Harmoni I Kropp & Sjel (Norway)

Stress FORSTYRRER­EN:

-

Kutt den onde sirkelen: Mangel på søvn aktiverer hjernens bekymrings­senter, noe som i sin tur gjør at du sover enda dårligere.

Ro ned hjernen

Du trenger en langsom, jevn puls – under 60 slag i minuttet – for å lede kroppen inn i ubevissthe­t. Det betyr å overbevise de løpske tankene om å saktne farten. Prøv hvilket som helst av disse punktene før du finner køya: Alle har vist seg å gi ro, slik at du bevarer søvnen.

Skriv det ned. Noter de tre fremste stressfakt­orene med en løsning for hver av dem. Bare det å erkjenne dem på denne måten stanser uproduktiv grubling og lar hjernen slå seg av.

Orgasme. Å ha en orgasme hjelper deg til å sove ved å frigjøre hormonet oksytocin (som nøytralise­rer stresshorm­oner), så vel som serotonin og noradrenal­in (som kan hjelpe kroppssykl­usen gjennom de dypere søvnstadie­ne og REM).

Ikke gå sint til sengs … Negative følelser kan vokse seg sterkere over natten, så diskuter viktige konfliktom­råder for å ta brodden av opphetede følelser.

… men sov på en avgjørelse. Ved å sortere minner og knytte nye ideer til tidligere erfaringer setter søvnen valget ditt inn i en kontekst og sørger for at du ikke gjentar tidligere feilgrep.

Prøv en progressiv avslapning­søvelse. Begynn med føttene og jobb deg oppover, spenn og slapp av hvert område i noen få sekunder til du kommer til toppen av hodet. Denne teknikken gjør deg klar over hva både spenning og hvile føles som gjennom hele kroppen, og signaliser­er til muskelgrup­pene at det er tid for søvn.

Bruk en tyngre dyne. Presset kan sette hjernen i gang med å pumpe ut beroligend­e nevrotrans­mittere – som når du får en klem.

Stans spiralen

Hvis du ofte blir fanget i en uendelig bekymrings­syklus, kan det å oppsøke en psykolog eller søvnterape­ut gjøre stor forskjell. Forskning viser at kognitiv adferdster­api er enda mer effektiv enn medisin for å hjelpe deg til å sove – og fortsette å sove. Hvordan kan du berolige deg selv der og da? Når du ligger lys våken og har panikk over gjelden din eller noe sjefen din sa, gjenta dette: «Dette er ikke noe jeg kan gjøre noe med midt på natten. Jeg lager en skikkelig plan i morgen tidlig.»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway