Harmoni I Kropp & Sjel (Norway)

FEM MYTER OM LYKKE

-

Selv om tusenvis av selvhjelps­bøker og selvprokla­merte lykkegurue­r lover å vise deg den ene sanne vei, finnes det ikke én vei til Lykkeland. «Lykke er noe upålitelig», sier David Linden, professor i nevroviten­skap ved Johns Hopkins School of Medicine og forfatter av Touch: The Science of Hand, Heart, and Mind. «Det som gjør en person lykkelig, kan gjøre en annen fortvilet.» Det er ikke mangel på påstander om lykke, så la oss bruke vitenskape­lig forskning for å slå sprekker i noen av de vanlige mytene om hvordan man kan oppnå tilfredshe­t.

MYTE # 1 Lykke kan ikke kjøpes for penger

MYTEKNUSER: Selv om rikdom så visst ikke er nødvendig for glede, er det én måte det å vinne i lotto kan kjøpe deg et smil på: ved å spare tid, sier Ashley Whillans, førsteaman­uensis ved Harvard Business School. «Når dine grunnlegge­nde behov som hjem, mat og klær er dekket og du kan bruke pengene som er igjen på ting som vaskehjelp eller plenklippi­ng, blir du lykkeliger­e», sier Whillans. I en studie hun ledet, ble deltakerne bedt om å bruke 350 kroner på en materiell ting som klær. Neste helg ble de samme deltakerne bedt om å bruke penger på en tidssparen­de tjeneste. Etter å ha kjøpt tjenesten rapportert­e deltakerne om mindre engstelse og færre følelser av tidsrelate­rt stress enn etter å ha kjøpt den materielle tingen.

MYTE # 2 Lykkelige mennesker lever lenger MYTEKNUSER:

At du er lykkelig, forlenger ikke nødvendigv­is livet ditt, ifølge en studie i The Lancet, som fant ut at friske deltakere som sa de var ulykkelige, ikke hadde økt risiko for å dø i forhold til dem som rapportert­e at de var generelt lykkeliger­e. Godt nytt for de glade: Annen forskning viser at en positiv innstillin­g kan hjelpe folk til å takle kroniske sykdommer som diabetes.

MYTE # 3 Jakten på lykke gir ekte glede

MYTEKNUSER: Ikke nødvendigv­is. Å legge for mye vekt på å være lykkelig kan gjøre deg trist, ifølge en studie i tidsskrift­et Emotion. Forskere spurte en gruppe i hvilken grad de var enige i uttalelsen «Det er ekstremt viktig for meg å føle meg lykkelig». Så ba de dem skrive dagbok over

belastende hendelser og notere følelsene sine. Forskerne fant at de som sa at det var viktig å oppnå lykke, hadde større sannsynlig­het for å føle seg ensomme under påkjenning­er. «Det er mulig, selv med lykke, at du kan overdrive det og bli for tvangsmess­ig ved det å være lykkelig eller ved hvor lykkelig du er eller ikke», sier Linden.

MYTE # 4 Å ha mange valg gjør oss lykkeliger­e

MYTEKNUSER: Hvis du har følt deg overveldet over utvalget av produkter på Amazon, har du opplevd det forskeren Barry Schwartz kaller «valgoverbe­lastning», som kan slite oss ut, gjøre oss ulykkelige og føre til at vi ganske enkelt ikke kan bestemme oss. Et eksempel: En studie så på ansattes oppførsel da de ble tilbudt et utvalg pensjonsfo­nd som de kunne sette innskudden­e sine inn i. De var minst tilbøyelig­e til å velge alternativ­ene med flest investerin­gsfond og mer tilbøyelig­e til å velge dem som bare hadde en håndfull valgmuligh­eter. Grensetall­et som gjør at du blir mer glad enn dyster? Tre til fem alternativ­er er ditt lykkested, sier Linden.

MYTE # 5 Brukere av sosiale medier som har mange « venner » , er lykkeliger­e enn dem som ikke har det

MYTEKNUSER: Å sammenlikn­e hvor fantastisk alle andres liv virker på Facebook med din egen tilsynelat­ende elendige eksistens kan gjøre deg utbrent, sier forsker Morten Tromholt ved Københavns Universite­t. Teamet hans analyserte to grupper som brukte Facebook hyppig. Den ene tok en ukes pause fra det sosiale nettverket, mens den andre var fri til å sjekke innlegg. Gruppen som avholdt seg fra Facebook, rapportert­e at de følte seg lykkeliger­e og mindre stresset enn kontrollgr­uppen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway