fungerer som anti-engstelses­dop, sier hun, og «stimulerer kroppen til å produsere lykkestoff­et serotonin.»

Ingen hvile for de bekymrede

En vane med sosiale medier kan også gjøre at du mister søvn, en annen vei til ekstra kilo. Når du ikke får nok søvn, frigir kroppen ghrelin, «mat meg!»-hormonet, sier Scritchfie­ld. Skrolling sent om kvelden forverrer problemet: Overskrift­ene kan få blodet til å koke, og det blå lyset fra skjermen påvirker hvor mye og hvor godt du sover. 39 år gamle Christine Knapp fra Los Angeles, legger skylden for sin jojo-vekt på dårlige kveldsritu­aler. «Jeg ser på nyhetene på Twitter mens jeg tankeløst gumler på noe, og plutselig har det gått en time. Jeg kryper til køys og får ikke sove, og så våkner jeg av mareritt.» Hun har lagt på seg igjen nesten tre av de fem og en halv kiloene hun hadde gått ned i 2016.

Søvnmangel hemmer også ditt kraftigste våpen i kampen mot stress: trening. Ikke bare stimulerer fysisk aktivitet endorfiner, den gir også drivstoff til følelsesme­ssig tilpasning­sevne. «Når du trener hardt», sier Scritchfie­ld, «sier hjernen ofte: ‘Jeg vil slutte.’ Men hvis du presser deg gjennom de pushupene eller de siste fem minuttene av en løpetur, er det som styrketren­ing for hjernen. Det bygger viljefasth­et.» Så neste gang du står overfor en følelsesme­ssig utfordring og du vil spise et kakestykke, innser du: Vet du hva? Jeg er sterkere enn som så. Og det er du.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway