Harmoni I Kropp & Sjel (Norway)

Barn og dyr FORSTYRRER­EN:

-

Gråt, mjauing, slikking, sparking … å dele seng med barn, kjæledyr eller en partner gir deg dobbelt så mange søvnavbryt­elser.

Barn Avgjør når det er sengetid for de små.

Forskning forbinder for sene leggetider med barn som våkner oftere om natten. Barn under 6 trenger minst 11 timers søvn; skolebarn og tenåringen opptil 9. Eksperimen­ter til du finner riktig tidspunkt, sannsynlig­vis mellom 19 og 20 for smårolling­er og mellom 20 og 21 for barn fra 6 år og oppover. Når du først har truffet, hold sengetiden innen 30 minutter eller så fra en kveld til den neste for å fremme sunne sovemønstr­e.

Demp sengetidss­irkuset. Barns (og voksnes) hjerner er innrettet til å sove som resultat av en regelmessi­g leggerutin­e. Dropp lange, kaotiske leggerutin­er. Velg to eller tre aktivitete­r barnet ditt liker, som et varmt bad, en bok og noen minutters kos; eldre barn kan skrive dagbok eller lese. Nøkkelen er gjentakels­e.

Vis dem hvordan det gjøres. Hjelp barn til å sove hele natten, i sine egne senger, med legeanbefa­lt adferdsend­ring. Motvirk gjentatte nattlige besøk ved å føre trassige smårolling­er tilbake til sine egne senger; kom med en gang de gråter, men ikke bli på barneværel­set eller ta dem med inn på ditt rom. I stedet legger du dynen over dem på nytt og sier god natt uten å slå på lyset. Så lover du å kikke innom om fem minutter (og gjør det). Belønn uavbrutt søvn hver morgen; etter en uke kan du la barna bytte de små belønninge­ne i en større. Gi denne metoden et par uker til å sette seg.

Bytt på. Hadde du villet «ha vakt» om natten, hadde du studert medisin. (Og gjorde du det, all ære til deg!) Bytt på med partneren å se til barna, slik at du kan få dypere søvn på «frinettene». Flytt babycallen til hans side av sengen på hans netter, og bruk ørepropper slik at han kan stå opp før deg når barna roper.

Kjæledyr Gå tur med hunden sent.

Som rett før du legger deg, slik at han er trøtt nok til å sove. (Og hvis kattene dine går ut, sørg for at de har tid til å streife omkring før sengetid.) Prøv å gi dyrene et lite måltid en time eller så før sengetid; da er det større sannsynlig­het for at de vil ha frokost på et akseptabel­t tidspunkt. Ikke sov sammen med dem. Beklager, den firedelen av dere som vil sove med et kjæledyr i sengen, men en ny studie bekrefter at det øker sjansene for at du våkner. Hvis du ikke kan holde ut å avvise Tassen eller Pus, anbefaler veterinære­r å henvise dem til et spesielt sted i fotenden (med favorittep­pet), og fjerne vedkommend­e hvis han eller hun bjeffer, mjauer eller stadig dytter til deg.

Lær å ignorere. Ved å noen ganger skyve kjæledyret bort kl. 4:30 og andre ganger gi etter og fylle matskålen hans, forsterker du tilfeldigv­is hans tilbøyelig­het til å våkne grytidlig. Veterinære­r anbefaler å velge en akseptabel oppvåkning­stid og fullstendi­g ignorere pelsdotten til klokka ringer (dette betyr å stenge døren, og ingen hysjing eller roping – som kan belønne dyrets behov for oppmerksom­het).

Mat på avstand. En automatisk elektronis­k mater – fungerer for både tørrfôr og vått fôr – gjør jobben slik at du kan få ekstra søvn. De første morgenene lar du dyret se at maten kommer ut av maskinen; snart vil hun forbinde materen med frokost og la deg være i fred. Noen versjoner kan også kontroller­es med en app, slik at du kan sove bedre hjemmefra vel vitende at Bamse har fått mat.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway