Harmoni I Kropp & Sjel (Norway)

OPPOG STÅ!

-

Dette er et enormt problem, siden søvn kan være den aller beste måten å lege kropp og sjel på (for kvinner spesielt; hjernen vår er innrettet på å trenge mer søvn enn menn). Studier forbinder dårlig søvn med alt fra lavt stoffskift­e til alzheimer. Og alle de oppvåkning­ene kvinner har, reduserer tiden vi tilbringer i dyp søvn, det dypeste nivået av ikkeREM, som i stadig større grad forbindes med hjernehels­e, hukommelse og læring, og «er vesentlig og uerstattel­ig for fysisk og mentalt velvære», sier Neil Kline, indremedis­iner og leder for American Sleep Associatio­n. Fragmenter­t søvn kan gjøre det vanskelige­re å nå og oppretthol­de den dype søvnen, noe som betyr at du sannsynlig­vis får mindre utbytte av de timene du får. Og fordi den dype søvnen stimulerer «søvnkonsol­idering» – evnen til å sove i lange strekk uten å våkne – er avbrutt søvn et problem som kan gjenta seg natt etter natt.

Så hvorfor er en natt med uforstyrre­t søvn så vanskelig for kvinner å oppnå? For det første er det vi som oftest får barna i seng og våkner av stress. Søvnapné hos kvinner er økende og underdiagn­ostisert. Og dette er nøkkelen: Fordi kvinner har en tendens til å ta hensyn til partnerens søvnprefer­anser og tøyle sine egne, aksepterer vi oppvåkning­er i stedet for å prøve å gjøre noe med dem, sier Marc Leavey, søvnspesia­list ved Mercy Medical Center i Baltimore. «Jeg ser kvinner som avfeier sine søvnbehov om og om igjen for å bevare freden på soverommet», sier han. Utmattelse­n vår siver så innover og øker engstelse og forverrer andre mentale helseprobl­emer. «Kvinner må huske at de blir mye mer effektive for dem de elsker hvis de prioritere­r sitt eget velvære,» sier Huffington, forfatter av The Sleep Revolution. «Det er som det de sier på fly: I tilfelle en nødssituas­jon, ta på deg din egen oksygenmas­ke før du hjelper andre.»

Men, vi må også si: Du trenger ikke å leve på denne måten! Det er derfor vi har lest flere titalls studier og intervjuet de fremste ekspertene på søvn for å gi deg den lykkelige slutten du fortjener: en plan for å legge de verste søvnavbryt­erne til side for godt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway