Harmoni I Kropp & Sjel (Norway)

NEGATIV TANKE: Du antar at alt er din feil

-

Du kom virkelig godt overens med det nye medlemmet i lesesirkel­en din. Men så hører du fra en venninne at hun melder seg ut, uten å oppgi noen grunn. Din første tanke: Det var antakelig noe jeg sa. Var jeg ikke vennlig nok? Likte hun meg ikke?

HVA PROFFENE KALLER DET: Personalis­ering

AVSLØRENDE TEGN: Du har en tendens til å tenke at du er ansvarlig for all negativite­ten rundt deg, uten å vurdere andre forklaring­er.

BEKJEMP DET NÅ: Øv opp litt perspektiv for å få slutt på denne feilaktige tenkingen. Neste gang det slår deg å personalis­ere noen andres adferd, ha en imøtegåels­e klar, som: Dette er bare negative tanker. Jeg er ikke ansvarlig for alt mulig.

En sprøere fiks: Gå gjennom en døråpning. «Det gir deg en ny kontekst», sier Fredrickso­n. Ifølge forskere ved University of Notre Dame gir handlingen å gå over en terskel signal til hjernen om at du endelig er ferdig med denne situasjone­n og klar til å gå videre til noe nytt.

BLI KVITT DET FOR GODT: Aksepter at du «99 % av tiden ikke har noen ting å gjøre med stemningen som andre er i», sier Rebecca Gladding, psykiater og medforfatt­er av You Are Not Your Brain. (Kanskje lesesirkel­kompisen flyttet, eller kanskje hun må ta seg av en syk forelder, eller kanskje tusen andre ting.) Hvis du fremdeles ikke kan komme over det, eller begynner å stille spørsmål ved om du har rett eller ikke, vurder å høre med noen andre for å finne ut hva som skjer, eller be en venn om perspektiv, sier hun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway