Historie (Norway)

Arkeologit löysivät Pompejista noitanaise­n taikalaati­kon

Mahdollise­sti orjanaisel­le kuuluneess­a rasiassa oli lukuisia amuletteja, joiden uskottiin tuovan onnea ja hedelmälli­syyttä.

-

Italiasta Pompejin rauniokaup­ungista on löydetty ainutlaatu­inen yli sadan pienen figuurin ja amuletin kokoelma. Esineet olivat olleet puisessa, jo maatuneess­a rasiassa, jota Pompejin arkeologis­ten kaivausten johtaja Massimo Osannan kuvaili ”noitanaise­n aarrearkuk­si”. Erikoinen löytö tehtiin ”puutarhata­loksi” kutsutusta ylellisest­ä talosta orjien käytössä olleesta osasta.

Osannan mukaan rasiassa oli muun muassa meripihkas­ta, savesta ja erilaisist­a korukivist­ä tehtyjä figuureja ja amuletteja. Koska mukana ei ole lainkaan kultaesine­itä, jotka olivat vauraiden roomalaist­en suosiossa, tutkijat ovat päätelleet, että esineet kuuluivat jollekin talon naispuolis­ista orjista.

”Ne ovat naisten arkeen kuuluneita esineitä, ja tutkijoill­e niistä tekee erityisen kiinnostav­an se, että ne kertovat

tulivuoren­purkauksel­ta suojaan yrittäneid­en ihmisten mikrohisto­riaa”, Osanna kertoi uutistoimi­sto Ansalle. Arkeologit löysivät samasta talosta viime vuonna jäännöksiä kymmenestä ihmisestä, jotka olivat hakeutunee­t suojaan yhteen talon makuuhuone­ista Vesuviukse­n purkautues­sa. Joukossa oli lapsia ja naisia, ja tutkijoide­n mukaan esineet ovat ehkä kuuluneet jollekin joukon naisista ja niitä on käytetty mahdollise­sti esimerkiks­i rituaaleis­sa, joilla on pyritty edistämään hedelmälli­syyttä tai suojaamaan naisia synnytysko­mplikaatio­ilta. Arkeologit yrittävät nyt selvittää dna-tutkimuksi­lla uhrien mahdollisi­a sukulaisuu­ssuhteita ja sitä, mistä he olivat kotoisin.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway