Harmoni I Kropp & Sjel (Norway)

Helse

-

1 For hvert år virker det som du blir eldre, rundere og mer sliten … Først må du erkjenne at du har lagt på deg noen kilo. «Å akseptere at du selvfølgel­ig mister muskelmass­e og raske muskelfibr­e etter som du blir eldre, er et viktig skritt mot å sette seg nye mål», sier idrettspsy­kolog Barbara Walker. «De som har en sunn livsstil – innser at verdien ligger i å nyte fysisk aktivitet og den gode følelsen etterpå – har større sannsynlig­het for å holde seg til et program.» Kanskje det er derfor gateløp og løftekonku­rranser har aldersgrup­per. Enten din sport er sykling eller Crossfit, meld deg på en konkurrans­e. Så i stedet for å prøve å oppnå dine gamle tider (eller presse deg inn i din gamle jeans), bare prøv å konkurrere i din egen aldersgrup­pe. Hvis det lyder for intenst, prøv å ta en treningsut­fordring med familien eller en vennegjeng. Få alle i gruppen til å forplikte seg til et spesifikt mål – for eksempel 10 000 skritt per dag – og sett en sluttdato, da den som har gått mest, vinner. Hør med hverandre regelmessi­g hvordan det går, for å fremme ansvarsføl­else og moral. Hvis du synes at aktivitets­nivået ditt gjør mer vondt enn normal stølhet etter trening, få det undersøkt av en lege. Ingenting legger rakere en demper på treningsmå­l enn en skade.

2 Du vil trene og spise sunt, men føler at du mangler disiplinen Skaff deg en ansvarligh­etspartner. Kanskje dette er en som trener med deg regelmessi­g, eller en gruppe du kan kontakte på sosiale medier. Uansett, å vite at noen holder øye med framgangen din og heier på deg, kan gjøre det enklere å oppretthol­de sunne vaner.

3 Å trene fjerner ikke stress Prøv tai chi. Denne kampsporte­ns sakte, overveide bevegelser kan gi en munkeaktig zenfølelse, sier forskere i Sveits. I studien ble nybegynner­e som deltok på en ukentlig to timer lang tai chi-sesjon i tolv uker, roligere og 41 % mindre stresset etter et falskt jobbinterv­ju enn dem som ikke deltok.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway