Harmoni I Kropp & Sjel (Norway)

NEGATIV TANKE: Du tror at det du føler, er slik ting er

-

Du kan sette pris på en kveld hjemme, men siden du ikke har noen planer i kveld, føler du deg ensom. Du krøller deg sammen i sofaen og tenker: Ingen bryr seg om meg. Jeg er helt alene.

HVA PROFFENE KALLER DET: Følelsesme­ssig resonnerin­g

AVSLØRENDE TEGN: Hjernen din blander sammen følelser og virkelighe­t. Når du føler deg ensom, tror du at ingen bryr seg om deg. Du føler deg skyldig, du tror at du må ha gjort noe galt.

BEKJEMP DET NÅ: Få litt avstand til følelsene slik at du kan begynne å kjenne dem igjen som nettopp det: følelser. I The Happiness Trap anbefaler psykolog Russ Harris å beskrive følelsen («jeg er ensom») som en midlertidi­g tilstand: «Jeg føler meg ensom.» Så kan du prøve å legge til mer avstand mellom deg og følelsen ved å omstruktur­ere utsagnet litt til: «Jeg legger merke til at jeg føler meg ensom.» Ta det et skritt videre med litt sprøhet. Harris foreslår å synge «jeg er»-utsagnet til melodien til «Happy Birthday». Så prøver du å synge den med tegnefilms­temme. Selv hvis du ikke trekker på smilebånde­t, legger du mer avstand mellom ditt latterlige jeg og den enda tåpeligere negative tanken.

BLI KVITT DEN FOR GODT: Demp en tendens til følelsesme­ssig resonnerin­g gjennom meditasjon. «Den sentrale ferdighete­n som kommer fra meditasjon, er desentrert bevissthet – evnen til å oppfatte tanker som forbigåend­e», sier Fredrickso­n. «Så hvis du føler deg trist, betyr ikke det at du er mislykket. Hvis en sint følelse oppstår, kan du gjenkjenne den uten å identifise­re deg altfor mye med den.» En måte å begynne på: Bruk ett minutt på å gå mentalt igjennom hvordan hele kroppen føles. Det å konsentrer­e seg

om fysiske fornemmels­er, som hvordan stolen føles mot ryggen, er en kjapp påminnelse om at tankene og verden rundt deg er tydelig adskilt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway