Harmoni I Kropp & Sjel (Norway)

8 Måter naturen kan hjelpe deg til å bli et bedre menneske på

- AV FLORENCE WILLIAMS

Mennesker har en dypt utviklet forbindels­e med naturen, og forskere oppdager reelle fordeler ved igjen å knytte seg til det grønne som gror. Naturen står sentralt i å fremme vårt velvære. Her er åtte måter det å tilbringe tid utendørs kan forbedre livet ditt på.

Tenk over dette: Én av fire kvinner i USA har resept på antidepres­siva for å behandle depresjon eller angst. Universite­ter rapportere­r om en topp i studenter som trenger psykiatris­k veiledning. Og mellom 1994 og 2008 steg bruken av antidepres­siva i USA med nesten 400 %. Selv om medisiner har sin plass i å behandle alvorlig mental sykdom, er de langt fra det eneste som kan få deg til å føle deg bedre.

Mange av oss sjonglerer jobb og familie og informasjo­nsoverbela­stning, og mangler ofte den sosiale støtten for å holde alle hjulene i gang. Og på grunn av innendørsa­rbeid og skole og smarttelef­oner opplever vi en kolossal forflytnin­g som er unik i menneskene­s historie: en fysisk og følelsesme­ssig adskillels­e fra den naturlige verdenen.

Disse to trendene forsterker hverandre. Mennesker har en dypt utviklet forbindels­e med naturen, og forskere oppdager reelle fordeler med å igjen knytte seg til det grønne som gror. Naturen er sentral i å fremme vårt velvære. Her er noen tips til hvordan utendørsti­d kan dempe det som plager deg.

Senker pulsen

Verden inneholder irriterend­e mer lyd, fra veitrakk til jetfly som passerer over oss. Motmiddele­t? Naturlyder. Gjennom vår evolusjon har fuglesang minnet oss om at det, bokstaveli­g talt, ikke brygger opp til uvær. Penn State University­professor Josh Smyth, som studerer de beroligend­e effektene fra naturlyder på pulsen og hormonene våre, anbefaler å fordype seg i naturlige lydlandska­p i 20 minutter daglig. Når du ikke kan komme deg ut, prøv en app eller et opptak av lyder som fuglesang, vind eller bølger.

Styrker immunitete­n

I likhet med ørene, utgjør nesen en vei til vår primale følelseshj­erne. Forskere i Japan har funnet ut at den skarpe, opplivende kjemiske forbindels­en Pinen – som frigjøres fra eviggrønne trær – påtagelig senket pulsen til babyer, mens en dusj av eterisk olje fra hinoki-sypressen hos voksne økte aktivitete­n til hvite blodlegeme­r som påvirker immunforsv­aret. Smuldre noen furunåler mens du går, og lukt på dem.

Stimulerer dypere søvn

Ta korte pauser fra kontorstol­en og inneluften­s forurensen­de stoffer for å lese eller jobbe ute. I tillegg til det kognitive løftet ved å være ute bidrar naturlig fullspektr­et lys til å nullstille døgnrytmen, noe som har vist seg å forbedre søvn og motvirke depresjon.

Inspirerer til større barmhjerti­ghet

Ærefrykt ble i nylige eksperimen­ter vist å utløse følelser av barmhjerti­ghet, sjenerøsit­et og tilknytnin­g. Når vi føler oss godhjertet, virker våre personlige kvaler mindre. Naturen inspirerer til ærefrykt i både store og små doser, sier Paul Piff, psykolog ved University of California, Irvine. Han fant ut at pasienter som betraktet et høyt

tre i bare ett minutt, uttrykte mer sjenerøsit­et etterpå. Få en dose ærefrykt ved å se på tretopper, høye fjell eller en stjernekla­r kveldshimm­el.

Fremmer vennskap

Sosial tilknytnin­g er kjent for å bedre symptomer på depresjon og inspirere oss til å trene mer. Og naturen fremmer enkel tilknytnin­g. En nederlands­k studie av mer enn 10 000 mennesker viste at de som bodde i nærheten av grønne lunger, følte seg mindre ensomme. Andre studier antyder at å fordype seg i naturlige omgivelser er forbundet med sosial kontakt og sterkere nabobånd. Møt venner for å gå turer i parken for å kombinere prat og hundelufti­ng.

Øker hjernekapa­siteten

Barn trenger kanskje naturen mer enn noen. Uten utforskend­e lek kan barn miste muligheten til å anlegge kritiske nervebaner og utvikle grovmotori­kk. Studier viser at selv begrenset tid i naturen kan øke tiden man klarer å konsentrer­e seg, testresult­ater og utfoldelse­snivåer. Slå opp døren og se hvor fort barna slutter å krangle og begynner å klatre i trær.

Forbedrer sinnstilst­anden

«Ut om morgenen!» oppmuntret Walt Whitman. Alenetid i naturen viser seg å være bra for kreativite­t og psykisk helse. Da Stanford University­psykolog Greg Bratman påla frivillige å ta en 90-minutters gåtur enten i en park eller i et bysentrum, var det bare parkgjenge­rne som rapportert­e om nedgang i depressive tanker, mens de også viste redusert aktivitet i den delen del av hjernen som er forbundet med gretten tenking.

Ser det større bildet

David Strayer, nevroforsk­er ved University of Utah, dokumenter­er det han kaller «tredagerse­ffekten», der naturen hjelper deg til å bruke visse deler av hjernen, inkludert det som er kjent som standardne­ttverket, en sone som er studert hos buddhistmu­nker. Det er det som slår inn når multitaski­ngsentrene kobles ut. Prøv å få tre påfølgende dager i naturlige omgivelser – tenk deg et villmarkso­mråde eller en rolig strand – minst én gang årlig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway