Harmoni I Kropp & Sjel (Norway)

NEGATIV TANKE: Du er fiksert på minussiden

-

Risottoen i middagssel­skapet ditt nylig ble virkelig vellykket, samtalen fløt lett, og selv den sjenerte kusinen din lot til å trives. Men desserten din var mislykket – ostekaken var ikke blitt stiv og smakte mer surt enn søtt. Mange dager etter selskapet tenker du fremdeles på den.

HVA PROFFENE KALLER DET: Overdrivel­se av det negative

AVSLØRENDE TEGN: Du har falkeblikk for irriterend­e detaljer, og du har tendens til å blåse dem opp til alle de positive sidene – og hele konteksten – forsvinner av syne.

BEKJEMP DET NÅ: Tving deg selv til å notere tre bra ting i stedet. (Desserten ble flat, men husker du hvor godt de likte risottoen?) Hvis den negative tanken fortsetter å komme tilbake, tenk, si eller til og med rop ordet «Stopp!», råder Sonja Lyubomirsk­y, professor i psykologi ved University of California, Riverside.

BLI KVITT DET FOR GODT: Når denne typen tanker dukker opp om noe som er mer permanent, som kroppen din eller ekteskapet ditt, prøv dette: Skriv ned den negative tanken, krøll sammen papiret og kast det. I en studie ved Ohio State University fikk personer som skrev ned negative ting om kroppen og så kastet notatene, et mer positivt selvbilde senere, sammenlikn­et med dem som beholdt papirene. «De kvittet seg fysisk med tankene, men det var som om de kvittet seg med dem mentalt også», sier Richard Petty, studiens medforfatt­er og psykologip­rofessor ved universite­tet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway