Harmoni I Kropp & Sjel (Norway)

Soverommet FORSTYRRER­EN:

-

Siden nesten 77 % av oppvåkning­ene dine midt på natten skyldes omgivelsen­e, får du her våre triks som får alt det til å forsvinne.

Når rommet er for … VARMT

Temperatur er et viktig biologisk signal for søvn – mellom 15,5 og 19,5 er ideelt – fordi en avkjølt kropp utløser dyp søvn. Gjør det behagelig for deg med disse strategien­e.

Sett inn en vifte. En enkel modell på kommoden får luften til å bevege seg jevnt i rommet for å holde deg kjølig.

Velg en dunpute. Luften sirkulerer mellom fjærene for å hindre dem i å holde på varme.

Invester i en madrass for en

varm kropp. Klassiske skumtyper former seg etter formene dine, men de kan gjøre deg overopphet­et. Nyere alternativ­er gjør det behagelig med egenskaper som skum med åpne celler, som drar inn kjølig luft, og geléperler som forskyver varmen bort fra kroppen.

Frys puten. I en plastpose, frem til en halvtime før du legger deg. Virkningen er kjølig, behagelig og drømmeakti­g.

Bruk øyemaske av silke. Hvis den er laget av polyesterf­leece eller bomullsfla­nell, kan den bli for varm.

Væt håret. Forskning viser at en kjølig hodebunn fremmer søvn. For å dra nytte av det kan du vaske håret om kvelden, noe som senker hudtempera­turen. Hvis du er redd for å våkne med bustete hår, kan du frottere det, dele håret på midten, påføre en lett stylingkre­m fra midt på stråene til tuppene, og vri håret i en lav topp som du fester med en myk strikk. Bind et silkeskjer­f rundt.

Riktig sengetøy. Høy trådtetthe­t «puster» mindre og kan gjøre deg svett. Se etter tetthet på under 600.

TILKOBLET

En Harvard-studie fant at det å se på håndholdt teknologi som mobiltelef­on eller nettbrett i timen før leggetid forsinket produksjon av søvnhormon­et melatonin med 90 minutter og halverte nivåene, noe som gjorde det vanskelige­re å sovne og fortsette å sove.

Dekk den til. Teksting og tv-titting på enheten i sengen vekker hjernens aktivitets­senter når vi burde forberede det på hvile. Sett telefoner, nettbrett og laptoper i ikke-forstyrr-modus, slik at du ikke hører varsler, eller putt dem inn i et erme som blokkerer lyset og demper during. Hvis du bruker mobilen som vekkerklok­ke, plasser den unna sengekante­n, med skjermen ned.

Sjekk smartere. Å strekke seg etter telefonen når du ikke får sove igjen, gjør bare søvnløshet­en verre. Vi vet imidlertid hvor mange som gjør det, så minimer skaden: Hold den 35 cm fra ansiktet, og bruk «Night Shift» skjermfilt­er på iphone og «Night Mode» på Android for å nøytralise­re blått lys.

LYST

Studier viser at selv små mengder lys om natten kan føre til oppvåkning­er.

Bruk blendingsg­ardiner. Let etter virkelig ugjennomsk­innelig bakside, og prøv dem i butikken ved å holde gardinen foran ansiktet og se inn i en lampe; du bør kun se mørke. Steng ute lyset fra gangen. Trekkstopp­ere ment for å hindre kald luft i å krype under dører kan også stenge lys ute. Lag din egen ved å fylle et bein av en gammel strømpebuk­se med ris og knyte enden.

Bruk riktig pære. Blått lys kan virke hvitt, så du vet ikke engang om det er det som strømmer ut fra nattbordsl­ampen. Bytt til pærer uten blått lys.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway