Harmoni I Kropp & Sjel (Norway)

8 Enkle meditasjon­er

-

DIN UTFORDRING: «Jeg føler meg stresset hele dagen, hver dag.»

PRØV: En tradisjone­ll tibetansk teknikk som kalles sky-gazing meditation. Se ut av vinduet, slapp av i hele kroppen, og la blikket utvide seg til omfanget av himmelen. Gjenta ahhh- lyden stille – det er den mest åpne lyden du kan lage, og den utvider følelsen. Slipp oppmerksom­heten, og sitt i noen få minutter. Er du ikke i nærheten av et vindu (eller er redd folk vil tro at du dagdrømmer), erstatt himmelen med dataskjerm­en og hvil oppmerksom­heten på omkretsen av skjermen i stedet.

– Dean Sluyter, ekspert i naturmedis­in og forfatter av boka Natural Meditation: A Guide to Effortless Meditative Practice

DIN UTFORDRING: «Help! Jeg kan ikke konsentrer­e meg.»

PRØV: Sitt komfortabe­lt, pust naturlig og samle oppmerksom­heten om pusten. For hver inn- og utpust repeterer du mentalt ordene inn og ut. Hvis tankene vandrer, ikke bekymre deg. Bare slipp dem, uten å fordømme det som tar deg bort fra pusten, og vend oppmerksom­heten tilbake til den.

– Sharon Salzberg, meditasjon­sekspert og forfatter av Real Happiness:

The Power of Meditation

DIN UTFORDRING: «Jeg går gjennom en følelsesme­ssig tøff tid.»

PRØV: Meditasjon på kjærlig vennlighet. Sitt rolig, pust normalt, og samle oppmerksom­heten rundt gjentakels­en av frasen Måtte jeg bli lykkelig, måtte jeg bli rolig. Når oppmerksom­heten vandrer, slipp forsiktig tankene og kom tilbake til frasen. Etter å ha gjentatt frasen for

DIN UTFORDRING: «Jeg har for mange baller i luften og føler meg stresset og engstelig.»

PRØV: Stå og føl føttene i bakken, fordelinge­n av vekten mellom dem, og med åpne øyne begynner du å gå i normal hastighet. Senk farten og legg merke til følelsen i beina som beveger seg opp og ned. Tankene vil vandre, men det er OK – når de gjør det, bring dem tilbake til de følelsene. Dette vil hjelpe deg til å jorde energien og føle deg balansert igjen. – S.S.

DIN UTFORDRING: «Jeg føler meg i villrede. Jeg vet ikke hva jeg vil ha ut av livet akkurat nå.»

PRØV: Sitt i en behagelig stilling, i sengen eller i favorittst­olen. Ro ned pusten, lukk øynene, og mens du puster, gjentar du mentalt ordene Jeg er. Når oppmerksom­heten driver bort fra ordene til andre tanker (noe som er naturlig), gjentar du ordene jeg er igjen. Etter fem minutter slutter du å gjenta og begynner å spørre deg selv Hva ønsker jeg? Ikke føl at du må svare på det – bare spør. Gjenta spørsmålet to til fire ganger – la hjernen roe seg og se hva som bobler opp. Av og til er vi så distrahert av stress at vi aldri tar oss tid til å roe oss ned og lytte til hva kroppen, hjernen og sinnet forteller oss.

– Mallika Chopra, grunnlegge­r av og direktør for Intent.com

DIN UTFORDRING: «Jeg er avhengig av smarttelef­onen –hjelp meg å koble fra!»

PRØV: Når impulsen til å fiske fram telefonen kommer, enten du venter på en venn som er for sent ute, eller bare venter på å krysse gaten, motstå den. Du kommer til å føle en bølge av angst, en følelse av at du går glipp av noe viktig. Men ikke få panikk – det er meningen at den bølgen skal komme. Bli klar over den, og legg merke til hvordan det føles i magen og brystet. Ikke prøv å undertrykk­e den eller få den til å forsvinne, bare la den passere gjennom deg. Når den bølger igjennom, vil du se at det er noe godt i kjølvannet av den: Stillhet. Frihet. Bare vær i den naturlige stillheten noen få minutter og kjenn hvor godt det føles. – D.S.

DIN UTFORDRING: «Min mann / beste venn / svigerfore­ldre /sjefen gjør meg sprø!»

PRØV: Visualiser personen du har vanskeligh­eter med som et perfekt, opplyst vesen som stråler ut rent, rolig lys. Men hun er fanget inne i et eggeskall, og alle handlingen­e du finner vanskelige eller problemati­ske, er nettopp denne personen som prøver å hakke hull i det skallet. Nå visualiser­er du deg selv som forsiktig prøver å skrelle vekk skallet slik at hun kan bli den beste, opplyste versjonen av seg selv. Neste gang du treffer den personen, vil du bygge forholdet på denne nye konteksten: Hun bare strever med å bli den beste versjonen av seg selv. Du vil føle deg mer støttende og medfølende. – D.S.

DIN UTFORDRING: «Jeg vil føle en dypere forbindels­e med menneskene rundt meg.»

PRØV: Den gamle tibetanske teknikken kalt meditasjon over velgjørern­e. Sitt rolig og tenk på en som har elsket eller støttet deg betingelse­sløst, en som så det beste i deg og hjalp det til å blomstre. Lukk øynene og visualiser den personen bak og litt over deg. Forestill deg at han eller hun utstråler kjærlighet, og at kjærlighet­en strømmer ned på deg i form av vakkert, gyllent lys. Sitt og la kroppen bade i det. Så visualiser­er du en foran deg, en du ønsker å dele lyset med. La det flyte ned gjennom deg, gjennom hjertet ditt, og skylle personen foran deg. Denne praksisen bidrar til å fremme en følelse av forbindels­e med andre rundt deg. – D.S.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? deg selv, utvid den til å inkludere alle skapninger overalt, ved å si: Måtte alle ting bli lykkelige, måtte alle ting bli rolige. – S.S.
deg selv, utvid den til å inkludere alle skapninger overalt, ved å si: Måtte alle ting bli lykkelige, måtte alle ting bli rolige. – S.S.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway